WA 83 Damask - Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo v pondelok pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Irán vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na útok Izraela v Sýrii

01.04.2024, 20:35
Autor:
TASRTASR

Iránska štátna televízia najprv informovala, že útok Izraela zničil budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskom hlavnom meste, ktorá slúžila ako konzulát islamskej republiky.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby konalo po izraelskom útoku na iránsky konzulát v Damasku. Medzi obeťami je podľa Teheránu generál iránskych Revolučných gárd.

image

Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku. Zomrel aj veliteľ revolučných gárd

Amír Abdollahján v telefonáte so sýrskym rezortným kolegom Fajsalom Makdádom "obvinil z dôsledkov tohto činu sionistický režim a zdôraznil potrebu vážnej reakcie medzinárodného spoločenstva na takéto zločinecké konanie". Citovalo ho iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Iránska štátna televízia predtým informovala, že útok Izraela zničil budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskom hlavnom meste, ktorá slúžila ako konzulát islamskej republiky. O život podľa iránskych médií prišiel brigádny generál Mohammad Rezá Záhedi, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie.

Monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že na základe predbežných informácií môže potvrdiť smrť "vysokopostaveného lídra" jednotiek Kuds, ktorý mal na starosti aktivity v Sýrii a Libanone. Podľa SOHR zahynuli tiež dvaja iránski poradcovia a piati príslušníci Revolučných gárd.

Iránsky veľvyslanec v Sýrii Hosejn Akbarí pre štátnu televíziu spred zničenej budovy povedal, že pri útoku zomrelo najmenej päť ľudí. Bez uvedenia zdroja dodal, že útok vykonali stíhačky F-35.

 

01 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 02 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 03 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 04 - Modified: 2024-05-14 05:28:36 - Feat.: - Title: USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov 05 - Modified: 2024-05-13 19:30:20 - Feat.: - Title: Izraelskí pravicoví aktivisti vyhádzali potraviny z kamiónov smerujúcich do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 22:12