Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu

01.04.2024, 15:01
Autor:
ČTKČTK

Úrad, ktorý má silné vyšetrovacie právomoci prezradil, že nákup vakcín skúma, nikdy sa však nevyjadril k tomu, či sa zaoberá práve aj šéfkou Európskej komisie.

Vyšetrovaním obvinení, ktoré súvisia s vyjednávaním medzi šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom farmaceutickej spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom o vakcínach proti covidu-19, sa začal zaoberať Úrad európskeho verejného žalobcu. Informoval o tom bruselský server Politico s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry v belgickom meste Liége.

Vyšetrovanie šéfky komisie

Vyšetrovatelia Úradu európskeho verejného žalobcu prípad v posledných mesiacoch prevzali od belgických žalobcov, ktorí von der Leyenovú vyšetrovali pre "zasahovanie do verejných funkcií, ničenie SMS, korupciu a konflikt záujmov", vyplýva z právnych dokumentov, do ktorých Politico malo možnosť nahliadnuť.

Úrad, ktorý má silné vyšetrovacie právomoci prezradil, že nákup vakcín skúma, nikdy sa však nevyjadril k tomu, či sa zaoberá práve aj šéfkou Európskej komisie. V súvislosti s prípadom zatiaľ nikto nebol obvinený.

Otázky okolo toho, ako bola zmluva s Pfizerom dojednaná, prenasledujú šéfku Európskej komisie od chvíle, keď už viac ako pred rokom The New York Times (NYT) uviedol, že si vymieňala správy so šéfom tejto farmaceutickej firmy v čase prípravy obrieho kontraktu z mája 2021.

Vakcíny si EÚ od Pfizeru objednala stovky miliónov a dvojica si podľa NYT volala a vymieňala správy asi mesiac, pričom táto "osobná diplomacia zohrala v dohode veľkú úlohu".

Vyšetrovanie prípadu pôvodne začali belgické úrady na začiatku roka 2023 po trestnom oznámení podanom miestnym lobistom Frédéricom Baldanom. Neskôr sa k nemu pripojili maďarská a poľská vláda, Poľsko svoju sťažnosť ale vlani stiahlo po tom, ako v krajine po voľbách vznikla proeurópska vláda vedená Donaldom Tuskom, uviedol poľský vládny hovorca.

Baldanovo trestné oznámenie sa týkalo práve údajnej výmeny textových správ medzi von der Leyenovou a Bourlom v období pred uzavretím kontraktu o vakcínach; aféra získala názov Pffizergate.

Viac ako 20 miliárd

Vakcíny mali mať hodnotu viac ako 20 miliárd eur. Fakt, že sa vyšetrovaním začal zaoberať hlavný európsky žalobca, môže podľa bruselských médií znamenať pre šéfku EK komplikáciu pri jej snahách získať po voľbách do EP druhý mandát na čele únijnej exekutívy.

Vlani v decembri portál Politico s odvolaním sa na vlastnú analýzu napísal, že únijné krajiny vyhodili najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti chorobe covid-19, čo daňových poplatníkov stálo zhruba štyri miliardy eur.

Mnohé z týchto vakcín boli kúpené na vrchole pandémie v roku 2021, práve keď EÚ uzavrela svoj najväčší jednorazový kontrakt na nákup 1,1 miliardy dávok od spoločností Pfizer/BioNTech.

Portál v tejto súvislosti podotkol, že je ľahké zabudnúť, aká neistá bola situácia v roku 2021, keď bola dohoda o vakcínach vychvaľovaná. Jej veľkosť i načasovanie sa ale podľa neho ukázali byť problematické. Krajiny boli viazané nákupom dávok aj v čase, keď pandémia ustupovala, zatiaľ čo snahy darovať prebytočné injekcie tretím krajinám boli zmarené klesajúcim dopytom aj logistickými problémami.

Celoeurópske vyšetrovanie

Úrad vedie celoeurópske vyšetrovanie finančných zločinov a teoreticky môže zabaviť aj telefóny a ďalšie relevantné materiály z kancelárií Európskej komisie alebo aj v iných krajinách, ako je napríklad von der Leyenovej rodné Nemecko, poznamenalo Politico.

Komisia zatiaľ odmietla potvrdiť existenciu textových správ či prezradiť ich obsah. "Všetko potrebné už bolo povedané. Budeme čakať na výsledky, "komentovala kauzu Pfizergate šéfka komisie. Maďarská vláda na žiadosť o komentár neodpovedala a Pfizer a úrad žalobcu prípad nechcú komentovať, dodalo Politico.

01 - Modified: 2024-04-03 12:55:25 - Feat.: - Title: Európska komisia začala vyšetrovanie dvoch čínskych výrobcov solárnych panelov 02 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 03 - Modified: 2024-03-28 10:42:07 - Feat.: - Title: V Bruseli pribúda násilností, nasadenie armády zatiaľ úrady odmietli 04 - Modified: 2024-03-27 13:06:33 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci žiadajú Európsku komisiu o spravodlivé vyriešenie smrti Jozefa Chovanca 05 - Modified: 2024-03-27 10:43:30 - Feat.: - Title: Stovky farmárov protestovali v blízkosti európskych inštitúcií v Bruseli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. apríl 2024 23:37