Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné (vľavo) a jeho čínsky náprotivok Wang I. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Francúzsko očakáva, že Čína vyšle Rusku jasnú správu v súvislosti s Ukrajinou

01.04.2024, 09:55
Autor:
TASRTASR

Paríž a Peking sa v posledných rokoch usilujú posilniť svoje vzájomné vzťahy.

Francúzsko očakáva, že Čína vyšle jasnú správu Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné po stretnutí so svojím rezortným kolegom v Pekingu.

"Očakávame, že Čína vyšle Rusku veľmi jasnú správu," uviedol Séjourné na spoločnej tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom Wang Im.

"Sme presvedčení, že nebude dosiahnutý trvalý mier, ak nebude vyjednaný s Ukrajincami... Ak nepríde k uzatvoreniu mieru v súlade s medzinárodným právom, nebudú mať Európania zaistenú bezpečnosť," uviedol šéf francúzskej diplomacie. Zároveň dodal, že Čína by mohla zohrať kľúčovú úlohu pri zaistení dodržania medzinárodného práva.

Paríž a Peking sa v posledných rokoch usilujú posilniť svoje vzájomné vzťahy. Počas februárového stretnutia v Paríži povedal Wang francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že Čína si váži "nezávislý" postoj Francúzska. Paríž sa totiž snaží upevniť svoje vzťahy s Čínou v čase, keď sa Európska únia snaží ochrániť pred vznikom priveľkej závislosti na Číne.

Séjourné v pondelok v Pekingu zopakoval, že podľa Paríža nie je potrebné odtrhnúť sa od Číny. Poukázal však na potrebu udržiavania ekonomickej rovnováhy, aby boli zaistené "zdravé a udržateľné" obchodné vzťahy s Čínou.

Wang uviedol, že si váži to, že Francúzsko odmieta oddtrhnutie od Číny. "Verím, že už bolo dokázané a bude sa ďalej dokazovať, že Čína predstavuje pre Európu príležitosť a nie riziko. Sme partneri, nie súperi," uviedol Wang.

Séjourného návšteva Pekingu je v poradí už druhou návštevou francúzskeho ministra zahraničných vecí v Číne za menej ako pol roka. Vlani v novembri totiž do Číny vycestovala aj jeho predchodkyňa Catherine Colonnová.

Prezident Macron vlani v apríli Čínu taktiež navštívil. Spôsobil však vtedy rozruch svojimi vyjadreniami, že Európa by v konflikte medzi Čínou a Taiwanom nemala nasledovať Spojené štáty.

 

01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-05-02 06:57:58 - Feat.: - Title: Prírodná katastrofa. Prepadnutie diaľnice po lejakoch v Číne si vyžiadalo najmenej 36 životov 04 - Modified: 2024-05-02 06:27:15 - Feat.: - Title: Filipíny si predvolali čínskeho vyslanca kvôli útokom na lode v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:46