Ľudia stoja pri provizórnom pamätníku pred koncertou sálou na predmestí Moskvy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko žiada, aby Ukrajina vydala šéfa tajnej služby, vraj sa podieľal na terorizme

31.03.2024, 22:01
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo tvrdí, že vyšetrovanie nedávnych útokov na jeho území ukázalo, že "všetky stopy ohľadom týchto zločinov vedú na Ukrajinu".

Rusko dnes vyzvalo Ukrajinu, aby mu vydala všetkých ukrajinských činiteľov, ktorí sa zapojili do teroristických útokov na ruskom území. Podľa Moskvy je medzi nimi aj šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Maljuk.

Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že všetky útoky spáchané v poslednom čase na ruskom území, a to vrátane marcového teroristického útoku na koncertnú sieň pri Moskve s 144 mŕtvymi, majú spojitosť s Ukrajinou.

Podieľ na atentáte

Kyjev akýkoľvek podiel na atentáte odmieta, opakovane sa k nemu prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Dnešnú výzvu Ruska považuje Ukrajina za cynickú.

Ruské ministerstvo tvrdí, že vyšetrovanie nedávnych útokov na jeho území ukázalo, že "všetky stopy ohľadom týchto zločinov vedú na Ukrajinu".

Popri marcovom útoku v Krasnogorsku pri Moskve ruská diplomacia spomína tiež bombový útok v kaviarni v Petrohrade, pri ktorom zomrel provojnový bloger známy ako Vladlen Tatarskij, útoky na Krymský most spájajúci južné Rusko s okupovaným ukrajinským polostrovom, či útok, ktorého obeťou sa stala dcéra nacionalistického ideológa Alexandra Dugina Darja.

Kyjev popiera, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na teroristickom útoku na komplex Crocus City Hall pri Moskve, pri ktorom zahynulo 144 ľudí a vyše 500 bolo zranených.

Spojitosť atentátu s Ukrajinou začali ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina naznačovať už krátko po útoku z 22. marca. Tento týždeň ruskí vyšetrovatelia uviedli, že našli dôkazy o finančnej podpore útočníkom zo strany "ukrajinských nacionalistov". K streľbe a založeniu požiaru sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, ktorú považuje za zodpovednú aj Biely dom.

Vydanie ľudí

Moskva dnes uviedla, že zaslala Kyjevu žiadosť o zadržanie a vydanie všetkých ľudí, ktorí sa podieľali na spomínaných činoch. Na zozname je podľa vyhlásenia ruskej diplomacie aj šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Maljuk, ktorý sa podľa ruských úradov priznal vo vyjadreniach poskytnutých tlače k podielu na bombovom útoku na Krymský most v októbri 2022. Rusko tiež tvrdí, že bude žiadať od Kyjeva odškodné pre obete útokov.

"Vyhlásenia o terorizme sú mimoriadne cynické vzhľadom na to, že prichádzajú od štátu, ktorý je sám teroristický," uviedla v reakcii ukrajinská tajná služba SBU. Dodala, že vyhlásenie prišlo v deň, keď si Ukrajina pripomína druhé výročie oslobodenia Buča a ďalších miest v okolí Kyjeva, ktoré na začiatku vojny v roku 2022 krátko okupovala ruská armáda.

Podľa Kyjeva tam ruskí vojaci spáchali vojnové zločiny na civilnom obyvateľstve. "Ruské ministerstvo zahraničia zabúda, že je to Putin, ktorý figuruje na medzinárodnom zozname hľadaných osôb," uviedla ďalej tajná služba. Na ruského prezidenta v súvislosti so zavlečením ukrajinských detí do Ruska vydal v minulom roku zatykač Medzinárodný trestný súd v Haagu.

Západná tlač sa domnieva, že sa ukrajinské tajné služby mohli podieľať na niektorých z útokov, ktoré dnes spomína ruské ministerstvo zahraničia. V októbri minulého roka denník The Washington Post napríklad napísal s odvolaním sa na svoje zdroje, že Ukrajina sa podieľala na útoku, ktorého cieľom mal byť pravdepodobne Dugin a pri ktorom zomrela jeho dcéra, či na útoku na Krymský most.

01 - Modified: 2024-03-31 14:31:06 - Feat.: 1 - Title: "Život môže vyhrať." Zelenskyj zaželal skorý mier Ukrajincom i iným národom zažívajúcim vojnu 02 - Modified: 2024-03-31 09:32:49 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási dvoch zabitých po ruských vzdušných úderoch a ostreľovaní. Zostrelili 18 dronov a rakiet 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čierne svedomie Francúzska. Kyjevu by poslalo aj vojakov, utečencov však hostí najmenej
01 - Modified: 2024-05-15 17:53:59 - Feat.: - Title: Čína nepotvrdila účasť na konferencii o Ukrajine, povedala švajčiarska prezidentka 02 - Modified: 2024-05-15 17:13:37 - Feat.: - Title: Rusko musí zabezpečiť, aby mali jeho vojaci na Ukrajine dostatok zdrojov, tvrdí Putin 03 - Modified: 2024-05-15 16:50:23 - Feat.: - Title: Putin prvýkrát od začiatku vojny ukázal veliteľov všetkých vojenských okruhov, predstavil im ministra 04 - Modified: 2024-05-15 16:36:24 - Feat.: - Title: Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov 05 - Modified: 2024-05-15 16:17:25 - Feat.: - Title: Česko bude pomáhať Ukrajincom s návratom do vlasti, spustí pilotný projekt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:22