Na Slovensko dorazil prach zo Sahary. Archívna fotografia. FOTO TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Nebo sčervenalo vo viacerých krajinách. Slovensko zahalil saharský prach, zvýšenú koncentráciu hlási aj Česko

30.03.2024, 18:27
Autor:
ČTKČTK

Švajčiarsko zaznamenáva veľké množstvo saharského prachu už od piatku. Meteorológovia píšu o veľkom množstve aj nad Slovenskom.

Zvýšenú koncentráciu saharského prachu vo vzduchu dnes hlási nielen Slovensko, ale aj Nemecko či Švajčiarsko. Píšu to zahraničné médiá a agentúry.

Veľké množstvo saharského prachu sa začalo dostávať aj do Česka počas noci z juhozápadu. Vo Švajčiarsku úrady odmietli obavy, že by veľké množstvo prachu, ktoré spadne na tamojšie hory, mohlo poškriabať pri zimných športoch lyže.

Meteorológovia píšu o veľkom množstve saharského prachu nad Slovenskom.  Podľa nich sa koncentrácia prachu bude počas dňa ešte zvyšovať. "Na mnohých miestach tak pozorujeme výrazný zákal, teda zníženie dohľadnosti v dôsledku vysokej koncentrácie pevných častíc," uviedol dnes dopoludnia Slovenský hydrometeorologický ústav.

O typickom zákale, ktorý spôsobuje saharský prach, informuje aj nemecká meteorologická služba DWD, píše agentúra DPA. Fenomén dnes možno pozorovať na mnohých miestach v krajine, a to hlavne v jej západnej časti. Podľa meteorológov by mohol pokračovať aj počas nedele.

image

Udalosti saharských prachových búrok sa v posledných rokoch zvýšili, upozorňujú meteorológovia

Švajčiarsko zaznamenáva veľké množstvo saharského prachu už od piatku. "Príliv saharského prachu prináša veľmi výrazné zníženie slnečného svitu a viditeľnosti," uviedli švajčiarski meteorológovia. Pri dopade na sneh ho prach zafarbuje do oranžovej až červenej farby.

Švajčiarski meteorológovia tiež dementovali zvesti, že by snáď prach na snehu mohol poškriabať lyže pri športových radovánkach v horách. Môže však mať negatívny vplyv na ľadovce. Pokrývka prachu totiž znižuje schopnosť ľadovcov odrážať slnečné lúče a vedie k zadržiavaniu viac energie, čo vedie k zrýchleniu topenia ľadovcov, píše agentúra AFP.

Saharský piesok sprevádza prúdenie teplého vzduchu z Afriky. Jeho vysoké koncentrácie a nebo v okrovej farbe dnes hlásili aj mestá na východe Francúzska či v Taliansku.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:46