Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom

24.03.2024, 11:40
Autor:
TASRTASR

Piatkový útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je podľa predsedníčky výboru Nemeckého spolkového snemu pre obranu "vážnym úderom" pre ruské bezpečnostné úrady.

Predsedníčka výboru Nemeckého spolkového snemu (Bundestagu) pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová povedala, že piatkový teroristický útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je "vážnym úderom" pre ruské bezpečnostné úrady, píše agentúra DPA.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Bild Stracková-Zimmermannová - odborníčka na obranu z menšieho koaličného partnera, Slobodnej demokratickej strany (FDP) -, uviedla, že Rusi pred útokom dostali varovania.

Západné a americké tajné služby varovali, že útok hrozí bezprostredne začiatkom mesiaca. Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo občanov, aby sa vyhýbali veľkým davom, pretože prišli správy, že extrémisti plánujú v ruskom hlavnom meste útok na veľké zhromaždenia ľudí vrátane koncertov.

image

Hasiči uhasili požiar koncertnej siene po útoku pri Moskve, záchranné práce pokračujú

Šéfka výboru vyjadrila aj pobúrenie, že neboli urobené dodatočné bezpečnostné opatrenia, keďže existovali spravodajské informácie "týkajúce sa dokonca osobitne koncertov".

"Je evidentné, že (ruský prezident Vladimir) Putin tieto varovania úplne mylne vyhodnotil a nebral ich vážne a snaží sa od nich odvrátiť pozornosť," dodala.

Putin v príhovore k domácej spravodajskej službe FSB tento týždeň ešte pred útokom zľahčoval tieto varovania ako provokácie Západu zamerané na destabilizáciu Ruska.

Ozbrojení muži v piatok zaútočili strelnými zbraňami na návštevníkov koncertu v komplexe Crocus City Hall na severozápadnom predmestí Moskvy, zabili 133 ľudí a zranili ďalších vyše 100, ako uvádzajú ruské úrady.

image

Teror v Moskve: Maskovaní muži strieľali do davu, zomrelo vyše 100 ľudí. K útoku sa hlási Islamský štát

Teroristická organizácia Islamský štát zverejnila v sobotu rozostreté fotografie údajných útočníkov, predtým sa prihlásila k zodpovednosti za útok na koncertnú sálu.

Putin však po zatknutí niekoľkých podozrivých vyhlásil, že "stopy" naznačujú, že za piatkovým útokom je Ukrajina. Kyjev okamžite tieto obvinenia odmietol.

Namiesto brutálnej vojny proti Ukrajine by sa mal Putin postaviť proti terorizmu, spolu s ostatnými krajinami po celom svete, vyhlásila Stracková-Zimmermannová.

 

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:28