Írsky premiér Leo Varadkar. FOTO: Reuters
StoryEditor

Leo Varadkar rezignuje na post írskeho premiéra, skončí aj na čele strany

20.03.2024, 13:39
20.03.2024, 14:49
Autor:
ČTKČTK

Varadkar zostane na poste šéfa vlády do polovice apríla, na kedy je naplánovaný výročný zjazd Fine Gael. Dovtedy by už malo byť jasné, kto sa stane novým premiérom či premiérkou.

Írsky premiér Leo Varadkar dnes potvrdil správy miestnych médií a oznámil svoju rezignáciu. S okamžitou platnosťou končí ako predseda vládnej strany Fine Gael, z kresla taoiseacha, šéfa írskej vlády, podľa svojich slov odíde hneď, ako bude jeho nástupca pripravený ujať sa úradu.

Varadkarova rezignácia podľa agentúry Reuters nemusí pre Írsko automaticky znamenať nové voľby, nahradiť by ho mohol iný zástupca Fine Gael.

"Mal som tú česť slúžiť ako verejný činiteľ po 20 rokov, z toho 13 ako člen kabinetu, sedem ako predseda strany a väčšinu z toho ako taoiseach. Boli to najviac napĺňajúce roky môjho života," predniesol na dnešnej, narýchlo zvolanej tlačovej konferencii Varadkar.

image

Írsko si rovnako ako Slovensko chce zachovať právo veta v Európskej únii, povedal Pellegrini

Neúspešné referendum 

Verejnosť sa o tom, že premiér pravdepodobne odstúpi, dozvedela ráno, keď sa náhle zišla írska vláda, píše portál Irish Independent. Varadkarov kabinet sa stretol prvýkrát od 8. marca, keď Íri v referende jasne odmietli vládou navrhované zmeny ústavy.

V referende hlasovali za vypustenie formulácie o ženách v domácnosti a rodinách zložených výlučne z manželských párov. Odmietavý postoj väčšiny katolíckej spoločnosti hodnotili írske médiá ako veľkú porážku pre Varadkarovu vládu.

image

Zmenu ústavy Íri odmietli. Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil premiér

"Vláda výsledok akceptuje a bude ho plne rešpektovať. Ako premiér a v mene vlády prijímam za výsledok zodpovednosť. Bolo našou povinnosťou presvedčiť väčšinu ľudí, aby hlasovali za a to sa nám zjavne nepodarilo," vyhlásil vtedy premiér.

Hľadanie nového premiéra 

Dnes uviedol, že ku schopnosti viesť patrí aj schopnosť rozpoznať, keď nastane čas odovzdať žezlo niekomu ďalšiemu a mať odvahu to urobiť. "A ten čas nastal teraz," povedal premiér.

Pred novinármi zdôraznil, že jeho vláda urobila zdravotnú starostlivosť v Írsku dostupnejšou, znížila finančnú záťaž, ktorú na rodičov uvalí starostlivosť o dieťa, po odchode Británie z Európskej únie zamedzila vytvoreniu pevnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, Írsko zmodernizovalo a urobilo krajinu otvorenejšou voči menšinám.

image

Unionistická strana v Severnom Írsku ukončila svoj bojkot a vracia sa do vlády

Varadkar zostane na poste šéfa vlády do polovice apríla, na kedy je naplánovaný výročný zjazd Fine Gael. Dovtedy by už malo byť jasné, kto sa stane novým premiérom či premiérkou, uvádza  portál Politico.

Parlamentné voľby v Írsku budú najneskôr vo februári budúceho roka, mohli by sa však konať skôr vzhľadom na to, že hlavná opozičná strana Sinn Féin si udržiava vedenie v prieskumoch verejnej mienky.

Varadkar na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že verí, že jeho strana bude mať s novým šéfom a premiérom väčšiu šancu vo voľbách uspieť.

Najmladší írsky premiér 

Varadkar sa stal v júni 2017 vo svojich 38 rokoch doteraz najmladším írskym taoiseachom - premiérom a súčasným šéfom írskej vládnej strany Fine Gael. Katolícke Írsko získalo v tomto potomkovi indického imigranta tiež prvého predsedu vlády, ktorý sa hlási k homosexualite.

Jeho zvolenie poukázalo na meniacu sa spoločenskú klímu v krajine, kde bola homosexualita až do roku 1993 trestným činom. Írsko sa ale zároveň v máji 2015 stalo prvou krajinou na svete, ktorá v referende schválila manželstvo homosexuálov. Len pár mesiacov potom Varadkar začal verejne hovoriť o svojej orientácii.

Varadkarov otec Ashok, ktorý je rovnako ako jeho syn lekár, sa narodil v Bombaji. Svoju manželku, írsku zdravotnú sestru Miriam, stretol v 60. rokoch v anglickom Slough, kde pracoval ako lekár.

Nakoniec sa s ňou usadil v Dubline, kde sa im 18. januára 1979 narodil Leo. Vychovávaný bol ako katolík, hoci denníku The Irish Times pred časom priznal, že nie je "výrazne nábožensky založený". Vyštudoval medicínu na Trinity College v Dubline. Po štúdiách istý čas vykonával lekársku prax.

Do írskej politiky vstúpil v roku 2004, keď získal takmer 5000 hlasov v miestnych voľbách. O tri roky neskôr ho zvolili do parlamentu. Vo voľbe straníckeho lídra Fine Gael v júni 2017 Varadkar porazil ministra bytovej výstavby Simona Coveneyho, podporilo ho 60 percent hlasujúcich.

"Keď môj otec cestoval päťtisíc míľ, aby si v Írsku vybudoval nový domov, pochybujem, že sníval o tom, že jeho syn raz vyrastie v írskeho lídra," vyhlásil po svojom zvolení.

Imidž nového, progresívneho Írska

V roku 2011 sa Varadkar stal ministrom pre dopravu, turizmus a šport, od roku 2014 bol ministrom zdravotníctva a po menších ziskoch strany Fine Gael vo voľbách v roku 2016 vstúpil do jej menšinovej vlády od mája toho roku ako minister pre sociálnu ochranu.

Aj keď jeho stredopravá politika je jasne konzervatívna, Varadkar zároveň svojimi postojmi stelesňuje imidž nového, progresívneho Írska. Jeho priaznivci oceňujú jeho priamočiarosť, kritici mu vyčítajú, že je príliš pravicový. On sám sľuboval byť premiérom "tých, ktorí vstávajú skoro ráno".

Varadkar vlani v novembri vyvolal pobúrenie izraelských politikov, keď na sociálnej sieti X vyjadril radosť z prepustenia deväťročného dievčaťa uneseného hnutím Hamas, ktoré má aj írske občianstvo, tak, že napísal, že sa "stratila a znovu našla a vrátila".

Vtedajší šéf izraelskej diplomacie Eli Kohen označil takéto označenie pre dieťa unesené a šesť týždňov väznených teroristov za nemiestne zľahčovanie. Tento rok vo februári Varadkar spolu so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom v liste adresovanom šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej žiadal o urgentné preskúmanie toho, či Izrael dodržiava svoje záväzky v oblasti ľudských práv vyplývajúce z Asociačnej dohody medzi EÚ a Izraelom.

01 - Modified: 2024-04-09 13:35:45 - Feat.: - Title: Írsko má najmladšieho premiéra v histórii, Simon Harris získal podporu parlamentu 02 - Modified: 2024-04-06 09:48:16 - Feat.: - Title: Budúci írsky premiér hovorí, že zjednotené Írsko nie je teraz priorita 03 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 04 - Modified: 2024-03-24 18:24:13 - Feat.: - Title: Írsko bude mať doteraz najmladšieho premiéra. Stane sa ním Simon Harris 05 - Modified: 2024-03-09 18:20:43 - Feat.: - Title: Zmenu ústavy Íri odmietli. Referendá o rodine a úlohách žien boli neúspešné, oznámil premiér
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:43