Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prelom v Taliansku. Škola na posledný deň ramadánu vyhlásila prázdniny, krok kritizovala krajná pravica

18.03.2024, 13:40
Autor:
seeseeČTKČTK

Základná škola krok odôvodnila tým, že mnoho žiakov v uplynulých rokoch na významný moslimský sviatok doma aj tak zostávalo.

Žiaci základnej školy v talianskom meste Pioltello neďaleko Milána zostanú 10. apríla doma. Vedenie školy sa totiž rozhodlo vyhlásiť voľno na deň, keď sa oslavuje koniec moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

V Taliansku sa tak stalo po prvýkrát, uviedol v pondelok denník Corriere della Sera. Rozhodnutie ostro kritizovala krajná pravica.

Škola krok odôvodnila tým, že mnoho žiakov v uplynulých rokoch na významný moslimský sviatok doma aj tak zostávalo.

Základnú školu v meste, ktoré spadá do milánskej metropolitnej oblasti, navštevuje zhruba 1 300 detí, z ktorých 40 percent pochádza z moslimských rodín, uviedol riaditeľ Alessandro Fanfoni. „Máme tú triedy, kam v minulých rokoch na vyučovanie na konci ramadánu, prišli tri alebo štyri deti,“ povedal.

image

Prvé piatkové modlitby počas ramadánu prebehli v Rafahu v troskách mešity

Rozhodnutie vyhlásiť na 10. apríla voľno podporila podľa riaditeľa aj školská rada, v ktorej zasadajú zástupcovia rodičov. Škola preto začala v septembri školský rok o deň skôr ako v okolitých obciach, aby dodržala povinný rozsah výučby.

Rozhodnutie školy, ktoré je podľa tlače prvé tohto druhu v Taliansku, kritizovala krajná pravica. "Je to neprijateľná voľba, ktorá ide proti hodnotám, identite a tradícii našej krajiny," uviedol taliansky minister dopravy a šéf protiimigračnej strany Liga Matteo Salvini. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší činitelia tejto strany.

image

Hnutie Hamas je stále otvorené rokovaniam o prímerí v Pásme Gazy, tvrdí Haníja. Do ramadánu ho nedosiahli

Školu naopak podporila starostka mesta Pioltello Ivonne Cosciottiová zo stredoľavicovej Demokratickej strany. Rozhodnutie, o ktorom podľa svojich slov starostka nebola informovaná vopred, ide podľa nej správnym smerom.

V Taliansku sa podľa rôznych odhadov hlásia k islamu tri až päť percent obyvateľov. Súčasná prítomnosť islamu v Taliansku súvisí predovšetkým s prisťahovalectvom, ktoré zosilnelo od konca 80. rokov minulého storočia.

Islam patrí v Taliansku k menšinovým náboženstvám, v krajine sa väčšina ľudí hlási ku kresťanstvu. Podľa posledných odhadov sa ale zhruba 30 percent Talianov nehlási k žiadnej viere.

01 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 02 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 03 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:46