Krvavé škvrny na zemi v distribučnom centre pomoci UNRWA po izraelskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský útok na "distribučné centrum potravín" v Rafáhu zabil najmenej jedného člena úradu OSN

13.03.2024, 17:54
Autor:
ČTKČTK

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, hovorí o "bombardovaní skladu" a o štyroch mŕtvych.

Pri izraelskom údere na jeden z humanitárnych skladov úradu OSN pre palestínskych utečencov v Rafáhu na juhu Pásma Gazy dnes zomrel najmenej jeden zamestnanec úradu a ďalšie viac ako dve desiatky ľudí boli zranené.

S odvolaním sa na vyhlásenie UNRWA o tom informovala agentúra AFP. Palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas, proti ktorému Izrael vedie vojnu v odvete za októbrové teroristické útoky, tvrdí, že o život prišli štyria ľudia.

Bombardovanie skladu

"Pri izraelskom útoku na distribučné centrum potravín vo východnom Rafáhu bol zabitý najmenej jeden zamestnanec UNRWA a 22 ďalších osôb bolo zranených," uviedol úrad v tlačovej správe. Izraelská armáda na otázku agentúry AFP bezprostredne nereagovala.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, hovorí o "bombardovaní skladu" a o štyroch mŕtvych.

image

Zasiahli sklad s humanitárnou pomocou v Rafahu v Pásme Gazy

"Dnešný útok na jedno z mála distribučných stredísk UNRWA, ktoré v Pásme Gazy doteraz fungujú, prichádza v čase, keď sa na celom území šíri podvýživa a v niektorých oblastiach dokonca hladomor," uviedol v správe riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

"Každý deň oznamujeme stranám konfliktu naše súradnice. Izraelská armáda tieto súradnice, vrátane súradníc tohto centra, dostala včera (v utorok)," dodal.

Od začiatku vojny, ktorú vlani 7. októbra rozpútal Hamas svojimi útokmi na južný Izrael, bolo zabitých najmenej 165 členov tejto agentúry OSN a zasiahnutých bolo vyše 140 jej stredísk vrátane mnohých škôl, uvádza UNRWA ďalej v správe.

Útok na centrá OSN

"Organizácia Spojených národov, jej zamestnanci a zariadenie musia byť za každých okolností chránení. Od začiatku tejto vojny sa útoky na centrá OSN stávajú pravidelným javom, "dodal Lazzarini a odsúdil" hrubé porušovanie medzinárodného práva ".

Masívne izraelské bombardovanie a pozemné operácie v Pásme Gazy spôsobili humanitárnu krízu, ktorá hrozí prerásť do hladomoru. Väčšinu z 2,4 milióna obyvateľov boja za posledných päť mesiacov vyhnali z domovov a vyše milióna ich už niekoľko mesiacov prežíva na juhu pri egyptských hraniciach práve v oblasti Rafáhu.

image

Guterres opäť vyzval na prímerie v Gaze. Medzinárodné humanitárne právo je v troskách, vyhlásil

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že pre splnenie jedného z hlavných cieľov vojny, ktorým je podľa neho úplné zničenie Hamasu v Pásme Gazy, musí armáda vstúpiť aj do Rafáhu, ktorý je poslednou významnou baštou Hamasu.

Naposledy to zopakoval na dnešnom stretnutí s holandským premiérom Marekom Ruttom, ktorý navštívil Izrael už štvrtýkrát od začiatku vojny. Súčasne svojmu náprotivku poďakoval, že Holandsko pozastavilo príspevky pre UNRWA kvôli obvineniu z podielu niektorých zamestnancov úradu na útokoch Hamasu, ktoré sa vyšetrujú. Netanjahu plánuje nahradiť pôsobenie UNRWA na palestínskych územiach inou organizáciou.

Proti izraelskej pozemnej operácii v Rafahu bez dôveryhodného plánu na ochranu civilistov sa stavia medzinárodné spoločenstvo vrátane Spojených štátov či Európskej únie.

01 - Modified: 2024-03-13 15:14:19 - Feat.: 1 - Title: Zasiahli sklad s humanitárnou pomocou v Rafahu v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-03-11 14:37:54 - Feat.: 1 - Title: Guterres opäť vyzval na prímerie v Gaze. Medzinárodné humanitárne právo je v troskách, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-10 18:31:44 - Feat.: 1 - Title: "Mýli sa." Netanjahu odmietol Bidenovu kritiku prístupu izraelskej vlády k vojne v Gaze
01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:17