Moslimský muž hľadá polohu Mesiaca na označenie prvého dňa svätého pôstneho mesiaca ramadán v observatóriu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Saudskej Arábii uvideli kosák Mesiaca, pre moslimov začína postný mesiac ramadán

10.03.2024, 19:17
Autor:
ČTKČTK

Počas tohto mesiaca je moslimom od východu do západu slnka zakázané jesť, piť a fajčiť. Pôst však nemusia dodržiavať deti, tehotné a dojčiace ženy a choré a staré osoby.

Zodpovední predstavitelia v Saudskej Arábii, na území ktorej sa nachádzajú najsvätejšie miesta Islamu, dnes zbadali kosák Mesiaca. Pre zhruba 1,8 miliardy moslimov po celom svete to znamená, že pondelok bude prvým dňom postného mesiaca ramadánu. Podľa agentúry AP o tom informovala saudskoarabská štátna televízia.

Počas tohto mesiaca je moslimom od východu do západu slnka zakázané jesť, piť a fajčiť. Pôst však nemusia dodržiavať deti, tehotné a dojčiace ženy a choré a staré osoby. Po poslednej večernej modlitbe sa pri rodinných stoloch organizujú tradičné hostiny. Po skončení ramadánu nasleduje trojdňový sviatok íd al-fitr.

Začiatok ramadánu

Krátko po správe z Rijádu oznámili začatie ramadánu aj ďalšie krajiny Perzského zálivu. Avšak niektoré východnejšie položené krajiny kosák Mesiaca neuvidia dnes, ale až v pondelok a pôstny mesiac v nich začne až v utorok.

Podľa agentúry AP je to prípad Austrálie, Bruneja, Indonézie, Malajzie a Singapuru. Omán, ktorý leží na najvýchodnejšom okraji Arabského polostrova, a Jordánsko už oznámili, že tam ramadán začne v utorok.

Tohtoročné oslavy ramadánu sa začínajú v čase, keď proti sebe v Pásme Gazy bojujú radikálne hnutia Hamas a Izrael. To vyvoláva obavy, že sa konflikt môže rozšíriť aj do ďalších častí sveta. Počas mesiaca trvajúceho vyjednávania o možnom prímerí bol začiatok postného mesiaca spomínaný ako míľnik pre nájdenie zhody.

Prímerie v Gaze

Americký prezident Joe Biden opakovane vyjadril nádej, že sa podarí uzavrieť prímerie pred začiatkom ramadánu, ale v piatok uviedol, že už to nepovažuje za pravdepodobné.

"Pri začiatku ramadánu a vo svetle útokov, ktorými trpia naši bratia v Palestíne, zdôrazňujeme, že je potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo prevzalo zodpovednosť, zastavilo tieto brutálne zločiny a zabezpečilo bezpečné humanitárne koridory," uviedol ku konfliktu v Pásme Gazy saudskoarabský kráľ Salmán. Podľa palestínskych úradov od začiatku bojov 7. októbra v Pásme Gazy zomrelo vyše 31-tisíc Palestínčanov.

Ramadán je deviatym mesiacom islamského lunárneho kalendára a jeho začiatok vo väčšine krajín nie je stanovený astronomickým prepočtom, ale určuje sa podľa momentu, kedy je na večernej oblohe videný kosák nového mesiaca.

Preto niektoré krajiny začínajú ramadán až o deň neskôr. Lunárny rok je tiež kratší ako rok civilný a preto sa ramadán každý rok oslavuje o desať dní skôr ako v roku predchádzajúcom. O pár rokov sa bude ramadán oslavovať v zime a v kalendárnom roku 2030 sa začne dokonca dvakrát: 5. januára a 26. decembra, píše Al-Džazíra.

01 - Modified: 2024-03-10 06:23:26 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu "škodí" Izraelu, lebo nezabraňuje úmrtiam v Gaze. Útok na Rafah je červenou čiarou, tvrdí Biden 02 - Modified: 2024-03-09 21:21:14 - Feat.: 1 - Title: Rokovania o prímerí v Gaze pokračujú. Izrael tvrdí, že sa zišli šéfovia Mossadu a CIA 03 - Modified: 2024-03-09 07:57:18 - Feat.: 1 - Title: Bidenova nádej sa vytratila. Už nepovažuje za pravdepodobné, že prímerie v Gaze bude do ramadánu
01 - Modified: 2024-04-26 11:55:18 - Feat.: - Title: Človek by na Marse mohol byť o 16 rokov, hovorí popularizátor kozmonautiky 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:51