Mikuláš Dzurinda. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Dostali sme facku od brata, sme na šikmej ploche, reaguje Dzurinda na rozhodnutie českej vlády

07.03.2024, 13:00
Autor:
TASRTASR

Vidíme, kto je náš priateľ a kto je nepriateľ, kto Českú republiku ohrozuje, uviedol český vicepremiér Marian Jurečka s odkazom na Rusko.

Zrušenie plánovaného spoločného rokovania českej a slovenskej vlády je nepríjemná situácia a "facka od brata".

Vo štvrtok na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti to uviedli český vicepremiér Marian Jurečka a slovenský expremiér a šéf Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdiá Mikuláš Dzurinda. Informuje o tom spravodajca TASR.

Jasné hodnotové základy

Jurečka, predseda KDU-ČSL a minister práce a sociálnych vecí Českej republiky spresnil, že pre českú vládu je dôležité stavať svoju zahraničnú politiku na jasných hodnotových základoch. "Vidíme, kto je náš priateľ a kto je nepriateľ, kto Českú republiku ohrozuje," uviedol s odkazom na Rusko, ktoré vedie útočnú vojnu proti Ukrajine.

Pripomenul, že Česi nezabudli na rok 1968 a vnímajú, aké neprávosti sa dejú na Ukrajine, kde došlo k porušeniu medzinárodných hraníc a k teroristickým útokom na civilné obyvateľstvo, a preto nemôžu mlčať.

image

Maďarsko reaguje na Fialovo rozhodnutie. Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, píšu miestne médiá

"Keď sme videli v posledných týždňoch prístup tak slovenského premiéra, ako aj ministra zahraničných vecí, tak sme sa rozhodli, že medzivládne konzultácie nedávajú logiku, keď Slovensko takýmto spôsobom vedie svoju zahraničnú politiku," vysvetlil Jurečka.

ANKETA
Súhlasíte s tým, že česká strana prerušila spoločné rokovania slovenskej a českej vlády kvôli rozdielnym postojom voči Ukrajine?

Dzurindu situácia zaskočila

Ľutuje, že k tomu došlo, ale neverí, že pri súčasnom postoji slovenskej vlády by tieto rokovania boli konštruktívne.

Vyjadril nádej, že sa obe strany ku konzultáciám čoskoro vrátia a prekonajú túto "nepríjemnú situáciu", ale podľa neho Česko dianie na Ukrajine vníma ako veľký bezpečnostný problém pre Európu, aj pre Slovensko a všetky krajiny východnej Európy, ktoré kedysi boli súčasťou sovietskeho bloku.

Dzurinda priznal, že táto situácia ho dosť zaskočila, tvrdí však, že premiér Robert Fico ju mohol očakávať.

image

Česi rušia spoločné zasadnutie s našou vládou. Fico otáča Slovensko na východ, vyčíta Fiala

"Dostali sme facku. Facka vždy zabolí, ale facka od brata bolí dvojnásobne. Je to také upozornenie spoza brehu Moravy, že sa na Slovensku deje čosi nepríjemné, že sme sa dostali na šikmú plochu, z ktorej sa dostať bude ťažké," opísal situáciu. Za najsmutnejšiu považuje skutočnosť, že postoj českej vlády nebude mať na slovenského premiéra žiaden efekt.

"Gesto českej vlády nemôžeme nijak podceňovať, na strane druhej musí byť nejaké východisko a tu vidím výzvu pre slovenskú opozíciu, ktorá by mala výrazne zvýšiť svoj tlak, zomknúť sa a ponúknuť Slovensku alternatívu," odkázal Dzurinda.

 

01 - Modified: 2024-03-07 11:19:26 - Feat.: 1 - Title: Spojenci Kyjeva zaistili takmer všetky financie na českú iniciatívu, státisíce kusov munície pôjdu na Ukrajinu 02 - Modified: 2024-03-07 09:41:59 - Feat.: 1 - Title: Je to veľká hanba, ktorá môže Slovensko stáť veľa, reaguje Matovič na Fica. Poukázal na ohrozenie investícií 03 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:55