Šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko, vyhlásila Metsolová

06.03.2024, 12:01
Autor:
TASRTASR

Členské krajiny Európskej únie sa dohodli na rozšírení schengenského priestoru o Rumunskom a Bulharsko od marca 2024. Vzťahuje sa to však len na letiská a prístavy.

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v Bukurešti, kde sa zúčastňuje na dvojdňovom kongrese Európskej ľudovej strany (EPP). Z Bukurešti o tom informuje spravodajca TASR.

Šéfka europarlamentu sa ešte pred začatím kongresu ľudovcov zúčastnila na dialógu s mladými ľuďmi z Rumunska. Počas neho zdôraznila, že bude podporovať integráciu Rumunska do Schengenu - a to aj v rámci diskusií s orgánmi z iných krajín. Jej stretnutie s mladými ľuďmi monitorovala spravodajská agentúra Agerpres.        

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Obavy z Ruska aj hnev voči srbskému „malému Putinovi“. Ako sa Kosovo zbližuje so Západom?

"Schengenský priestor nebude dokončený, kým do tohto priestoru nevstúpi aj Rumunsko. V decembri 2022 som bola v Bukurešti, pár dní pred rozhodnutím neprijať Rumunsko a Bulharsko, a pamätám si, že som vtedy sľúbila, že počas môjho mandátu predsedníčky Európskeho parlamentu uvidíme aj Rumunsko v Schengene. Som stopercentne odhodlaná ísť touto cestou a veľmi dôležité rozhodnutie padne 31. marca," opísala situáciu Metsolová.

Tiež pripomenula, že pri každej ceste do Rumunska musí ukazovať svoj pas a Rumuni to musia robiť pri každej návšteve v zahraničí.

Rumunsko má podľa jej slov podporu zo strany "množstva priateľov", ktorí mu pomôžu dostať sa do Schengenu a že ona sama sa bude snažiť a bude diskutovať aj s orgánmi z iných krajín EÚ v prospech Rumunska.

"Máte moje slovo, že podporím integráciu Rumunska do schengenského priestoru," povedala šéfka EP.

image

Slovensko podporuje rozšírenie Schengenu a návrhy na kontrolu migrácie, tvrdí Šutaj Eštok

Členské krajiny (Rada EÚ) sa koncom decembra 2023 dohodli na rozšírení schengenského priestoru o Rumunskom a Bulharsko od marca 2024. Vzťahuje sa to však len na letiská a prístavy. V priebehu tohto roka by mali dokončiť rokovania o zrušení kontrol aj na vnútrozemských hraničných priechodoch, čo bude znamenať úplné členstvo krajiny v Schengene.

Schengenský priestor zahŕňa 27 krajín s populáciou takmer 420 miliónov ľudí a pokrýva viac ako štyri milióny kilometrov štvorcových. Vstupom Rumunska a Bulharska sa tento priestor zväčší na 4,5 milióna kilometrov štvorcových a počet obyvateľov bude 450 miliónov, uviedla Európska komisia na svojej oficiálnej webovej stránke.

01 - Modified: 2024-04-26 14:52:03 - Feat.: - Title: Rumunského exprezidenta Iliesca obžalovali zo zločinov proti ľudskosti 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 04 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 05 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:51