Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nedostatok jedla na Kube sa zhoršuje, vláda prvýkrát požiadal o pomoc OSN

29.02.2024, 16:16
Autor:
ČTKČTK

Kubánska vláda naďalej viní z neutešeného stavu ekonomiky krajiny pokračujúce americké sankcie, kritici však tvrdia, že za súčasnou hospodárskou krízou stojí zlé hospodárenie vlády.

Kubánska vláda požiadala po prvý raz o pomoc Svetový potravinový program (WFP) pre prehlbujúci sa nedostatok potravín na ostrove. Organizácia OSN agentúre EFE potvrdila, že dostala oficiálnu žiadosť od kubánskej vlády, aby pomohla s dodávkami sušeného mlieka pre deti mladšie ako sedem rokov.

Táto žiadosť dokazuje, aká vážna je ekonomická kríza na Kube, napísal dnes spravodajský portál BBC News. Okrem nedostatku mlieka sa stenčujú tiež dodávky paliva a liekov. WFP uviedol, že už začal dodávky sušeného mlieka na ostrov.

Pred pár dňami napísala agentúra EFE s odvolaním sa na vyhlásenie kubánskych úradov, že ostrov nemá dostatok múky na to, aby zaručil do konca marca bežné dodávky chleba. Za nedostatok pšeničnej múky podľa úradov môžu problémy s dodávkami zo zahraničia. Kuba dováža zhruba 80 percent potravín, ktoré potrebuje.

image

Kuba zápasí s nedostatkom financií, zvyšuje ceny palív o viac ako 500 percent

Sušené mlieko a iné základné potraviny sa Kubáncom poskytujú za dotovanú cenu prostredníctvom prídelových knižiek, ale meškanie a nedostatok dodávok sú bežné, najmä v čase ekonomických ťažkostí.

Tento systém prvýkrát zaviedol v roku 1962 kubánsky vodca Fidel Castro po tom, čo Spojené štáty uvalili na ostrov sankcie, ktoré prehĺbili nedostatok potravín.

Kubánska vláda naďalej viní z neutešeného stavu ekonomiky krajiny pokračujúce americké sankcie, kritici však tvrdia, že za súčasnou hospodárskou krízou, ktorá je najhoršia za posledných 30 rokov, stojí zlé hospodárenie vlády.

Mlieko nie je jediná vec, ktorú Kubánci ťažko zháňajú. Nedostatok pohonných hmôt viedol vlani k zrušeniu každoročného prvomájového sprievodu, ktorý patrí medzi najväčšie hromadné oslavy na ostrove. Od piatka bude dostupné palivo stáť päťkrát toľko, pretože vstúpi do platnosti zvýšenie cien, dodala BBC.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-18 08:19:32 - Feat.: - Title: Stovky Kubáncov včera protestovali v Santiagu de Cuba. Trápia ich výpadky elektriny aj nedostatok potravín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:02