StoryEditor

Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo

01.03.2024, 00:00
  • KĽDR v januári roku 2020 hermeticky uzavrela svoje hranice.
  • Ako prví sa po pandémii do susednej krajiny pozreli turisti z Ruska. 
  • Navštívili bronzové sochy Kim Il-songa a Kim Čong-ila, Detský palác Mangjongdae a lyžiarske stredisko Masikrjong.
  • Akékoľvek aktivity, ktoré režim vyhodnotí ako podozrivé, hrozia väzením či ešte horšie odsúdením.

Severná Kórea je jednou z najizolovanejších krajín na svete. Komunistický štát s vládou jednej strany vedenej lídrom Kim Čong-unom zostáva pre zahraničných turistov uzatvorený. 

Po začiatku pandémie sa krajina izolovala ešte viac a zastavila vydávanie víz pre turistov. Od roku 2020 teda bolo dianie v KĽDR ešte tajomnejšie. 

Uzavreté hranice

Severná Kórea, ktorá označila svoje opatrenia proti zavlečeniu koronavírusu za "vec prežitia", v januári 2020 uzavrela svoje hranice, zakázala cesty turistov, požiadala zahraničných diplomatov, aby opustili krajinu, a výrazne obmedzila cezhraničnú dopravu a obchod.

Dovolenka Rusov v KĽDR. FOTO: IG/sandpa_official

Avšak s odznievaním nákazy sa začali meniť aj miestne pomery a krajina sa začala otvára sveta. Zatiaľ však len veľmi pomaly. Ako prví sa po pandémii do susednej krajiny pozreli turisti z Ruska.

Stalo sa tak po vzájomnom zblížení Moskvy a Pchjongjangu. Najväčším dôkazom výrazného priblíženia krajín je vlaňajšie stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s Kim Čong-unom, ktorý pricestoval svojim vlakom do ruskej hraničnej oblasti. 

Po začatí vojny na Ukrajine uvalili Európska únia, USA a mnohé ďalšie štáty na Rusko sankcie kvôli porušeniu medzinárodného práva. Toto obmedzilo možnosti bežných Rusov, ktorí sa teraz do známych destinácií často nedostanú. 

Dovolenka Rusov v KĽDR. FOTO: IG/sandpa_official

Naskytla sa im však príležitosť pozrieť sa do komunistickej KĽDR, ktorá im naopak v duchu otepľovania vzťahov čoraz viac dvere otvára. V prvej skupine turistov, ktorá prekročila hranice, bolo sto Rusov. 

Podľa jedného z návštevníkov v nej boli influenceri, turisti, novinári a 13 školopovinných detí.

Propaganda na každom kroku

Ich cieľom bol lyžiarsky rezort. Počas štvordňového výletu navštívili bronzové sochy zosnulých vodcov Kim Il-songa a Kim Čong-ila na vrchu Mansu, Detský palác Mangjongdae, kde deti predvádzali hudobné a tanečné vystúpenia. Tri dni strávili v lyžiarskom stredisku Masikrjong.

Problémy však začali hneď pri lete z Vladivostoku do Pchjongjangu. Turisti cestovali severokórejskou aerolinkou Air Koryo, ktorá kvôli sankciám používa desaťročia staré lietadlá.

„Lietadlo je staré a páchne naftalínom,“ napísal jeden cestovateľ na Telegrame a povedal, že 41-ročné lietadlo „pripomína niečo, čo bolo dlho, dlho uložené v skrini a potom vynesené von na svetlo."

Cesta ruských turistov lietadlom Air Koryo. VIDEO: Telegram

Ďalší cestovateľ, ktorý zverejnil príspevok na Instagrame, sa sťažoval na zapnutie bezpečnostného pásu, ktoré malo ísť ťažko. "Všetko sa rozpadá," napísal.

Po príchode do lyžiarskeho rezortu, ktorý bol postavený v roku 2014 v rámci snahy o zvýšenie záujmu turistov, prekvapilo návštevníkov množstvo propagandy. "Na svahu hrá vlastenecká hudba, na veľkej obrazovke sa premietajú rôzne propagandistické videá," cituje jedného z účastníkov britská stanica Sky News.

Návrat do sovietskych čias

Medzi účastníkmi bol aj bloger Ilja Voskresenskij. Ten však svoju pracovnú pozíciu sk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-27 07:15:45 - Feat.: 1 - Title: Muničné továrne v KĽDR pracujú na plný výkon, aby mohli Rusku dodávať zbrane, tvrdí Južná Kórea 02 - Modified: 2024-02-24 06:30:59 - Feat.: 1 - Title: USA tvrdia, že KĽDR poslala Rusku viac ako 10-tisíc kontajnerov s muníciou 03 - Modified: 2024-02-20 22:09:24 - Feat.: 1 - Title: V severokórejskej rakete sa našli komponenty vyrobené v Spojených štátoch i v Európe
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:44