Príbuzní obetí najsmrteľnejšieho vlakového nešťastia v Grécku počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti uplynutia roka od nešťastia v Tempi. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Grécku rok po železničnom nešťastí demonštruje vyše 30-tisíc ľudí, žiadajú spravodlivosť pre obete

28.02.2024, 14:20
Autor:
ČTKČTK

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že prebiehajúce súdne vyšetrovanie nehody má plnú podporu a spoluprácu vlády.

Viac ako 30-tisíc ľudí dnes demonštruje v Grécku k pripomienke prvého výročia zrážky vlakov pri meste Larisa, pri ktorej zomrelo 57 ľudí. Požadujú spravodlivosť pre obete tragédie, uviedla agentúra AFP. V krajine dnes rovnako štrajkujú zamestnanci verejnej dopravy, nejazdia niektoré vlaky a trajekty.

Viac ako 20-tisíc ľudí protestovalo v Aténach a 10-tisíc ďalších v druhom najväčšom meste Solún na pripomienku najsmrteľnejšieho železničného nešťastia v Grécku.

image

Tragická nehoda vlakov v Grécku má dohru: Prednostu stanice v Larise obvinili, hrozí mu doživotie

Osobný vlak sa vlani krátko pred polnocou čelne zrazil s nákladným vlakom v lokalite Tempi pri meste Larisa. Niekoľko vagónov sa po zrážke vznietilo a mnohí cestujúci v nich uhoreli. Vo vlaku cestovalo aj mnoho vysokoškolských študentov.

Prevádzku verejnej dopravy v Aténach narušil štrajk, pri ktorom odbory presadzovali požiadavky na ďalšie zrušenie mzdových kontrol zavedených počas finančnej krízy v rokoch 2010 až 2018. Protivládne protesty v posledných týždňoch organizovali tiež poľnohospodári a univerzitní študenti.

Štrajky sa nedotkli letov po tom, ako súd vyhlásil, že protestné plány leteckých dispečerov sú nezákonné.

Na mieste nehody sa zišlo viac ako tisíc ľudí, väčšinou príbuzných obetí. Kostolné zvony po celej krajine sa 57-krát rozozneli na uctenie pamiatky mŕtvych.

"Je to bolesť, ktorá nikdy neskončí, rana, ktorá sa nikdy nezahojí," povedal Panos Rutsi, ktorého 22-ročný syn Denis zahynul. Povedal, že podporuje petíciu, ktorá vyzbierala státisíce podpisov za zbavenie poslaneckej imunity zákonodarcov, ktorí boli v čase nešťastia zodpovední za bezpečnosť na železnici.

image

Na vlakovom nešťastí v Grécku má podiel aj štát, uznal tamojší premiér. Rodiny obetí požiadal o odpustenie

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že prebiehajúce súdne vyšetrovanie nehody má plnú podporu a spoluprácu vlády.

"V deň tohto smutného výročia skláňame hlavy pred pamiatkou 57 nevinných ľudí, ktorých sme stratili, a pred utrpením zranených," povedal. "V myšlienkach sme s rodinami, ktoré majú plné právo premeniť svoju bolesť na protest," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Odvrátená tvár Mykonosu. Hviezdi v rebríčkoch, dovolenkujú tu celebrity a influenceri. Známe letovisko je však pračkou na peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:30