Tiraspol v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rysuje sa ukrajinský scenár: Podnesterskí poslanci požiadali Rusko o ochranu, zišli sa po 18 rokoch

28.02.2024, 13:26
28.02.2024, 16:47

V Podnestersku, ktoré je podľa medzinárodného práva súčasťou Moldavska, je od vojny rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.

Moldavský separatistický región Podnestersko požiadal v stredu Rusko o "ochranu", informuje agentúra AFP.  Vyplýva to z uznesenia, ktoré bolo tamojším parlamentom prijaté na mimoriadnom zasadaní, informuje agentúra AFP.

V rezolúcii sa uvádza, že predstavitelia tohto proruského odštiepeneckého regiónu požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o "zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska tvárou v tvár zvýšenému tlaku zo strany Moldavska", citovali miestne i ruské tlačové agentúry.

image

Rusom unikli zložky o atómovkách. Odpália ich oveľa skôr, než si Západ myslel

Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006. Išlo len o siedme zasadanie zákonodarného zboru tejto medzinárodne neuznanej republiky vyhlásenej v septembri 1990, pripomína AFP.

Na predchádzajúcom mimoriadnom zasadaní separatisti vyhlásili referendum o pripojení k Rusku, v ktorom drvivá väčšina zúčastnených hlasovala za.

Pomoc od Ruska 

Podľa ruskej štátnej agentúry TASS rokovali o žiadosti o pomoc od Ruska. Konkrétne budú Moskvu žiadať o “opatrenia na ochranu Podnesterska uprostred rastúceho tlaku zo strany Moldavska”.

Za podobných okolností Rusko v októbri 2022 anektovalo štyri okupované oblasti na východe a juhu Ukrajiny. Predchádzalo tomu referendum, ktoré rovnako ako samotnú anexiu svet neuznáva.

Rezolúciu prijali takzvaní "volení predstavitelia na všetkých úrovniach", ktorých zvolal prezident samozvaného útvaru Vadim Krasnoselski. Niekoľko bodov z dokumentu, vrátane toho, ktorý požaduje od oboch komôr ruského parlamentu "ochranné opatrenia" pre región, na Telegrame zverejnil Sputnik Moldova, ktorý má do Podnesterska prístup, píše RFE/RL.

image

Ďalšia Putinova korisť? Hrozí, že Podnestersko sa pripojí k Rusku, varujú analytici

Z dokumentu okrem iného vyplýva, že zjazd sa rozhodol obrátiť sa na generálneho tajomníka OSN, Európsky parlament, Spoločenstvo nezávislých štátov združujúce postsovietske krajiny i na ďalšie skupiny, aby požiadali moldavské úrady o zastavenie "ekonomickej vojny" proti regiónu a o návrat k riadnemu dialógu s Tiraspolom.

Moldavské úrady na začiatku tohto roka zaviedli colné predpisy, podľa ktorých musia firmy v separatistickom regióne odvádzať dovozné clo do moldavského rozpočtu. Rozhodnutie v Podnestersku vyvolalo protesty, ktoré vyvrcholili dnešným zjazdom, píše RFE/RL.

"Na Podnestersku je vyvíjaný spoločenský a ekonomický tlak, ktorý je v priamom rozpore s európskymi zásadami a prístupmi k ochrane ľudských práv a k voľnému obchodu," uvádza sa podľa agentúry Reuters v texte rezolúcie.

Miestny opozičný politik Gennadij Čorba pred zasadnutím uviedol, že je "veľmi pravdepodobné", že poslanci požiadajú o pripojenie Podnesterska k Rusku. Stane sa tak deň pred prejavom o stave krajiny, ktorý ruský prezident Vladimir Putin prednesie vo štvrtok pred oboma komorami ruského parlamentu.

Pasca a propaganda, reaguje moldavská vláda 

"Ide o propagandistickú akciu, pascu, ktorá si nezaslúži pozornosť zahraničných novinárov ani senzačné titulky v spravodajstve," povedal pred prijatím textu na adresu zasadnutia hovorca moldavskej vlády Daniel Voda.

Jediným zaujímavým bodom celej rezolúcie je podľa bývalého námestníka moldavského premiéra zodpovedného za reintegráciu Alexandra Flenchey žiadosť o "ochranné opatrenia" smerovaná k Rusku.

image

Napätie v odštiepeneckom Podnestersku je nebezpečné pre celý región, vyhlásil Tusk

"Aj tak ide ale o oveľa umiernenejší odkaz v porovnaní s tým, ktorý predniesol podobný kongres v roku 2006 - vtedy žiadali o uznanie Podnesterska ako samostatného štátu," uviedol Flenchea. Vedenie v Tiraspolu podľa neho svoje požiadavky zmiernilo za situácie, "keď sa polovica sveta spojila proti Rusku" kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

Obavy o nový front

Samozvaná Podnesterská republika, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa nachádza na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou. Existujú obavy, že v Podnestersku by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké ukrajinské prístavné mesto Odesa.

V marci 1992 vypukla krátka vojna medzi separatistami a prozápadnou moldavskou vládou, ktorá si vyžiadala stovky mŕtvych. Vláda v Kišiňove následne udelila Podnestersku rozsiahlu autonómiu – región má teraz vlastnú menu (podnesterský rubeľ), bezpečnostné zložky a pasy.

Autonómia však separatistom nestačila a ďalej trvajú na nezávislosti. Vznikol tak takzvaný zamrznutý konflikt, akých je v postsovietskom priestore niekoľko.

image

Až keď si ruský vojak omočí nohy v berlínskej Spréve, Západ pochopí, burcuje spisovateľ

V Podnestersku, ktoré je podľa medzinárodného práva súčasťou Moldavska, je od vojny rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov. Väčšina z odhadovaných 465-tisíc obyvateľov hovorí po rusky a mnohí z nich majú aj moldavské, ruské či ukrajinské občianstvo.

Rusko podporuje tento región ekonomicky a politicky, vrátane bezplatných dodávok plynu. Od vypuknutia konfliktu s Ukrajinou je však táto spolupráca narušená.

V marci 2023 proruskí separatisti obvinili Ukrajinu, že vykonala neúspešný pokus o atentát na ich vodcu. Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že Ukrajina plánuje vojenský útok na Podnestersko, neposkytlo však o tom žiadne dôkazy.

01 - Modified: 2024-02-20 13:53:22 - Feat.: 1 - Title: Rusko obnovuje schopnosti destabilizovať Európu, zamerať sa môže na Balkán, varuje britský inštitút 02 - Modified: 2024-02-01 15:54:06 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí pred moldavským parlamentom podporili promoskovskú stranu 03 - Modified: 2024-02-28 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západné sily na fronte by znamenali vyhlásenie vojny Rusku, hovorí analytik o Macronových slovách 04 - Modified: 2024-02-28 09:37:11 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Pôjdu európski vojaci na Ukrajinu? Plán je možno rafinovanejší 05 - Modified: 2024-02-28 08:56:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský ústup na východe pokračuje. Situácia je mimoriadne vážna, uviedli USA 06 - Modified: 2024-02-27 17:45:23 - Feat.: 1 - Title: Mesežnikov: Fico chce pomôcť Pellegrinimu, ktorý nerastie. Preto otvoril tému slovenských vojakov na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 05:22