Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO:TASR/AP
StoryEditor

Americká diplomacia označila parlamentné voľby v Bielorusku za falošné

26.02.2024, 11:02
Autor:
TASRTASR

Na hlasovacích lístkoch neboli žiadni opoziční kandidáti a približne desiatke politických strán, ktoré sa chceli uchádzať o priazeň voličov, vlani volebná komisia zamietla registráciu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller označil nedeľňajšie parlamentné voľby v Bielorusku za "falošné". Súčasne deklaroval, že Spojené štáty podporujú demokratické snahy bieloruského ľudu.

"Nie je možné uskutočniť slobodné a spravodlivé voľby v atmosfére strachu a s viac ako 1400 politickými väzňami," napísal Miller v statuse zverejnenom v nedeľu na sociálnej sieti X.

Voľby sa v Bielorusku konali v nedeľu. Kandidovať v nich mohli len štyri strany, z ktorých všetky podporujú režim Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka: Biela Rus, Komunistická strana Bieloruska (KPB), Republikánska strana práce a spravodlivosti (RPTS) a Liberálnodemokratická strana Bieloruska (LDPB).

image

Bieloruská opozičná líderka vyzvala občanov na bojkot volieb: "Nespĺňajú žiadne demokratické normy"

Na hlasovacích lístkoch neboli žiadni opoziční kandidáti a približne desiatke politických strán, ktoré sa chceli uchádzať o priazeň voličov, vlani volebná komisia zamietla registráciu.

Líderka exilovej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala bieloruských voličov, aby voľby bojkotovali a označila ich za "nezmyselnú frašku".

Nezávislých pozorovateľov na voľby do Bieloruska tamojšie úrady nepozvali.

Lukašenko v nedeľu po odovzdaní hlasu vo voľbách oznámil svoj zámer uchádzať sa o svoje siedme funkčné obdobie v prezidentských voľbách, ktoré by sa v Bielorusku mali konať v roku 2025.

Lukašenko je pri moci od roku 1994. V roku 2020 si ju upevnil zmanipulovanými voľbami a násilným zásahom proti opozícii, ktorá proti tomu protestovala v uliciach.

image

Lukašenko chce pouličné ozbrojené hliadky proti "extrémistickým" zločinom

V Bielorusku sú už roky potlačené slobodné médiá i občianska spoločnosť. Bieloruská organizácia pre ľudské práva Viasna uviedla, že v krajine je zadržiavaných približne 1430 politických väzňov, z ktorých mnohí sú vo väzbe vystavení bitiu a mučeniu.

Podľa bieloruského politológa Arcioma Šrajbmana z inštitútu Carnegie Russia Eurasia Center parlamentné voľby sú pre bieloruské vedenie príležitosťou vykonať "systémový test po masívnych protestoch a vážnom šoku z posledných prezidentských volieb a zistiť, či to funguje". Bieloruský parlament bude podľa neho "sterilný", keďže opozícia a všetky alternatívne hlasy boli eliminované.

01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:35