Protest poľských farmárov. Na transparente znie: ”Putin, urob s Ukrajinou, Bruselom a našou vládou poriadok”. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vyzýval Putina, aby s Ukrajinou urobil poriadok. Poľská polícia vyšetruje proruský plagát na proteste farmárov

21.02.2024, 13:39
21.02.2024, 13:46
Autor:
TASRTASR

Polícia začala trestné stíhanie pre podporu fašistického alebo totalitného režimu a podnecovanie nenávisti. V prípade dokázania viny autorovi hrozí trest odňatia slobody do troch rokov.

Poľská polícia počas protestov farmárov zhabala proruský plagát. Jeho autor vyzýval prezidenta Vladimira Putina, aby s Ukrajinou "urobil poriadok", v stredu to pre agentúru AFP uviedla hovorkyňa miestneho policajného oddelenia.

Poľskí poľnohospodári dlhodobo protestujú proti dovozu lacnejšej produkcii ukrajinských farmárov, ktorej nedokážu konkurovať. V utorok sa neďaleko obce Gorzyczki v Sliezskom vojvodstve objavil na jednom z traktorov plagát s textom "Putin, urob s Ukrajinou, Bruselom a našou vládou poriadok" a zástava Sovietskeho zväzu.

"Plagát spolu so zástavou zhabala polícia a začala trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa miestneho policajného oddelenia. Polícia zároveň identifikovala vodiča traktora a začala trestné stíhanie pre podporu fašistického alebo totalitného režimu a podnecovanie nenávisti. V prípade dokázania viny autorovi hrozí trest odňatia slobody do troch rokov.

image

Ukrajinský minister označil blokádu poľských hraníc za bezpečnostnú hrozbu

Koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak v stredu plagát odsúdil ako škandalózny a provokatívny.

"Sú to hanebné slová, ktoré absolútne nekorešpondujú s postojom nášho štátu ani s názormi našich občanov," vyhlásil Siemoniak pre poľské Rádio Zet.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo proputinovské a protiukrajinské heslá na protestoch farmárov. "Pravdepodobne" boli ovplyvňované Ruskom, uviedlo. Informuje o tom agentúra AFP.

"Sme presvedčení, že toto je pokus ovládnuť poľnohospodárske protestné hnutie extrémnymi a nezodpovednými skupinami, pravdepodobne pod vplyvom ruských agentov," napísalo ministerstvo vo vyhlásení.

Organizátorov protestov preto vyzvalo, aby "našli a eliminovali zo svojho hnutia zopár iniciátorov takýchto činov".

01 - Modified: 2024-05-21 07:46:17 - Feat.: - Title: Španielsko dodá Ukrajine tanky Leopard aj strely do systémov Patriot 02 - Modified: 2024-05-21 06:54:48 - Feat.: - Title: Východoukrajinský Charkov je naďalej terčom ruských útokov, hlásia päť zranených 03 - Modified: 2024-05-21 05:47:52 - Feat.: - Title: Do Kyjeva pricestovala šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková 04 - Modified: 2024-05-21 05:30:33 - Feat.: - Title: USA neplánujú vyslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov 05 - Modified: 2024-05-21 04:51:51 - Feat.: - Title: Ukrajinci zasiahli pri raketovom útoku ruský sklad paliva v okupovanej Luhanskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 10:03