Ľudia kladú kvety k pamätníku obetiam politických represií po smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská polícia zasahovala na pietnych zhromaždeniach pre Navaľného. Zadržala takmer dve desiatky ľudí

16.02.2024, 20:43
Autor:
ČTKČTK

Ľudia v Rusku prinášajú kvety najčastejšie k pamätníkom obetí politických represií, niektorí vystúpili aj na osamotených protestoch s transparentmi.

Polícia zadržala takmer dve desiatky ľudí, ktorí sa v ruských mestách zúčastnili pietnych stretnutí na pamiatku opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého smrť oznámila ruská väzenská služba. Niektorých zadržaných už polícia prepustila.

Ľudia v Rusku prinášajú kvety najčastejšie k pamätníkom obetí politických represií, niektorí vystúpili aj na osamotených protestoch s transparentmi. Informoval o tom dnes server Meduza alebo stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

VIDEO: Ľudia vychádzajú do ulíc, aby si pripomenuli Navaľného, ktorý zomrel vo väzení.

Kvôli akciám na pamiatku Navaľného v Nižnom Novgorode zadržali najmenej desať ľudí, píše Meduza s odvolaním sa na server OVD-Info, ktorý sa zameriava na monitorovanie prípadov zadržaných ľudí v krajine. Ľudia v tomto meste nosili kvety okrem iného k pamätníku novinárky Iriny Slavinovej, ktorá sa v roku 2020 upálila po tom, čo polícia prehľadala jej byt.

image

"Bola to vražda." Ľudia v Prahe spomínali na Navaľného a protestovali proti kremeľskému režimu

Ďalších niekoľko ľudí polícia zadržala v Moskve, okrem iného pri takzvanom soloveckom kameni, pamätníku obetí veľkého teroru v 30. rokoch minulého storočia, ktorý sa nachádza v centre metropoly a neďaleko sídla tajnej služby FSB. Moskovská prokuratúra medzitým obyvateľov varovala, aby sa ľudia nezúčastnili nepovolených zhromaždení.

Polícia pri soloveckom kameni zadržala muža, ktorý prišiel s transparentom s heslom: "Vrah". Niektorí ruskí opoziční predstavitelia sa dnes zhodli, že za smrť Navaľného, nech už mala akúkoľvek konkrétnu príčinu, je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin. Na inom mieste polícia zadržala ženu, ktorá držala papier so slovami: "Dnes zomrel Alexej Navaľnyj". Polícia ju podľa Meduzy neskôr prepustila.

V Murmansku podľa serveru Ostorožno, novosti zadržali dievča, ktoré protestovalo s transparentom: "Alexej Navaľnyj bol zabitý. Jeho krv je na tvojich rukách, Vovo". Vova je zdrobnenina krstného mena Vladimir. Policajti ju prepustili s varovaním. V Rostove na Done policajti zadržali muža za kladenie kvetov na pamiatku Navaľného, píše Meduza.

image

Kremeľ varuje pred protestami. Smrť Navaľného vyhnala ľudí do zamrznutých ulíc Moskvy

V Petrohrade policajti zadržali podľa médií ženu, ktorú neskôr prepustili. A denník Novaja gazeta informuje, že pri tamojšom pamätníku obetí politických represií zadržali aj jej fotografa. Dôvod neuviedli, pritom mal pri sebe novinársky preukaz, píše denník.

Na mnohých miestach v krajine dnes začali podľa médií vznikať spontánne pietne miesta, obvykle u pamätníkov obetiam politických represií, kam ľudia nosia na pamiatku Navaľného kvety. Okrem spomínaných miest sú podobné akcie hlásené z Jekaterinburgu, Saratova, Vologdy, Noginska, Belgorodu, Krasnodaru, Kazane, Novosibirska alebo napríklad Tomska.

01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:33