Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj priletel do Berlína, s nemeckým kancelárom podpísal dohodu o bezpečnosti

16.02.2024, 10:33
16.02.2024, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Dohoda s Nemeckom je druhým takým bezpečnostným paktom, ktorý Ukrajina v poslednom čase uzavrela. V januári ju so Zelenským pri návšteve Kyjeva podpísal britský premiér Rishi Sunak.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Berlíne podľa očakávania podpísali bilaterálnu dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Informujú o tom tlačové agentúry.

Podľa nemeckého ministerstva obrany má pomoc poskytnutá na základe tejto zmluvy hodnotu 1,13 miliardy eur a týka sa najmä protivzdušnej obrany a delostrelectva. Podobnú dohodu zrejme ukrajinský prezident večer v Paríži podpíše aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"Historický krok. Nemecko bude pokračovať v podpore Ukrajiny proti ruskej útočnej vojne," uviedol Scholz na sociálnej sieti X.

V dohode sa uvádza, že Nemecko potvrdzuje svoju dlhodobú vojenskú pomoc ukrajinskej armáde, aby "mohla úplne obnoviť územnú integritu krajiny v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc". Ruské aktíva v Nemecku majú zostať zmrazené, kým Rusko nezaplatí za škody, ktoré na Ukrajine spôsobilo.

Berlín tiež sľúbil, že zabezpečí, že náklady pre Rusko na jeho vojnu naďalej porastú v dôsledku sankcií a kontroly exportu. Nemecko bude podporovať Ukrajinu na jej ceste do Európskej únie. Dohoda platí desať rokov.

Tento rok Nemecko v takzvanom mníchovskom balíku poskytne Kyjevu 120-tisíc dávok delostreleckej munície kalibru 122 milimetrov a ďalších 100 rakiet do systému IRIS-T, na budúci rok potom druhý systém protileteckej obrany Skynext. Nemecko zo zásob svojich zbrojoviek dodá Ukrajine v rokoch 2026 a 2027 ďalších 18 samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000.

Scholz naliehal na americký Kongres

Zelenskyj povedal, že pomoc Nemecka je pre jeho krajinu životne dôležitá v situácii, keď podpora od ostatných partnerov slabne a Rusko má na fronte veľkú prevahu čo do delostrelectva. Dnes ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj oznámil, že ukrajinské jednotky sa stiahli pri opevnenej pozícii na juhovýchode Avdijivky neďaleko Donecka, ktorá je v ohnisku tvrdých bojov už niekoľko mesiacov.

image

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z juhovýchodu Avdijivky, hlási generál

Scholz naliehal na americký Kongres, aby schválil balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote približne 60 miliárd dolárov. Návrh zákona o pomoci Ukrajine schválil americký Senát v utorok, naraziť ale môže v Snemovni reprezentantov ovládanej republikánmi. Nemecký kancelár pripomenul, že americká podpora má vo vojne s Ruskom zásadný význam.

Dohoda s Nemeckom je druhým takým bezpečnostným paktom, ktorý Ukrajina v poslednom čase uzavrela. V januári ju so Zelenským pri návšteve Kyjeva podpísal britský premiér Rishi Sunak.

Platí desať rokov s možnosťou predĺženia. Dohoda nezaväzuje Britániu vstúpiť do vojny v prípade opätovného útoku ruských síl na Ukrajinu v budúcnosti, Londýn ale sľúbil Kyjevu konzultácie a pomoc vo forme modernej výzbroje, uvalenia sankcií na Rusko a tesnej spolupráce so spojencami.

Agentúra AP uviedla, že účelom týchto dohôd je podľa všetkého vyjadriť v prvom rade solidaritu s Ukrajinou, ktorá bola nútená prejsť vo vojne proti Rusku do defenzívy v situácii, keď sa potýka s nedostatkom munície aj vojakov.

Zelenskyj v sobotu vystúpi s prejavom na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Po stretnutí so Scholzem ho prijme nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 16:50