Predseda Ligy Arabských štátov (LAŠ) Ahmed Abúl Gheit (vpravo) si podáva ruku s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom Da Silvom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Neprimerané a neprijateľné, kritizoval brazílsky prezident izraelskú ofenzívu. OSN podľa neho zlyhala

15.02.2024, 17:19
Autor:
ČTKČTK

Mier podľa brazílskeho prezidenta nebude možné nastoliť bez vytvorenia palestínskeho štátu.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva dnes pri návšteve Egypta povedal, že OSN zlyhala pri riešení medzinárodných konfliktov, a ostro skritizoval izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy, píše agentúra Reuters.

"Izraelské správanie sa nedá vysvetliť: pod zámienkou boja proti Hamasu zabíja ženy a deti," uviedol Lula po rokovaní s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím v Káhire.

Neskôr v prejave k Lige arabských štátov (LAS) Lula poznamenal, že Brazília odsúdila cezhraničný útok Hamasu na izraelských civilistov, pri ktorom 7. októbra zahynulo 1200 ľudí.

Zároveň ale označil izraelskú odpoveď za "neprimeranú, nevyberavú" a neprijateľnú, píše agentúra Reuters. Izraelská odveta si podľa úradov v Gaze ovládaných Hamásom doteraz vyžiadala životy najmenej 28 663 Palestínčanov.

Mier podľa Lulu nebude možné nastoliť bez vytvorenia palestínskeho štátu. Brazílsky prezident vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy, ktoré umožní dopravenie humanitárnej pomoci. "To zabíjanie sa musí zastaviť," povedal. Palestínsky štát by podľa Lulu mal byť uznaný ako zvrchovaný a získať plné členstvo v OSN.

Brazílsky prezident tiež vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN. "Mnohostranné inštitúcie, ktoré boli vytvorené, aby pomohli tieto problémy riešiť, nefungujú, a preto sa Brazília zaviazala vykonať nevyhnutné zmeny v orgánoch globálneho riadenia a dúfame, že sa môžeme spoľahnúť na podporu Egypta," povedal novinárom po boku Sísího.

Podľa Lulu by sa počet stálych členov BR OSN mal zvýšiť a malo by sa im zrušiť právo veta. "Sú to práve stáli členovia Bezpečnostnej rady, ktorí podnecujú vojny," povedal brazílsky prezident. Dodal, že Brazília podporila sťažnosť Juhoafrickej republiky podanú na Medzinárodnom súdnom dvore proti izraelskej vojenskej kampani v Pásme Gazy.

Ľavicový prezident tiež oznámil, že jeho vláda poskytne nový príspevok Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), ktorý čelí hrozbe podfinancovania po tom, ako Izrael uviedol, že sa 12 z 13-tisíc zamestnancov tejto agentúry OSN v Pásme Gazy podieľalo na útoku zo 7. októbra.

"Nedávne obvinenia proti zamestnancom agentúry treba riadne vyšetriť, ale nemôžu ju paralyzovať," povedal Lula a vyzval ostatné krajiny, aby "zachovali a zvýšili svoje príspevky". Večer brazílsky prezident odletí do Etiópie.

01 - Modified: 2024-04-30 14:07:17 - Feat.: - Title: Izrael počká do stredy večera na odpoveď Hamasu na nový návrh dohody o prímerí 02 - Modified: 2024-04-30 12:24:11 - Feat.: - Title: V troskách v Pásme Gazy je vyše 10-tisíc mŕtvych Palestínčanov, kvôli nahromadeným telám sa šíria choroby 03 - Modified: 2024-04-30 11:30:04 - Feat.: - Title: S dohodou alebo bez. Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní, vyhlásil Netanjahu 04 - Modified: 2024-04-30 09:21:38 - Feat.: - Title: Plán invázie do Rafahu je hotový, bez dohody začne do troch dní 05 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:25