Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinským vojakom dochádza munícia, tvrdí Bidenov poradca

14.02.2024, 20:29
Autor:
TASRTASR

Jake Sullivan vyzval americkú Snemovňu reprezentantov vedenú republikánmi, aby tak ako Senát urýchlene schválila balík pomoci za mnoho miliárd dolárov pre Ukrajinu na boj proti Rusku.

Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia, pritom obrovský balík americkej vojenskej pomoci stále blokujú v Kongrese republikáni. V stredu to vyhlásil vplyvný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Sullivan vyzval americkú Snemovňu reprezentantov vedenú republikánmi, aby tak ako Senát urýchlene schválila balík pomoci za mnoho miliárd dolárov pre Ukrajinu na boj proti Rusku.

"Už si nemôžeme dovoliť dlhšie čakať. Každý deň ide na úkor Ukrajincov a národnobezpečnostných záujmov Spojených štátov," povedal Sullivan na brífingu v Bielom dome. "V stávke je toho čoraz viac. Cena za nekonanie je každým dňom vyššia," dodal.

"Dostávame stále viac správ, že ukrajinskí vojaci na fronte dostávajú muníciu na prídel alebo im dokonca dochádza, pritom ruské sily neustále útočia zo zeme a zo vzduchu, snažia sa tak vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu," varoval. Sullivan pripomenul, že spojenci aj nepriatelia USA "to pozorne sledujú".

Vystúpenie poradcu pre národnú bezpečnosť pred novinármi nasledovalo deň po televíznom príhovore Bidena, v ktorom vyzval republikánov v Snemovni reprezentantov, aby návrh zákona o pomoci Ukrajine schválili.

Biden skritizoval aj svojho pravdepodobného súpera v novembrových prezidentských voľbách Donalda Trumpa za "hlúpe" vyhrážky. Trump povedal, že bude povzbudzovať Rusko, aby napadlo tie krajiny NATO, ktoré si nesplnia svoje finančné záväzky v oblasti obrany.

Nový hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj predtým v stredu povedal, že situácia na fronte s Ruskom je "extrémne ťažká", pričom meškanie americkej vojenskej pomoci oslabuje bojové možnosti Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 05 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:02