FOTO: REUTERS
StoryEditor

Voľby v Pakistane sprevádzalo násilie, vláda pozastavila fungovanie mobilných sietí

08.02.2024, 08:05
08.02.2024, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Dôveryhodnosť hlasovania však znižujú obmedzenia pre strany a kandidátov považovaných za nepriateľských voči armáde, zmienené obmedzenia, ako aj výpadky internetu, médií či násilnosti.

Dnešné parlamentné voľby v Pakistane poznačilo násilie. Pri štyroch útokoch na príslušníkov bezpečnostných síl aj civilistov zahynulo najmenej deväť ľudí a ďalší utrpeli zranenia. Krátko pred začiatkom hlasovania pakistanská vláda pozastavila fungovanie mobilných sietí v celej krajine, napísali s odvolaním sa na ministerstvo vnútra agentúry AFP a Reuters.

Za dôvod prekvapivého prerušenia mobilnej komunikácie ministerstvo označilo posilnenie bezpečnosti vo volebný deň.

"V dôsledku nedávnych teroristických incidentov v krajine boli zmarené drahocenné životy. Bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné na udržanie verejného poriadku a riešenie možných hrozieb, preto sme dočasne pozastavili mobilné služby v celej krajine," uviedol rezort vnútra na sieti X.

Voľby sprevádzali násilnosti 

Na bezpečnosť hlasovania dohliada na 600-tisíc policajtov, vojakov a členov polovojenských síl, napriek tomu sú z rôznych miest hlásené násilnosti.

V okrese Déra Ismáíl Chán na severozápade krajiny dnes pri výbuchu bomby a následnej streľbe ozbrojencov na policajné auto zahynulo päť policajtov, ďalší dvaja utrpeli zranenia. Agentúra AP pripomenula, že oblasť bola v minulosti baštou pakistanskej odnože islamistického hnutia Taliban.

V okrese Tank v provincii Chajbar Pachtunchvá neďaleko hraníc s Afganistanom ozbrojenci predtým zastrelili policajta.

V nepokojnej juhozápadnej provincii Balúčistán dnes pri explózii bomby v blízkosti jednej z volebných miestností prišiel o život jeden člen bezpečnostných síl a desať ďalších bolo zranených. Explózia pred volebnou miestnosťou určenou pre ženy v Balúčine usmrtila dve deti, napísala agentúra Reuters.

image

Pri dvoch útokoch deň pred pakistanskými voľbami zahynulo najmenej 24 ľudí

V stredu si dva bombové útoky na kancelárie volebných kandidátov a strán v Balúčine vyžiadali najmenej 30 obetí, uviedla agentúra AP. K obom atentátom sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

Podľa agentúry Reuters sa pri mnohých volebných miestnostiach tvorili už niekoľko hodín pred začiatkom hlasovania dlhé rady, napriek bezpečnostným obavám a mrazivému zimnému počasiu. "V stávke je budúcnosť krajiny, tak som nemohla prísť neskoro," povedala 86-ročná Pakistanka Mumtázová v rade pred volebnou miestnosťou v Islamabade.

O 17.00 h miestneho času (13.00 h SEČ) sa miestnosti po deviatich hodinách hlasovania uzavreli. Prvé výsledky sa očakávajú pred polnocou miestneho času (20.00 h SEČ), jasnejší obrázok o rozdelení hlasov ale bude podľa agentúr k dispozícii až v piatok.

Spochybnená dôveryhodnosť hlasovania 

Podľa analytikov sa predpokladá víťazstvo Pakistanskej moslimskej ligy (PML-N) bývalého predsedu vlády Naváza Šarífa, ktorý sa v októbri po štyroch rokoch dobrovoľného exilu vrátil do krajiny.

Dôveryhodnosť hlasovania v Pakistane bola už dopredu spochybňovaná, a to aj preto, že jeden z najpopulárnejších politikov v krajine, expremiér Imran Chán, bol minulý týždeň v troch procesoch odsúdený na mnohoročné tresty väzenia. Jeho Hnutie za spravodlivosť (PTI) v poslednom roku navyše čelilo zatýkaniu a obmedzovaniu kampane.

Dnes Chánova strana kritizovala prerušenie mobilného spojenia, ktoré má podľa opozície okrem iného zabrániť zvolávaniu demonštrácií. Hnutie za spravodlivosť tento krok označilo za "vážny útok na demokraciu" a "zbabelý pokus tých, ktorí sú pri moci, umlčať disent, manipulovať volebnými výsledkami a obmedziť práva pakistanského ľudu".

K obnove mobilného signálu vyzvalo aj ďalšie významné politické zoskupenie - Pakistanská ľudová strana (PPP) vedená Bilavalom Bhutárom Zardárím, synom expremiérky Bénazír Bhuttovej, ktorú v roku 2007 zavraždili pri atentáte islamisti. Šarífova a Zardárího strana sú tradičnými rivalmi, po zosadení Imrana Chána v roku 2022 ale spolu vytvorili koaličnú vládu.

01 - Modified: 2024-02-05 06:25:17 - Feat.: 1 - Title: Najmenej desať policajtov zomrelo pri útoku na policajnú stanicu v Pakistane 02 - Modified: 2024-02-03 12:26:33 - Feat.: 1 - Title: Pakistanský súd odsúdil expremiéra Chána a jeho manželku na sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-02-02 14:41:13 - Feat.: 1 - Title: V pakistanskom Láhaure pre smog prudko stúpol počet zápalov pľúc medzi deťmi 04 - Modified: 2024-02-02 14:04:01 - Feat.: 1 - Title: Z Pakistanu od októbra odišlo pol milióna Afgancov, hovorí OSN
01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-18 08:21:02 - Feat.: - Title: Platforma X bude spolupracovať s pakistanskou vládou ohľadom zablokovania jej siete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:01