Britský kráľ Karol III. FOTO: Reuters
StoryEditor

Princ Harry priletí za otcom. Rakovinu u kráľa Karola III. sa podarilo zachytiť včas, vraví britský premiér

06.02.2024, 08:06
06.02.2024, 10:18
Autor:
TASRTASR

Harry zruší všetok svoj plánovaný program a odcestuje do Londýna zo svojho domu v Kalifornii.

Britský princ Harry, vojvoda zo Sussexu, odletí do Londýna v najbližších dňoch, aby bol so svojím otcom kráľom Karolom III., ktorému nečakane diagnostikovali rakovinu.

Úrad vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu uviedol, že Harry sa už rozprával s otcom, ktorý osobne zatelefonoval obom svojim synom a oznámil im správu. V utorok to napísala tlačová agentúra DPA.

Nádej na zmierenie 

Harry zruší všetok svoj plánovaný program a odcestuje do Londýna zo svojho domu v Kalifornii. Jeho urýchlená cesta zrejme vyvolá ešte väčšie obavy verejnosti z vážnosti kráľovho zdravotného stavu.

image

Kráľovi Karolovi diagnostikovali rakovinu, oznámil Buckinghamský palác

Princ Harry odletí sám, vojvodkyňa zo Sussexu zostane v USA s dvoma deťmi manželov - s princom Archiem a princeznou Lilibet.

Návšteva Harryho však tiež vyvoláva nádej, že v kráľovskej rodine nastane zmierenie.

Harry má s otcom problematický vzťah, hoci stále sú v kontakte, ale jeho dlhodobý spor s bratom, princom Williamom, trvá.

Karol III. podľa Harryho prosil synov na napätom stretnutí po pohrebe svojho otca, vojvodu z Edinburghu: "Chlapci, prosím. Nerobte mi z posledných rokov utrpenie."

Rakovinu sa podarilo zachytiť včas

Diagnóza rakoviny u 75-ročného kráľa Karola III. bola stanovená včas. Uviedol to britský premiér Rishi Sunak, informuje agentúra AFP.

"Našťastie sa to podarilo zachytiť včas a teraz si všetci budú priať, aby dostal potrebnú liečbu a aby sa úplne uzdravil," povedal Sunak v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC.

"Myslím, že v to všetci dúfame a modlíme sa za to. Ja som s ním, samozrejme, v pravidelnom kontakte a budem s ním komunikovať ako zvyčajne," dodal britský premiér.

image

Karol III. po operácii prostaty strávil v nemocnici tretiu noc, kráľovná ho už navštívila štyrikrát

Buckinghamský palác v pondelok oznámil, že britskému kráľovi diagnostikovali rakovinu a začal sa podrobovať liečbe. Nespresnil druh rakoviny, údajne však nejde o rakovinu prostaty. Pred týždňom ho prepustili zo súkromnej nemocnice v Londýne, v ktorej absolvoval operáciu v súvislosti so zväčšenou prostatou.

Lekári 75-ročnému kráľovi odporučili, aby na čas liečby odložil svoje verejné vystúpenia. Podľa BBC sa očakáva, že ho zastúpia iní vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny. Naďalej sa však bude venovať štátnym záležitostiam zo svojho úradu. Skoré uzdravenie mu zaželali viacerí svetoví lídri.

Karol III. sa stal panovníkom v septembri 2022 po smrti svojej matky Alžbety II. Vo všeobecnosti sa tešil dobrému zdraviu s výnimkou zranení pri hraní póla a lyžovaní.

01 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-10 05:10:23 - Feat.: - Title: Kráľovi Karolovi III. odovzdali prvé bankovky s jeho podobizňou 04 - Modified: 2024-03-31 11:21:31 - Feat.: - Title: Karol III. sa objavil na verejnosti, vypravil sa na veľkonočnú bohoslužbu 05 - Modified: 2024-03-25 10:08:26 - Feat.: - Title: Odborník na kráľovskú rodinu Abrahám: "Bol som priamo v Kensingtonskom paláci, keď oznámila, že má rakovinu." Čo sa dialo?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 23:58