Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija ​Zacharovová. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Ruská ambasáda v Paríži obvinila Francúzsko, že zasahuje do vojny na Ukrajine

05.02.2024, 20:35
Autor:
ČTKČTK

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia uviedla, že Francúzsko rozdúchava konflikt tým, že dodáva Kyjevu zbrane a cvičí ukrajinských vojakov.

Ruské veľvyslanectvo v Paríži dnes obvinilo Francúzsko, že sa čím ďalej tým viac zasahuje do konfliktu na Ukrajine. Ambasáda to uviedla vo vyhlásení na telegrame po tom, čo si dnes francúzske ministerstvo zahraničia predvolalo ruského veľvyslanca Alexeja Meškova v súvislosti so smrťou dvoch francúzskych humanitárnych pracovníkov na Ukrajine.

"Veľvyslanec zdôraznil... nezodpovednosť a nebezpečenstvo ešte ďalšieho zapojenia Paríža v ukrajinskom konflikte," uviedla ruská strana. Francúzsko tiež kritizovala, že nedostatočne odsúdila ukrajinské útoky na územie Ruska vrátane tých častí Ukrajiny, ktoré Moskva okupuje.

image

Päť európskych lídrov vyzvalo na kolektívne úsilie pri vyzbrojovaní Ukrajiny, je medzi nimi aj český premiér

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu takmer pred dvoma rokmi. Konflikt stále pokračuje ako na stovkách kilometrov dlhej frontovej línii tiahnucej sa od juhu až na severovýchod ukrajinského územia, tak pri ostreľovaní a dronových náletoch mimo frontu.

Dvaja francúzski dobrovoľníci zahynuli a ďalší traja boli zranení minulý týždeň pri ruskom útoku na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti, ktorú sily Moskvy čiastočne okupujú. Útok už skôr ako "zbabelý" odsúdil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý má podľa agentúry AP v pláne v nasledujúcich týždňoch navštíviť Kyjev.

image

"Historické rozhodnutie." Biden poďakoval von der Leyenovej za schválenie finančnej pomoci Únie pre Ukrajinu

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová vo vyhlásení uviedla, že "smrť ľudí je vždy tragédia", dodala však, že Rusko nemá o incidente podrobnosti. Ruské veľvyslanectvo v Paríži podobne uviedlo, že francúzska strana neposkytla žiadne dôkazy o tom, že zabití boli skutočne humanitárni pracovníci.

Zacharovová tiež obvinila Francúzsko z rozdúchávania konfliktu na Ukrajine tým, že dodáva Kyjevu zbrane a cvičí ukrajinských vojakov.

 

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:36