Kanadský premiér Justin Trudeau. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kanada zvažuje uvalenie sankcií proti izraelským osadníkom, ktorí páchali násilie

02.02.2024, 20:59
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident vo štvrtok podpísal exekutívny výnos, ktorým Spojené štáty uvalili sankcie na štyroch osadníkov, ktorých vinia z páchania násilia na území, kde chcú mať Palestínčania v budúcnosti svoj štát.

Kanada uvažuje o zavedení sankcií proti extrémistickým židovským osadníkom, ktorí sa na okupovanom Západnom brehu Jordánu dopúšťajú násilia na palestínskom obyvateľstve. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal kanadský premiér Justin Trudeau. Uviedol to deň po tom, ako k uvaleniu sankcií voči štyrom izraelským osadníkom pristúpili Spojené štáty.

"Skúmame spôsoby, ako zabezpečiť, aby sa ľudia zodpovední za extrémistické násilie alebo za extrémne osadnícke násilie na Západnom brehu zo svojich činov zodpovedali," povedal Trudeau novinárom vo Waterloo v kanadskom Ontáriu.

Neprijateľné násilie

"Násilie na Západnom brehu je absolútne neprijateľné a ohrozuje mier, stabilitu v regióne a cestu k dvojštátnemu riešeniu, ktoré je absolútne zásadné," dodal premiér.

Jeho komentáre sú ďalšie z radu známok silnejúcej nespokojnosti Západu s politikou vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Americký prezident vo štvrtok podpísal exekutívny výnos, ktorým Spojené štáty uvalili sankcie na štyroch osadníkov, ktorých vinia z páchania násilia na území, kde chcú mať Palestínčania v budúcnosti svoj štát. Sankcie znemožňujú dotknutým využívať americký finančný systém a americkým občanom bránia v uzatváraní akýchkoľvek transakcií s nimi.

Násilnosti na Západnom brehu

Británia, Európska únia a viac ako desiatka ďalších krajín vrátane Austrálie a Kanady zatiaľ Izrael vyzvali, aby prijal bezprostredné a konkrétne kroky, ktoré by zamedzili páchaniu násilia na Západnom brehu. K násilnostiam na Západnom brehu dochádzalo už pred 7. októbrom, po teroristických útokoch Hamasu na Izrael ale násilných činov zo strany osadníkov prudko pribudlo.

image

Británia by mohla uznať palestínsky štát hneď po prímerí v Gaze, povedal Cameron

Podľa Netanjahua väčšina izraelských osadníkov na Západnom brehu zákony dodržiava, a preto netreba v tomto smere prijímať žiadne zvláštne opatrenia.

Trudeau konzistentne tvrdí, že Izrael má po útokoch Hamasu, ktoré si v izraelskom pohraničí vyžiadali na 1200 obetí na životoch, právo na sebaobranu. S narastajúcou bilanciou obetí medzi Palestínčanmi v dôsledku odvetnej vojny v Pásme Gazy, ktorá podľa úradov Hamasu prekročila 27-tisíc mŕtvych, však kanadský premiér svoju rétoriku voči Izraelu postupne pritvrdzuje, píše Reuters.

Na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967 a ktoré majú byť základom budúceho palestínskeho štátu, teraz žije vyše 700-tisíc Izraelčanov v osadách, ktoré väčšina krajín sveta považuje za nelegálne.

V súčasnej izraelskej vláde zasadajú ultraortodoxní a krajne pravicoví politici s úzkymi väzbami na osadnícke hnutie, ktorí argumentujú tým, že Izrael osídľuje územie, ku ktorému jeho národ viažu biblické, historické a politické väzby.

01 - Modified: 2024-02-02 16:11:11 - Feat.: 1 - Title: Vojnová loď USA zničila raketu húsíov v Červenom mori pokročilým systémom Phalanx 02 - Modified: 2024-02-02 14:36:58 - Feat.: 1 - Title: Vyše 800 predstaviteľov verejnej správy sa ohradilo voči postoju svojich vlád ku Gaze 03 - Modified: 2024-02-02 13:09:21 - Feat.: 1 - Title: Iracké milície sa vyhrážajú ďalšími útokmi na amerických vojakov
01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:46