Školáci sedia v triede zriadenej na stanici metra, aby sa vyhli leteckým útokom v Charkove. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Charkove už zase môžu deti chodiť do škôlky vďaka triedam v metre. Ihriská zívajú prázdnotou

02.02.2024, 18:39
Autor:
ČTKČTK

Charkov zasypávajú rakety odpaľované spoza ruskej hranice, ktorá je tak blízko, že na ich zastavenie majú ukrajinské sily len sekundy.

Vo východoukrajinskom Charkove sú kvôli vojne už takmer dva roky zatvorené budovy škôl a škôlok a ihriská zívajú prázdnotou. Vojna v tomto meste len 40 kilometrov od hraníc s Ruskom zmenila všetko vrátane detstva, napísala stanica BBC.

Deti tu ale predsa len majú možnosť chodiť do školy a vídať sa so spolužiakmi, a to vďaka triedam vybudovaným v staniciach metra. K nim sa nedávno pridali aj škôlky, ktoré ponúkajú miesta pre 700 detí.

Sekundy na odrazenie útoku

Charkov zasypávajú rakety odpaľované spoza ruskej hranice, ktorá je tak blízko, že na ich zastavenie majú ukrajinské sily len sekundy. Ak rakety mieria na Charkov, je šanca na jeho zasiahnutie veľká. Na presun do krytu je naopak času málo, uviedla BBC.

Jedným z bezpečných miest zostáva charkovské metro. V piatich staniciach sú teraz pozdĺž nástupíšť triedy. Školská výučba už tu trvá niekoľko mesiacov. Pred nedávnom navyše dostali rodičia možnosť posielať do tried v metre počas víkendu aj predškolské deti.

image

ANALÝZA: Železný generál na odstrel. Spory v Kyjeve vyvreli na povrch

Do škôlky v metre chodí aj šesťročná Nika Bondarenková. Po ceste z domu míňajú rozbombardované ruiny vojenských kancelárií a niekoľko ďalších zdevastovaných budov. Keď konečne zíde do metra, jej mama si oddýchne.

"Rodičia môžu mať istotu, že sa ich deťom nič nestane a deti môžu viac-menej pokračovať v normálnom živote," vysvetľuje Olha Bondarenková. Nika podľa nej škôlku veľmi postrádala. "Je to naozaj dôležité. Dieťa inak nemá možnosť vidieť sa s inými deťmi, pretože vonku žiadne nie sú a stále húkajú sirény, "vysvetľuje tiež matka.

Nočné mory

Jej manžel je v armáde a tým, že rodina zostáva v Charkove, mu tak môže byť nablízku. Olha ale nežije bez strachu a v noci má nočné mory o tom, ako je so svojimi deťmi uväznená pod sutinami ich domu.

V jednej zo škôlok v metre je živo, znie tu hudba a smiech, opísali novinári BBC. Jedna skupina detí sa prezliekla za doktorov, doktorky a sestričky, druhá spieva a stavia si z kociek. Zamestnanci sa snažia, aby tu všetko pôsobilo čo najnormálnejšie. Na múroch sú síce spolu s farebnými obrázkami kytiek a hojdačiek aj plagáty o minách, no keď sa rozozvučia sirény, tak nikto nemusí do krytu.

image

Ruské vojská dobyli dedinu na východe Ukrajiny, tvrdí Moskva. Kyjev to poprel

Charkov sa snaží o trvalejšie riešenie a pod jedným zo športovísk buduje celú školu, ktorá bude mať kapacitu 900 študentov v dvoch zmenách. Škola by mala byť hotová už na konci marca, hoci vzhľadom na jej aktuálnu rozostavanú podobu sa to zdá optimistické.

Hlavný staviteľ novinárom povedal, že mu budova pripomína jadrové bunkre budované počas studenej vojny v sovietskych fabrikách. "Nechcem, aby sme sa presunuli do podzemia. Je to nútené bezpečnostné opatrenie, "povedal tiež.

Starosta mesta Ihor Terechov uviedol, že by chcel podobnú stavbu v každej štvrti. "Rakety, ktoré sú najčastejšie používané, aby zničili naše mesto, sem letí 40 sekúnd," podčiarkuje Terechov s tým, že to nie je dosť času na evakuáciu bežnej školy. "Tá vojna sa skončí a my vyhráme. Ale deti majú právo, aby sa v medzičase učili. Preto staviame takéto školy, "vysvetlil.

Zmysel v podzemných školách a škôlkach vidí aj Natalija Bilohryščenková, ktorá má na radnici na starosti oddelenie predškolskej výchovy. "Samozrejme, že je to divné, ale čo iné môžeme robiť? Chceme, aby naše deti vyrastali v našej krajine. Na Ukrajine," hovorí. Učitelia boli pri otvorení škôl v metre podľa nej nadšení, že sa môžu vrátiť do práce a vidieť sa s deťmi.

01 - Modified: 2024-02-02 07:23:58 - Feat.: 1 - Title: Rusko zaútočilo na Ukrajinu samovražednými dronmi. Ukrajinská armáda z nich zneškodnila menej ako polovicu 02 - Modified: 2024-02-01 09:42:46 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda pri útoku na Kupiansk zasiahla liečebňu, zranení sú štyria ľudia 03 - Modified: 2024-01-31 07:45:32 - Feat.: 1 - Title: Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu raketami a dronmi 04 - Modified: 2024-01-29 12:20:12 - Feat.: 1 - Title: Ruské vojská dobyli dedinu na východe Ukrajiny, tvrdí Moskva. Kyjev to poprel
01 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 02 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 03 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:37