Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecká ZDF odvysielala správy z Mariupolu, Ukrajina ju kritizuje za "prekrúcanie reality"

02.02.2024, 18:03
Autor:
ČTKČTK

ZDF vysielaním z okupovaného mesta pobúrila ukrajinské úrady, jej reportovanie z Mariupolu kritizovali tiež niektoré ukrajinské médiá.

Ukrajina kritizuje nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF za jej nedávne správy z juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré okupuje Rusko. Spravodajca stanice opísal z miesta "veľké množstvo deštrukcie" a zároveň povedal, že "mesto funguje".

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko novinárov obvinil z "prekrúcania reality". Informovala o tom dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe a ďalšie médiá.

Mariupol žije

"Mariupol nie je mesto duchov... Vidíte ľudí na ulici, vedú svoj život a sú otvorení, " povedal vo vysielaní moskovský spravodajca ZDF Armin Coerper z Mariupolu.

"Mesto funguje. Je tu elektrina, kúrenie. Tečie teplá voda, funguje internet... Sú tu otvorené obchody, reštaurácie," povedal. Zároveň upozornil, že v meste je stále vidieť veľké množstvo deštrukcie. Poznamenal, že zničené časti mesta sú obnovované.

Uviedol tiež, že medzi obyvateľmi nezaznamenal odboj. Podľa jeho dojmu je väčšina ľudí, ktorí v Mariupole zostali, pravdepodobne proruská. Zároveň podotkol, že ak tam stále žijú ľudia prozápadného zmýšľania, potom sú pravdepodobne rezervovaní vo svojich vyjadreniach kvôli obavám z represií.

Hovoril tiež o nových učebniciach a osnovách v školách, ktoré dodržiavajú ruský naratív. V prenose vysvetlil, že jeho tím sa do mesta dostal na základe povolenia na vstup od ruských úradov a mohol sa tam voľne pohybovať. "To ale neznamená, že uznávame túto ruskú okupáciu," dodal spravodajca.

ZDF vysielaním z okupovaného mesta pobúrila ukrajinské úrady, jej reportovanie z Mariupolu kritizovali tiež niektoré ukrajinské médiá. Portál Jevropejska pravda napísal, že reportáž skresľuje obraz života v Rusmi okupovanom Mariupole. "Coerper tiež spomína rekonštrukciu mesta bez toho, aby zdôraznil, že ho zničili Rusi," napísal web.

Bez povolenia

Hovorca ukrajinskej diplomacie Nikolenko vyzval stanicu, aby cestu do Mariupolu bez povolenia Kyjeva vysvetlila. "Porušenie ukrajinských zákonov môže ovplyvniť ďalšie aktivity média na Ukrajine," napísal dnes na sieti X. "Prekrúcanie reality nie je žurnalistika," uviedol Nikolenko.

Stanica ZDF pripustila, že formulácia "mesto funguje" je zavádzajúca. "Výber iba tohto citátu však nevystihuje jeho (reportérov) celý dojem.

Armin Coerper skôr opisuje, ako sa Rusko snaží pomocou značných finančných prostriedkov vytvoriť dojem normálnosti a obnovy, "uviedla televízia. Zdôraznila, že v správach z Ukrajiny nikdy nespochybnila, že Mariupol je územie okupované Ruskom, ani kto je v tejto vojne agresorom a kto obeťou.

image

Súd OSN rozhodol, že prerokuje spor Ukrajiny a Ruska o obvinení z genocídy. Moskva podľa Kyjeva zneužíva právo

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022. Prístavné a strategicky dôležité mesto Mariupol pri Azovskom mori sa krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu ocitlo v ruskom obkľúčení, ktoré si podľa Ukrajincov vyžiadalo životy tisícov civilistov. V druhej polovici mája 2022 Rusi dobyli poslednú baštu ukrajinského odporu v tamojších oceliarňach Azovstal a po bojoch značne zničený Mariupol tým úplne padol do ich rúk.

V decembri 2022 agentúra AP napísala, že na troskách Mariupolu vyrastá nové ruské mesto, z ktorého Moskva odstraňuje všetky pozostatky Ukrajiny - spoločne s dôkazmi o vojnových zločinoch pochovaných v zničených budovách. Robotníci podľa nej búrali vybombardované budovy, telá mŕtvych odvážali spoločne s troskami a tisíce Ukrajincov, ktorí zomreli, alebo odišli, nahradili ruskí vojaci, lekári či robotníci.

01 - Modified: 2024-01-16 22:56:20 - Feat.: 1 - Title: Rusko z okupovaných ukrajinských území deportuje aj seniorov, príbuzní po nich pátrajú 02 - Modified: 2024-01-03 16:52:35 - Feat.: 1 - Title: Moskva a Kyjev si po dlhšej pauze vymenili zajatcov, dokopy asi 450 ľudí 03 - Modified: 2023-12-25 06:42:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Ukrajina hlásia zostrelené nepriateľské lietadlá
01 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 14:21