Predsedkyňa Medzinárodného súdneho dvora sudkyňa Joan Donoghue počas pojednávania v prípade, keď Ukrajina obvinila Rusko z porušenia protiteroristickej zmluvy financovaním proruských síl a diskriminácie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súd OSN nevyhovel žiadosti Ukrajiny o ruské reparácie za podporu separatistov

31.01.2024, 19:03
Autor:
ČTKČTK

Podľa Kyjeva sa Rusko v súvislosti s konfliktom, ktorý na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, previnilo voči dohodám proti financovaniu terorizmu a rasovej diskriminácii.

Medzinárodný súdny dvor OSN v Haagu (ICJ) v dnešnom verdikte odmietol množstvo sťažností Ukrajiny súvisiacich s ruskou podporou separatistov na východe krajiny a s postupom voči Ukrajincom a Tatarom na anektovanom Kryme.

Okrem iného nevyhovel žiadosti o reparácie od Ruska za útoky pripisované proruským separatistom, informovala agentúra AP. Tribunál však uznal, že Moskva porušila časti dvoch dohovorov OSN.

Podľa Kyjeva sa Rusko v súvislosti s konfliktom, ktorý na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, previnilo voči dohodám proti financovaniu terorizmu a rasovej diskriminácii. Obvinení sa týkajú vyzbrojovania proruských skupín a rusifikácie polostrova Krym, kde po anexii podľa ICJ dramaticky klesli zápisy žiakov na vyučovanie v ukrajinčine.

image

ANALÝZA: Železný generál na odstrel. Spory v Kyjeve vyvreli na povrch

Vrchný súd OSN podľa agentúry Reuters dospel k záveru, že Rusko porušilo antidiskriminačnú dohodu, keď nedostatočne chránilo vzdelávanie v ukrajinskom jazyku. Odmietol však ďalšie tvrdenie Kyjeva, podľa ktorého sa Rusko snaží vymazať kultúru etnických Tatárov a Ukrajincov na Kryme.

Reparácie požadovali Ukrajinci za útoky v regióne vrátane zostrelenia letu MH17 v lete 2014, za ktoré holandský súd pripísal zodpovednosť separatistom.

ICJ síce predtým konštatoval, že Rusko malo nad separatistickými silami "celkovú kontrolu", v novom verdikte ale uvádza, že dodávky zbraní a iného vybavenia týmto silám nepredstavuje financovanie terorizmu podľa kritérií v dohovore OSN.

Moskva pri úvodných prejavoch vlani v júni ukrajinské obvinenia odmietla a označila ich za "nehorázne klamstvá". Kyjev na súde označil Rusko za teroristický štát a uviedol, že Moskva na východe Ukrajiny financovala "kampaň zastrašovania a teroru". Išlo vtedy o prvé stretnutie ukrajinských a ruských právnikov u ICJ od ruskej invázie na Ukrajinu začatej vo februári 2022.

image

Ohavné činy Rusov. V okupovanej Chersonskej oblasti zabíjajú zvieratá a hrdo s nimi pózujú

Rozhodnutia ICJ sú právne záväzné, tribunál však nedisponuje žiadnymi mechanizmami na ich vymáhanie. AP uvádza, že dnešný verdikt je prvým z dvojice očakávaných stanovísk ICJ súvisiacich s desať rokov trvajúcim konfliktom na Ukrajine, ktorý sa po ruskej invázii pred dvoma rokmi zmenil na plnohodnotnú vojnu.

Ukrajina sa len niekoľko dní po novom útoku obrátila na haagsky tribunál, ktorý onedlho Rusku nariadil okamžité zastavenie jeho vojnových operácií. Moskva tento príkaz ignorovala.

01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 05 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:35