Tatjana Ždanoková. FOTO: Facebook Tatjany Ždanokovej. FOTO: Facebook Tatjany Ždanokovej.FOTO: Facebook Tatjany Ždanokovej.
StoryEditor

Lotyšská europoslankyňa roky pôsobila ako agentka ruskej tajnej služby FSB, píše The Insider

29.01.2024, 21:18
Autor:
ČTKČTK

Tatjana Ždanoková podávala Kremľu detailné správy o svojej práci európskej zákonodarkyne, predovšetkým o svojej činnosti, ktorej cieľom bolo posilniť prokremeľské nálady v Pobaltí.

Lotyšská politička Tatjana Ždanoková súbežne so svojím pôsobením ako europoslankyňa roky pracovala ako agentka ruskej tajnej služby FSB a presadzovala záujmy Moskvy v Lotyšsku aj v Európskom parlamente, tvrdí ruský investigatívny portál The Insider.

Podľa tohto zdroja uniknuté maily svedčia o spolupráci Ždanokovej s dvoma dôstojníkmi FSB, ktorá trvala minimálne medzi rokmi 2004 a 2017.

V mailovej korešpondencii so svojimi dvoma šéfmi v ruskej tajnej službe Ždanoková podávala detailné správy o svojej práci európskej zákonodarkyne, predovšetkým o svojej činnosti, ktorej cieľom bolo posilniť prokremeľské nálady v Pobaltí.

image

Kremeľ aktivoval spiacich špiónov. Putin chce medzi nás vraziť klin, tvrdí Kyjev

Cez mail si tiež dohovárala schôdzky so svojimi ruskými šéfmi v Moskve alebo v Bruseli alebo žiadala o financovanie svojich politických aktivít. V jednom prípade požiadala napríklad o peniaze na zorganizovanie zhromaždenia, ktoré malo pripomenúť úspechy Červenej armády počas druhej svetovej vojny, tvrdí The Insider.

Obaja dôstojníci, s ktorými bola Ždanoková v kontakte, pôsobili podľa zistení novinárov v FSB, ktorá je nástupníckou organizáciou sovietskej tajnej polície KGB. Od roku 2004 zhruba do roku 2013 prácu europoslankyne riadil Dmitrij Gladěj a neskôr Sergej Belťukov, vystupujúci pod menom Sergej Krasin.

Ždanoková, ktorá stále vykonáva funkciu europoslankyne, odmietla zistenie The Insideru komentovať s tým, že jeho text sa zakladá na informáciách, ku ktorým by z definície nemali mať novinári webu prístup.

Potvrdila, že pozná Gladeja, ale odmietla, že by vedela, že ide o príslušníka FSB. Ohľadne Belťukova vyhlásila, že si nikoho toho mena nepamätá.

image

Sabotáž na Ukrajine či špionáž na Slovensku. Aké zbrane používajú hekeri svetových mocností?

V roku 2014 sa iný lotyšský europoslanec Karlis Šadurskis obrátil na lotyšskú prokuratúru so žiadosťou, aby činnosť Ždanokovej vyšetrila.

Tvrdil pritom, že jeho kolegyňa podrýva lotyšskú suverenitu v prospech Ruska a lobuje za obnovenie Sovietskeho zväzu. Lotyšské úrady však Šadurskisovu žiadosť zamietli po tom, čo v rokovaní Ždanokovej nenašli známky trestnej činnosti.

Ždanoková sa narodila v Rige v ruskojazyčnej rodine v čase, keď Lotyšsko patrilo k Sovietskemu zväzu. Rovnako ako ona má ruské korene asi štvrtina lotyšských obyvateľov, podotkol The Insider.

V 80. rokoch bola vedúcou osobnosťou organizácie, ktorá sa stavala proti lotyšskej nezávislosti na Sovietskom zväze. V roku 2014 sa zúčastnila ako medzinárodná pozorovateľka referenda, ktorým Rusko odôvodnilo anexiu ukrajinského polostrova Krym.

01 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 02 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 03 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-03 18:28:15 - Feat.: - Title: Rusi chcú pomstu, pred mešitou skončila prasacia hlava. Po útoku v Moskve začali démonizovať migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:55