Ukrajinskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinskí poslanci rokujú o zmene zákona, ktorý zakazuje používať spermie padlých vojakov na umelé oplodenie

29.01.2024, 20:40
Autor:
TASRTASR

Podľa súčasného znenia kontroverzného zákona sa po smrti vojakov či vojačiek zničia ich predtým uskladnené spermie či vajíčka.

Ukrajinskí poslanci predložili v pondelok v parlamente návrh zákona, ktorý chce zvrátiť avizovaný zákaz používania spermií či vajíčok padlých vojakov a vojačiek pre umelé oplodnenie, píše agentúra AFP.

Nový kontroverzný zákon vstúpi do platnosti v marci. Podľa jeho súčasného znenia sa po smrti vojakov či vojačiek zničia ich predtým uskladnené spermie či vajíčka. Na Ukrajine to vyvolalo emotívnu diskusiu, pričom krajina takmer dva roky čelí ruskej invázii, čo znamená aj veľké ľudské straty.

Podpredsedníčka parlamentu Olena Kondraťuková informovala, že poslanci predkladajú v pondelok pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zrušila posmrtná likvidácia uskladneného biologického materiálu vojakov. "Vlna verejného rozhorčenia, dúfajme, presvedčí poslancov, aby zaň hlasovali," povedala.

image

Rusi nasadili nový chemický granát. Zabije do piatich minút, tvrdia Ukrajinci

Vlani schválený zákon ukrajinským vojakom a vojačkám umožňuje bezplatne zmraziť svoje spermie či vajíčka, aby sa mohli použiť, ak by boli zranení v boji. V prípade ich úmrtia sa však tento biomateriál má zničiť.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva už skôr vyhlásilo, že reprodukčné kliniky "zmrazený biomateriál padlých vojakov" likvidovať nebudú. Sporné nariadenie bude podľa ministerstva čoskoro v spolupráci s poslancami zrušené.

Kondraťuková, členka opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) navrhuje, aby nové znenie zákona umožnilo použitie spermií a vajíčok nielen vdovám a vdovcom, ale aj ich nezosobášeným partnerom či dokonca rodičom padlých vojakov.

image

Ukrajinská armáda je stará, mladých vojakov je málo. Na štyridsiatnikov dopadá únava

AFP pripomína, že na rozdiel od mnohých iných európskych krajín je na Ukrajine legálne surogátne (náhradné) materstvo. V tomto prípade plod donosí a dieťa porodí tzv. náhradná matka. Pred súčasnou vojnou bola preto vyhľadávanou destináciou pre mnohé páry zo zahraničia.

Od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022 počet obyvateľov Ukrajiny výrazne znížili vojenské straty a emigrácia. Podľa AFP v zahraničí žije až 7,5 milióna Ukrajincov.

 

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 00:23