Rusi prichádzajú do Gruzínska. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po mrazivom prijatí gruzínske Tbilisi opúšťajú Rusi, ktorí prišli za vojny. Miestni k nim boli nevraživí

26.01.2024, 16:55
Autor:
ČTKČTK

Prítomnosť toľkých prichádzajúcich Rusov - vrátane tých, ktorí sa zdali byť proti svojej vláde a vojne - napätie v Gruzínsku zvýšila. A teraz títo Rusi vo veľkom počte odchádzajú.

Náhly príchod desiatok tisíc Rusov v roku 2022 šokoval Gruzíncov, ktorí boli už tak ohromení ruským útokom na Ukrajinu. Mnohí obyvatelia krajiny na Kaukaze považujú Rusko za nepriateľa a utláčateľa, silno sa stotožnili s Ukrajincami a boli pobúrení pasívnou reakciou svojej vlády na ruskú inváziu do susednej krajiny, píše Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Prítomnosť toľkých prichádzajúcich Rusov - vrátane tých, ktorí sa zdali byť proti svojej vláde a vojne - podľa stanice ešte napätie zvýšila. A teraz títo Rusi vo veľkom počte odchádzajú.

Práca na diaľku

Jekaterina a Alexander sa do metropoly Tbilisi presťahovali po tom, čo Kremeľ pred takmer dvoma rokmi začal rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Pracovali na diaľku pre ruské technologické spoločnosti a vďaka svojej záľube v stolových doskových hrách si našli gruzínskych priateľov, opisuje rádio. Unavovali ich však časté výpadky v dodávkach elektriny a vody v ich štvrti i internet, ktorý bol pomalší a drahší, ako na čo boli zvyknutí v Moskve. Najťažšie však bolo zvyknúť si na nevraživosť, ktorú pociťovali od Gruzíncov, uplatňujúcich voči nim kolektívnu vinu.

"Oni Ukrajinu naozaj podporujú, pretože sa v tej situácii vidia, a ja to absolútne chápem," povedala Jekaterina, ktorá z bezpečnostných dôvodov požiadala, aby nebolo zverejnené jej priezvisko. "Nikto (ale zároveň) nechce každý deň dokazovať, že je ´dobrý Rus´," dodala.

image

Ruský plyn by do Európy mohla dovážať cez Ukrajinu tretia strana. Slovensku však odstrihnutie nehrozí

Poslednou kvapkou podľa nej bolo, keď vlani v lete prišli na návštevu manželovi rodičia. Žijú v malom meste na juhu Ruska a bola to ich prvá cesta mimo vlasť.

"Boli nadšení, hovorili: ‘Páni, to je také krásne‘ "spomína Ruska. Jedného dňa však rodina nasadla do taxíka, v ktorom vodič vyvesil ceduľu s anglicky písaným nápisom "Rusi, choďte domov. "Tchán s svokrou po anglicky nerozumie, ale Jekaterina si hovorila: "Musíme odísť."

Nepriateľstvo voči Rusom

Čoskoro potom naozaj odišli. Zamierili do srbského mesta Novi Sad. Tam si prenajali veľký byt v centre mesta za rovnakú cenu ako stál ich menší dom v zanedbanej, odľahlej štvrti Tbilisi. Srbi prejavujú voči Rusom oveľa menšie nepriateľstvo ako Gruzínci a v Srbsku pribúda Rusov venujúcich sa technológiám, medzi ktoré sa rýchlo integrovali, opisuje RFE/ RL.

Gruzínsko podľa neho kedysi Rusov, ktorí sa vo vlasti cítili čoraz viac odcudzení, lákalo ako ľahko dostupné a relatívne prívetivé útočisko. Hromadne tam začali utekať niekoľko dní po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022. Niektorí odchádzali kvôli vojne, iní sa báli represií, ďalší medzinárodných sankcií.

image

Európa zvládla v zime veľký test. Cestu smerom vpred si teraz aj na Slovensku opäť razí nechcené palivo

V septembri toho istého roku nasledovala ďalšia vlna prichádzajúcich z Ruska, vtedy išlo o reakciu na čiastočnú mobilizáciu, ktorú vyhlásil prezident Vladimir Putin.

Vo všeobecnosti patrila Gruzínsko v oboch migračných vlnách medzi hlavné ciele Rusov. Na vstup do nej nepotrebujú víza, Rusko a Gruzínsko majú spoločnú pozemnú hranicu a Rusi tam po celé generácie radi jazdili na dovolenku. V poslednom čase získala medzi mladými, liberálne zmýšľajúcimi Rusmi povesť krajiny, ktorá je oveľa slobodnejšia ako ich vlasť.

Do konca roka 2022 sa podľa štatistík gruzínskeho ministerstva vnútra do krajiny presťahovalo asi 110-tisíc Rusov, ktorí sa sústredili do dvoch najväčších miest: Tbilisi a čiernomorského letoviska Batumi. Ich príchod oživil gruzínsku ekonomiku, zároveň však prudko vzrástli ceny nájomného a zvýšilo sa napätie v spoločnosti.

Sympatie s Ukrajinou

Gruzínci silne sympatizujú s Ukrajincami a Rusom často pripisuje zodpovednosť za konflikt a za to, čo považujú za ruské šikanovanie svojej krajiny v posledných dvoch storočiach a najmä odkedy Gruzínsko získalo nezávislosť od Sovietskeho zväzu, píše RFE/RL.

V roku 2008 vtrhli do Gruzínska ruské vojská a kaukazská krajina počas niekoľkodňového konfliktu o separatistickú provinciu Južné Osetsko prehrala. Moskva tiež podporuje ďalší odštiepený gruzínsky región - Abcházsko. Gruzínci hovoria o okupácii svojho územia.

Väčšina obyvateľov krajiny podľa RFE/RL teraz podporuje obmedzenia pre Rusov v krajine: v nedávnom prieskume sa 73 percent opýtaných vyjadrilo za to, aby Rusi nemali bezvízový vstup, nemohli v Gruzínsku registrovať svoje podniky alebo kupovať nehnuteľnosti.

Oficiálne štatistiky naznačujú, že v roku 2023 opustilo Gruzínsko viac ako 30-tisíc Rusov, väčšina z nich odišla v poslednom polroku, píše RFE/RL. Rusov ženou z Gruzínska okrem protiruských nálad aj rastúce byrokratické prekážky. "Vyzerá to tak, že každé dva týždne niekto z mojej komunity - kamarát alebo známy - odíde," povedala rádiu antropoložka Kaťa Čigalejčiková, ktorá utiekla do Tbilisi z Petrohradu krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

Mnoho jej známych z akademickej obce z Gruzínska odišla, väčšinou na postgraduálne programy v Európe alebo USA. Rozptyl tamojších Rusov je ťažké zovšeobecniť, avšak podľa Čigalejčikovej existujú určité vzorce - rad opozičných politikov a novinárov odchádza do Nemecka, kde môžu získať humanitárne víza. Mnohí z tých, ktorí v Gruzínsku nezohnali prácu a došli im peniaze, sa museli vrátiť do Ruska. Zamestnanci technologických spoločností pracujúci na diaľku sa presúvajú do Srbska alebo juhovýchodnej Ázie.

Srbsko sa síce stalo medzi tbiliskými Rusmi obľúbeným, ale ruskí imigranti sa tam môžu ocitnúť v ošemetnej situácii. Bývajú totiž drvivej väčšine protiputinovsky naladení, zatiaľ čo Srbi sú nielen priateľskí voči Rusom, ale často podporujú predovšetkým Putina, píše RFE/RL. A hoci sa ruská komunita v Tbilisi dramaticky zmenšuje, úplne podľa Čigalejčikovej zrejme nezanikne. Noví ruskí migranti do gruzínskej metropoly prichádzajú.

01 - Modified: 2023-12-19 15:37:09 - Feat.: 1 - Title: Nemecko a Gruzínsko sa dohodli na užšej spolupráci v otázkach migrácie 02 - Modified: 2023-12-16 21:29:03 - Feat.: 1 - Title: Turecko, Rumunsko a Bulharsko podpíšu dohodu o odstraňovaní mín v Čiernom mori 03 - Modified: 2023-11-25 15:09:10 - Feat.: 1 - Title: Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-30 20:41:05 - Feat.: - Title: Protesty v Gruzínsku: Polícia použila proti demonštrantom v Tbilisi slzotvorný plyn 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 08:00