Severokórejský vodca Kim Čong-un. FOTO: Reuters/KCNA 
StoryEditor

Americkí predstavitelia zdvíhajú varovný prst pred možnými vojenskými akciami Severnej Kórey proti Soulu

26.01.2024, 09:40
Autor:
TASRTASR

Súčasná rétorika Kim Čong-una namierená proti Južnej Kórei je podľa nich agresívnejšia než doposiaľ, a že by mala byť braná vážne.

Americkí predstavitelia varovali, že severokórejský vodca Kim Čong-un by mohol v nadchádzajúcich mesiacoch podniknúť "smrteľné" vojenské akcie proti Južnej Kórei. Američania si však nemyslia, že bezprostredne hrozí vypuknutie vojny na Kórejskom polostrove. Na štvrtkovú správu denníka The New York Times upozornila agentúra Jonhap.

Nemenovaní americkí predstavitelia podľa správy poukázali na to, že súčasná rétorika Kima namierená proti Južnej Kórei je agresívnejšia než doposiaľ a že by mala byť braná vážne.

image

Bol tŕňom v oku Kim Čong-una. V Pchjongjangu strhli pamätník symbolizujúci zjednotenie s Južnou Kóreou

"Hoci dodali, že nevidia bezprostredné riziko úplnej vojny na Kórejskom ostrove, Kim by mohol podniknúť útoky spôsobom, ktorý by podľa neho zabránil rýchlej eskalácii," napísal denník The New York Times.

Predstavitelia ako príklad uviedli delostrelecké ostreľovanie juhokórejského ostrova Jon-pchjong z roku 2010, pri ktorom zahynulo niekoľko Juhokórejčanov vrátane dvoch vojakov.

 Juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS) v decembri uviedla, že sa zvýšila pravdepodobnosť vojenských provokácií Severnej Kórey v tomto roku – pred aprílovými juhokórejskými voľbami a prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, ktoré sa uskutočnenia v novembri.

image

Ak Kim začne vojnu, vy skoncujete s jeho režimom. Juhokórejský minister burcoval pilotov a varoval KĽDR

Obavy začali narastať po tom, čo Kim vyzval svoju krajinu na posilnenie vojnovej pripravenosti, ako aj pripravenosti na "potlačenie celého juhokórejského územia v prípade nepredvídateľnej udalosti". Severokórejský líder okrem toho žiada zmenu ústavy s cieľom označiť južného suseda za "stáleho hlavného nepriateľa". Jonhap poukazuje aj na opakové testy zbraní KĽDR vrátane tohtotýždňového odpálenia údajne novej strely s plochou dráhou letu.

"Takúto rétoriku od muža stojaceho na čele režimu, ktorý pokračuje v presadzovaní pokročilých vojenských schopností vrátane jadrových, musíte brať vážne," uviedol minulý týždeň hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

 

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:01