Britský minister zahraničných vecí David Cameron. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Do Pásma Gazy treba pustiť viac humanitárnej pomoci, povedal britský minister zahraničia Netanjahuovi

25.01.2024, 11:36
Autor:
ČTKČTK

Izrael odmieta, že by dodávky pomoci brzdil, zatiaľ čo organizácie OSN už týždne upozorňujú na mimoriadne ťažké podmienky na jej distribúciu.

Do Pásma Gazy treba pustiť viac nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou a zároveň je potrebné bezodkladne vyhlásiť humanitárnu prestávku v bojoch, ktorá by pomohla strádajúcim obyvateľom tohto vojnou sužovaného územia.

Počas svojej návštevy Izraela to povedal britský minister zahraničia David Cameron izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ministrovej kancelárie.

Spolupráca Británie s Katarom

Cameron sa počas svojej cesty po Blízkom východe v stredu stretol zvlášť s Netanjahuom a so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Po stretnutiach oznámil, že Británia spolupracuje s Katarom na navýšení humanitárnej pomoci pre Gazu, pričom prvú spoločnú zásielku stanov pre vysídlených obyvateľov dnes dopravia letecky do Egypta a potom po ceste do Pásma Gazy.

"Rozsah utrpenia v Gaze je nepredstaviteľný. Musíme toho urobiť viac a rýchlejšie, aby sme pomohli ľuďom, ktorí sa ocitli v tejto zúfalej situácii," uviedol Cameron. "Pomoc pre Gazu sme strojnásobili... naše úsilie však bude mať skutočný význam iba vtedy, ak sa pomoc dostane k tým, ktorí ju najviac potrebujú," dodal minister.

image

Katar odmieta údajné vyjadrenia izraelského premiéra o tom, že financuje Hamas

"Ako som povedal premiérovi Netanjahuovi... do Gazy treba umožniť vjazd oveľa viac kamiónom a otvoriť treba viac hraničných priechodov. Potrebujeme okamžitú humanitárnu prestávku, aby sme dostali pomoc tam a rukojemníkov odtiaľ, prestávku, po ktorej bude nasledovať udržateľné prímerie," uviedol šéf britskej diplomacie.

Cameron pri rokovaniach s izraelskými predstaviteľmi tiež presadzoval, aby mohli dodávky humanitárnej pomoci pre Gazu používať juhoizraelský prístav Ašdod.

Izrael brzdenie pomoci odmieta

Humanitárna pomoc sa do Gazy dostáva od druhej polovice októbra cez prechod Rafah z Egypta a od druhej polovice decembra aj cez prechod Kerem Šalom z izraelského územia. Egyptská vláda v polovici januára uviedla, že cez Rafah sa dostalo od októbra asi 9-tisíc kamiónov s pomocou.

Izrael odmieta, že by dodávky pomoci brzdil, zatiaľ čo organizácie OSN už týždne upozorňujú na mimoriadne ťažké podmienky na jej distribúciu.

Ofenzívu v Pásme Gazy Izrael začal v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zabili v izraelskom pohraničí na 1 200 ľudí, z toho tisíc civilistov, a asi 250 osôb uniesli.

image

Erdogan a Raísí sa zhodli na potrebe zabrániť nárastu konfliktu v Pásme Gazy

Z nich 105 prepustili na konci novembra počas týždenného a doteraz jediného prímeria. Na 130 ľudí stále zadržiavajú, niektorí z nich už zrejme nie sú nažive.

Izraelská odveta si podľa úradov spravovaných Hamasom doteraz vyžiadala životy najmenej 25 700 Palestínčanov a spôsobila ťažkú humanitárnu krízu, ktorá môže podľa OSN každým dňom prerásť do hladomoru.

Kvôli bojom musela opustiť domovy väčšina z 2,3 milióna obyvateľov tohto úzkeho pobrežného pásu, zhruba milión ich teraz prebýva na juhu v blízkosti mesta Rafáh a trpí akútnym nedostatkom vody, potravín, liekov či paliva.

01 - Modified: 2024-01-25 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Izraeli to máme ináč: Prečítajte si veľký rozhovor s agentom Mosadu 02 - Modified: 2024-01-24 22:09:27 - Feat.: 1 - Title: "Morálna povinnosť." V nemocniciach v Taliansku sa bude liečiť 100 detí z Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-01-24 21:25:29 - Feat.: 1 - Title: Humanitárne organizácie žiadajú ukončenie dodávok zbraní pre Izrael a militantov, inak riskujú spoluúčasť
01 - Modified: 2024-05-15 09:19:16 - Feat.: - Title: Európska únia vyzvala Izrael, aby okamžite ukončil vojenskú operáciu v Rafahu na juhu Gazy 02 - Modified: 2024-05-15 08:58:40 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku v Libanone zabila veliteľa Hizballáhu 03 - Modified: 2024-05-15 05:10:00 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu 04 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 05 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 12:42