Iránsky prezident Ebráhím Raísí a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vítajú počas stretnutia v Ankare. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Erdogan a Raísí sa zhodli na potrebe zabrániť nárastu konfliktu v Pásme Gazy

25.01.2024, 06:50
Autor:
TASRTASR

Turecko a Irán v stredu tiež podpísali 10 dohôd a memoránd o porozumení, ktoré majú posilniť obchodnú výmenu medzi týmito krajinami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že sa so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím zhodli na potrebe zabrániť rozšíreniu vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas na celý región Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zhodli sme sa, že je dôležité, vyhýbať sa krokom, ktoré by ešte viac ohrozili bezpečnosť a stabilitu nášho regiónu," povedal  Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii v Ankare. S Raísím sa podľa jeho slov tiež zhodujú na potrebe posilniť boj proti terorizmu.

Raísí uviedol, že je pre všetky krajiny dôležité prerušiť obchodnú výmenu s Izraelom. Iránsky prezident tým podľa AFP pripomínal, že Turecko takéto kroky rázne odmieta.

Turecko a Irán v stredu tiež podpísali 10 dohôd a memoránd o porozumení, ktoré majú posilniť obchodnú výmenu medzi týmito krajinami.

image

Turecký parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO. Dokončiť ju musí ešte Erdogan

Cieľom Raísího cesty bolo pôvodne riešenie ťažkostí medzi Iránom a Tureckom. Návšteva však bola dvakrát posunutá z dôvodu vystupňovania vojny v Pásme Gazy a bombového útoku v Iráne zo začiatku januára, ku ktorému sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

Británia a Spojené štáty začiatkom týždňa podnikli nálety voči jemenským povstalcom húsíom, ktorých podporuje Irán, pripomína AFP. Ide o reakciu na útoky húsíov na obchodné lode v Červenom mori.

AFP dodáva, že iránsky prezident vo svojich vyjadreniach húsíov priamo nespomenul. Teherán však predtým uviedol, že húsíovia majú právo brániť lodiam, aby sa dostali do Izraela, čo však nemá priamy vplyv na konanie týchto povstalcov.

Irán je na čele tzv. osi odporu - voľnej koalície, ktorej súčasťou je hnutie Hamas a šiitske skupiny v regióne -, ktoré vojensky vystupujú proti Izraelu a jeho západným spojencom.

Turecko podporuje riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov a ostro kritizuje Izrael za jeho útoky v Pásme Gazy, píše Reuters. Takisto žiada okamžité prímerie a podporuje právne kroky voči Izraelu za páchanie genocídy, dodáva táto agentúra.

01 - Modified: 2024-04-27 10:11:10 - Feat.: - Title: Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 05 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:26