Pri českom meste Karviná sa stretol vlak s nákladným vozidlom, nehodu neprežil rušňovodič. FOTO: X/Policie ČR
StoryEditor

V Česku sa zrazil kamión s vlakom, rušňovodič neprežil

24.01.2024, 09:25
24.01.2024, 16:59

Podľa hovorcu Železničnej správy sa vykoľajila lokomotíva a jeden vagón, poškodené boli trakčné vedenia. Doprava tak bude podľa neho zastavená možná aj celý deň.

Pri českom meste Karviná v Moravskosliezskom kraji sa zrazil vlak s nákladným vozidlom, nehodu neprežil rušňovodič.

Podľa záchranárov posádky ošetrili dvadsať ľudí. Vodič kamiónu tvrdí, že keď na prejazd vchádzal, výstražné svetlá ešte neblikali. Vozidlo ale podľa neho na koľajniciach uviazol. Pred stretom šofér stihol z kabíny utiecť.

Prípad vyšetruje polícia ako podozrenie zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Nehoda sa stala v Dolnej Lutyni v úseku Bohumín – Detmarovice okolo 05:40. S kamiónom sa tam na železničnom priecestí zrazil vlak InterCity 546 Ostravan.

„Podľa predbežných informácií vošiel ťahač s návesom so zosilnenou plošinou, ktorý prevážal banskú vrtnú súpravu., na prejazd. Tam údajne uviazol, keď v smere na Prahu práve prichádzal rýchlik Ostravan, ten do kamiónu narazil,“ komentoval riaditeľ krajskej polície Tomáš Kužel. „Musíme tiež preveriť, či táto súprava so sprievodom na túto cestu a prejazd vôbec mohla.“

Hovorkyňa krajských hasičov Kamily Langerová informovala, že vo vlaku cestovalo sedemdesiat ľudí. Päť ľudí opustilo vlak ešte pred príchodom hasičov. Všetkých ostatných sa podarilo evakuovať. Pre nezranených prišiel autobus.

K nehode dorazilo päť posádok záchranárov, z toho štyri pozemné a vrtuľník. „Ošetrovali sme osoby s ľahkými a stredne ťažkými zraneniami, prevažne s tými ľahkými. Pacienti sú transportovaní a odovzdávaní do nemocníc v Karvinej, Havířove, Mestskej nemocnice Ostrava. Jedna žena so stredne závažným zranením letela do ostravskej fakultnej nemocnice,“ popísal hovorca záchranárov Lukáš Humpl.

„Z nehody vlaku k nám priviezli troch zranených. Všetci traja boli po ošetrení prepustení do domácej starostlivosti,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Trojicu pacientov prijali aj v nemocnici Karviná-Raj. "Jeden muž bol hospitalizovaný na chirurgii, jeden pacient bol prepustený a tretia pacientka čaká na rozhodnutie lekára," uviedla hovorkyňa nemocnice Marcela Hladká.

V Mestskej nemocnici Ostrava na ošetrenie prijali štyroch pacientov s ľahšími a stredne ťažkými zraneniami. "Jedná sa poranenia hlavy, hrudníka a končatín," priblížila hovorkyňa nemocnice Andrea Vojkovská.

„V súčasnej dobe máme potvrdené jedno úmrtie osoby. Na mieste pracujú aj policajní krízoví interventi,“ uviedla polícia na sieti X.

„Bola to hrozná rana“

Vodič kamiónu uviedol, že keď vchádzal na priecestie, ktorá sa nachádza na miernom kopci, výstražné svetlá ešte neblikali. „Na koľajniciach som ale uviazol, potom sa spustili závory a už som sa nedostal preč,“ popísal muž okamihy pred nehodou.

Po zrážke je vlaková súprava naklonená, lokomotíva sa ocitla mimo koľaje. Z kamiónu zostala len náprava. „Bola to hrozná rana. Našťastie sa mi nič nestalo, ale videla som aj zranených. Je to hrozné,“ uviedla jedna z cestujúcich.

Na miesto dorazilo aj veľkokapacitné hasičské vozidlo určené na zásahy pri mimoriadnych udalostiach s väčším počtom zranených.

"Vzhľadom na charakter nehody a typ vlaku neočakávame, že by sa počet obetí zvýšil. Veľká lokomotíva na čele vlaku náraz ochránila​,“ okomentoval Humpl s tým, že pri havárii stále zostáva tím hasičov pre špeciálne činnosti.

Traťová inšpekcia uviedla, že ide o prejazd zabezpečený svetelnou signalizáciou a závorami.

„Následkom stretnutia vykoľajila lokomotíva a jeden automobil pre cestujúcich, bolo poškodené trakčné vedenie a výstražník na železničnom priecestí. Na mieste zisťujeme okolnosti tragickej nehody. Máme hlásené jedno úmrtie a väčší počet zranených,“ uviedol hovorca Traťovej inšpekcie Martin Drápal.

Doplnil, že pri nehode sú aktuálne štyria inšpektori Traťovej inšpekcie, ktorí udalosť vyšetrujú.

"Na trase nehody je vedená náhradná autobusová doprava, diaľkové spoje sú odklonené cez Havířov," uviedol hovorca Českých dráh Filip Medelský. Rozsah poškodenia trate je podľa jeho slov značný. "Počítame, že bežná prevádzka sa dnes zrejme na trať nevráti," doplnil.

Podľa hovorcu Železničnej správy Martina Kavku sa vykoľajila lokomotíva a jeden vagón, poškodené boli trakčné vedenia. „Doprava tak bude v mieste zastavená možná aj celý deň,“ povedal.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:52