Americký minister obrany Lloyd Austin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf Pentagónu sa po utajovanom pobyte v nemocnici prvýkrát ukázal na verejnosti

23.01.2024, 22:42
Autor:
TASRTASR

Americký minister obrany Lloyd Austin sa zapojil do diskusie predstaviteľov tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá sa konala prostredníctvom videokonferencie.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v utorok prvýkrát objavil na verejnosti po tom, ako bol začiatkom roka hospitalizovaný pre komplikácie po operácii prostaty, o čom niekoľko dní nevedel Biely dom ani Kongres. Informovala o tom agentúra AFP.

Austin sa zapojil do diskusie predstaviteľov tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá sa konala prostredníctvom videokonferencie.

"Vo vojne na Ukrajine je v hre bezpečnosť celého medzinárodného spoločenstva. Som viac ako kedykoľvek predtým odhodlaný spolupracovať s našimi spojencami a partnermi pri podpore Ukrajiny a splnení tejto úlohy," povedal Austin. Poukázal na balík vojenskej pomoci vo výške 250 miliónov dolárov, ktorý Washington zverejnil v decembri.

image

Americký minister obrany Austin sa lieči na rakovinu prostaty, jeho stav sa podľa nemocnice lepší

O novej pomoci v miliardovej výške sa však nezmienil, keďže ju blokujú republikáni, ktorí jej schválenie podmieňujú uvoľnením prostriedkov na masívne obmedzenie imigrácie cez hranice s Mexikom.

Austin sa nevyjadril ani k svojmu zdravotnému stavu, hoci podľa úryvkov príhovoru zverejnených na webovej stránke ministerstva obrany mal povedať: "Ako vidíte, dnes sa pripájam zo svojho domu. Cítim sa dobre a teším sa na veľmi skorý návrat do Pentagónu." Túto pasáž však vynechal.

Podľa Pentagónu Austinovi v decembri diagnostikovali skoré štádium rakoviny prostaty. Po menšej operácii vykonanej 22. decembra sa najprv vrátil domov, no 1. januára ho pre komplikácie prijali do Vojenskej nemocnice Waltera Reeda.

Biely dom o tom však bol informovaný až 4. januára a Kongres o deň neskôr. Americký prezident Joe Biden sa o zdravotných problémoch Austina dozvedel až 9. januára. Biely dom a Pentagón začali interné vyšetrovanie, prečo sa tak stalo.

01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:31