Česká eurokomisárka  Věra Jourová.FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Únia môže obmedziť financie pre Slovensko, ak dôjde k narušeniu právneho štátu, vyhlásila česká eurokomisárka

22.01.2024, 20:25
Autor:
TASRTASR

Věra Jourová varovala, že po zrušení špeciálnej prokuratúry by mohli byť "niektoré prípady zametené pod koberec".

Česká eurokomisárka Věra Jourová v pondelok varovala, že Slovensko by mohlo čeliť finančným postihom zo strany EÚ, ak vláda v Bratislave presadí justičné reformy, ktoré ohrozia fungovanie právneho štátu. Napísala to agentúra AFP, ktorá ďalej uvádza, že koalícia vedená premiérom Robertom Ficom chce zmierniť tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť a zrušiť ochranu oznamovateľov z radov policajtov.

Navrhované reformy, ktoré kritizuje Európska únia aj domáca opozícia, zahŕňajú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý stíha korupčnú trestnú činnosť vysokopostavených činiteľov a trestnú činnosť páchanú organizovanými zločineckými skupinami. Proti reformám v uplynulých týždňoch protestovali tisíce Slovákov, pripomína AFP.

image

Rušenie špeciálnej prokuratúry: Hovorí sa o zrušení rozpravy. Je to kopa hlúpostí a obštrukcií, znie zo Smeru

"Právo EÚ stanovuje, že štát, ktorý negarantuje ochranu proti korupcii, nemôže dostať finančné zdroje," povedala pre AFP komisárka EÚ pre hodnoty a transparentnosť. Jej vyjadrenie zaznelo v Prahe, kde sa v pondelok zúčastnila na konferencii 20 rokov tvoríme Európu.

Podľa AFP by Slovensko mohlo prísť o finančné zdroje EÚ pre obavy týkajúce sa fungovania právneho štátu podobne ako susedné Poľsko a Maďarsko.

image

Vládna novela Trestného zákona obsahuje riziká pre právny štát. Mazák nevidí dôvod ani na skrátené konanie

Jourová varovala, že po zrušení špeciálnej prokuratúry by mohli byť "niektoré prípady zametené pod koberec". Zároveň vyhlásila, že prijatiu reforiem by mala predchádzať "široká diskusia", ktorú by mala viesť Ficova vláda.

"Prokuratúra musí byť nezávislá od politiky, pretože môže riešiť aj prípady, ktoré sa týkajú vysokopostavených politikov," uviedla Jourová s tým, že systém trestného stíhania musí byť v súlade s princípmi právneho štátu úplne apolitický.

01 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 02 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 03 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 04 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 05 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:30