Boris Nadeždin. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusi stoja niekoľko hodín v dlhých radoch, aby podporili protivojnového prezidentského kandidáta

22.01.2024, 17:52
Autor:
ČTKČTK

Boris Nadeždin sa ako jediný kandidát priamo vyslovil proti pokračovaniu vojny proti Ukrajine, hoci ju opatrne nazval "špeciálnou vojenskou operáciou". Tiež vyhlásil, že Putin vedie krajinu "ku katastrofe".

Cez víkend v mnohých ruských mestách aj v cudzine stáli rady ľudí, ktorí sa rozhodli podporiť kandidatúru politika Borisa Nadeždina na ruského prezidenta. Nadeždina nominovala mimoparlamentná strana Občianska iniciatíva, a tak potrebuje 100-tisíc podpisov, aby sa dostal na hlasovacie lístky, uviedol dnes server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Súčasne zverejnil snímky radov pred štábmi Nadeždinovej kampane.

VIDEO: Rusi stoja v rade na Borisa Nadeždina, aby mohol kandidovať na prezidenta:

Potrebuje 100-tisíc podpisov

Nadeždinova kandidatúra podľa BBC vyvolala spory v ruskej opozícii, ale mnohí opozičníci teraz podporu kandidáta označujú za legálnu formu protestu proti vojne Ruska proti Ukrajine.

Kampaň šesťdesiatročného politika, bývalého poslanca dolnej komory ruského parlamentu, začala už vlani na jeseň, keď ohlásil, že sa zúčastní prezidentských volieb. Na konci decembra ho nominovala Občianska iniciatíva a ústredná volebná komisia mu povolila začať zber podpisov. Podľa zákona by mal Nadeždin do 25. januára zhromaždiť 100-tisíc podpisov ruských voličov a komisia by ich mala dostať 31. januára.

V opozícii na kandidatúru hľadeli skepticky. Už na jeseň médiá písali o tom, že Kremeľ uvažuje o "liberálnom kandidátovi" ako o jednom zo "sparring-partnerov" Vladimira Putina, podobne ako v roku 2018, keď túto rolu zohrala moderátorka Xenija Sobčaková. Nadeždin tvrdil, že si svoju účasť nenechal schváliť v Kremli, ale jeho známy povedal serveru Meduza, že kandidovať navrhla Nadeždinovi prezidentská kancelária.

image

Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov

Nadeždin tvrdí, že ide do volieb ako "principiálny odporca politiky súčasného prezidenta". Svoju úlohu zohráva aj politikova reputácia. Na konci 90. rokov býval poradcom opozičného politika Borisa Nemcova, zavraždeného v roku 2015, potom poradcom Sergeja Kirijenka, ktorý má teraz v Kremli na starosti domácu politiku.

Do snemovne bol zvolený za Zväz pravicových síl, ale v Dume vydržal len jedno obdobie. Po rozpade strany pracoval v strane Pravá vec, lojálni k režimu. V posledných rokoch vystupoval ako expert v talk-show štátnych televízií, kde mu dávali rolu "fackovacieho panáka" za opozíciu.

Proti vojne na Ukrajine

Nadeždin sa však ako jediný kandidát priamo vyslovil proti pokračovaniu vojny proti Ukrajine, hoci ju opatrne nazval "špeciálnou vojenskou operáciou". Rozhodnutie rozpútať vojnu označil za "fatálnu chybu". Tiež vyhlásil, že Putin vedie krajinu "ku katastrofe". V januári sa stretol so ženami mobilizovaných vojakov a v posledných mesiacoch opakovane protestoval proti tomu, že sa ich muži nevracajú domov z frontu.

Avšak Nadeždinova kampaň k zbieranie podpisov veľmi nepomohla. Situácia sa ale zmenila pred pár dňami, keď v mestách po celej krajine prišli stovky ľudí podporiť kandidáta svojim podpisom. Snímky a videá ľudí v dlhých frontoch prichádzali z Jekaterinburgu, Irkutsku, Kaliningrade, Chabarovska. V Jakutsku záujemcovia čakali v mraze 45 stupňov pod nulou.

image

V Baškirsku to ďalej vrie. V Ufe vyšli do ulíc stovky ľudí, vytláčať ich museli ťažkoodenci

Najviac ľudí prišlo v Moskve a Petrohrade. V Nadeždinovom štábe hovoria, že tam prípustný limit 2500 podpisov z jedného subjektu federácie už dávno prekonali. Naďalej tam však prijímajú Rusov, ktorí majú bydlisko v iných regiónoch. Podpisy sa zbierajú aj v Tbilisi, Prahe, Paríži, Amsterdame, Berlíne, Tel Avive, Jerevane, Belehrade, celkom v 22 krajinách. K nedeľnému večeru bolo podľa šéfa kandidátovho štábu Dmitrija Kisijeva viac ako 77-tisíc podpisov, počas dneška štáb oznámil skoro 81-tisíc podpisov. Na zostávajúce má politik ešte tri dni.

Opozične naladení Rusi

"Chystáme sa zbierať čo najdlhšie, aby sme mali 105-tisíc vzorných exemplárov, ktoré odovzdáme komisii," povedal Kisijev. So zberom sa začalo počas novoročných sviatkov a tempo nebolo uspokojivé. No teraz politikove štáby pracujú v 67 regiónoch. "Fronty vznikli ako v pracovných, tak voľných dňoch. Vysvetľujeme si to tým, že ľudia sa chcú zapojiť do politického diania spôsobom, ktorý by bol pre nich bezpečný. Niekoľkohodinové čakanie v radoch je jasný dôkaz politického dopytu v spoločnosti," uviedol Kisijev.

Rozruch okolo zberu podpisov upútal opozíciu, a to vrátane emigrantov po invázii na Ukrajinu. Mnohí opozičníci vyzvali na podporu podpisov pre Nadeždina ako na formu protestu proti vojne v medziach zákona. "Podpíšte sa za Nadeždina. Máte menej ako týždeň, aby ste takto vyjadrili protivojnový postoj, a to aj v prípade, že Nadeždin nie je váš kandidát," napísal z exilu Michail Chodorkovskij.

image

Bomba pod ruským impériom. Kremeľ hasí výbuch separatizmu na Urale

Mnohí pripúšťajú, že Nadeždin je politik s rozporuplnou minulosťou. Ale prečo ho nepodporiť podpisom? "Bez toho, aby som zmenila názor na Nadeždina, pripájam sa k výzvam podporiť ho podpisom," uviedla Ljubov Sobolová, spolupracovníčka uväzneného opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Podobne sa vyjadrili aj ďalší Navalného spolupracovníci, feministky, pacifisti či novinárka Jekaterina Duncovová, ktorá sama chcela kandidovať, ale úrady ju odmietli.

Videá a snímky zástupov ľudí prahnúcich podpísať sa mali podľa novinára Dmitrija Kolezeva povzbudzujúci účinok. Jasne sa ukázalo, že v Rusku sú opozične naladení ľudia: "Tým, že Nadeždin stavia do úlohy protivojnového kandidáta, možno povedať, že to vyvolalo zdanie legálnej protivojnovej akcie. Ľudia pocítili radosť z kolektívnej akcie, trochu pookriali a prinajmenšom získali pocit, že aspoň niečo urobili."​

 

01 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: 1 - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny 02 - Modified: 2024-01-21 07:35:16 - Feat.: 1 - Title: Putin dal najavo pripravenosť čoskoro navštíviť Severnú Kóreu, stretol sa s ministerkou zahraničia 03 - Modified: 2024-01-19 17:21:05 - Feat.: 1 - Title: Putin stále chce Ukrajinu. V lete chystá rozsiahlu ofenzívu, tvrdí britský denník
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:54