Ukrajinskí vojaci sa zúčastňujú na protisabotážnych simulovaných cvičeniach neďaleko hraníc s Ruskom v sumskom regióne na Ukrajine. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov

23.01.2024, 00:00
  • Západné elity 30 rokov žili v domnení, že po páde ZSSR nastal koniec dejín.
  • Ale teraz sa ukázalo, že veľká vojna s Ruskom nie je len možná, ale aj dosť pravdepodobná.
  • „Z vystúpenia Putina a z jeho článkov je zrejmé, že ruská vojna proti Ukrajine je predovšetkým vojnou proti Západu. A politické vedenie Západu to pomaly začína chápať,“ hovorí v rozhovore ruský bezpečnostný analytik Jurij Fiodorov.

Vaša nová kniha sa volá Ukrajinský front tretej svetovej vojny. To ma trochu vystrašilo. Znamená to, že tretia svetová sa už začala a my sme si to ešte nevšimli?

Áno, verím tomu, že tretia svetová vojna už prebieha. V horúcej forme už prebieha na Ukrajine, do istej miery aj na Blízkom východe a v hybridných formách prebieha po celom svete. Na jednej strane stojí Rusko plus Irán plus rôzne teroristické skupiny, ako je Hamas. Tento blok má podporu Číny.

Na druhej strane je to, čo sa v ruskom priestore nazýva kolektívny Západ. Teda demokratické krajiny Európy a Severnej Ameriky plus Austrália, Japonsko a Južná Kórea. Sú to rozvinuté demokratické krajiny, ktoré sú pioniermi vedecko-technického pokroku. Je to teda vojna medzi kolektívnym Západom a autoritárskymi a totalitárnymi režimami.

Video: NATO varuje pred totálnou vojnou s Ruskom v nasledujúcich 20 rokoch: „Nie je samozrejmosťou, že sme v mieri“

Tento pohľad potvrdzuje napríklad fakt, že dva mesiace pred začiatkom vojny na Ukrajine predložila Moskva ultimátum NATO, aby sa stiahlo zo strednej a z východnej Európy. Fakticky to predstavovalo ultimatívnu požiadavku, aby sme sa vrátili k situácii studenej vojny, keď krajiny strednej a východnej Európy plus krajiny Pobaltia, ktoré vtedy boli súčasťou ZSSR, boli súčasťou takzvaného vonkajšieho sovietskeho impéria.

Zmysel tohto kroku spočíval v tom, že súčasne s vydaním ultimáta bolo rozhodnuté o začatí agresie proti Ukrajine. Kalkulácia Moskvy spočívala v tom, že Západ buď pristúpi na jej požiadavky a kapituluje a Ukrajina jej potom spadne do náručia ako prezretý plod, alebo Západ na podmienky Moskvy nepristúpi a potom ruské vojská obsadia Ukrajinu a dôjdu na hranice Poľska a Rumunska.

Potom bude ultimátum znovu nastolené s tým, že víťazné ruské divízie a brigády s pokorenou Ukrajinou za chrbtom môžu vtrhnúť do Poľska alebo Pobaltia. Z vystúpenia Putina a jeho článkov je zrejmé, že ruská vojna proti Ukrajine je predovšetkým vojnou proti Západu. Dnes je z toho dominantný element ruského strategického myslenia. Možno to znie divne, ale ja v tomto s Putinom súhlasím. Rusko dnes na Ukrajine bojuje so Západom. A politické vedenie Západu to pomaly začína chápať.

image

Ukrajinci v obrnenom vozidle Bradley rozstrieľali ruský tank. Pomohla im v tom počítačová hra

Do akej miery sa blok krajín, ktorý dnes stojí proti Západu, navzájom koordinuje? Myslíte si, že bol napríklad októbrový výpad Hamasu na území Izraela dohodnutý s Moskvou?

Existujú isté dôkazy, že Moskva o útoku na Izrael vedela alebo ho očakávala, ale nie sú príliš presvedčivé. Či mu poskytla vojenskú pomoc, teda dodávky zbraní alebo vojenského poradcu, ťažko povedať. Izrael zatiaľ žiadne konkrétne dôkazy nepredložil. Nedávno sa však objavilo zaujímavé svedectvo jedného z vedúcich pracovníkov stavebného a architektonického inštitútu v Novosibirsku, podľa ktorého ústav projektoval a konzultoval výstavbu takzvaného „metra v Gaze“.

Vieme, že spolupráca existovala. Šéfovia Hamasu z času od čas jazdili do Moskvy a dočkali sa oficiálneho prijatia u ministra zahraničných vecí. To je dobre známe. Ale konkrétne dôkazy, že Moskva Hamasu pomáhala s útokom zo 7. októbra, zatiaľ nemáme a je možné, že ich nikdy mať nebudeme.

Poďme sa presunúť na Ukrajinu. Letná protiofenzíva ukrajinskej armády nesplnila očakávania, strategická iniciatíva je dnes na strane Ruska. Čo ruská armáda môže tento rok na bojisku dosiahnuť?

Áno,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-21 22:43:44 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že Kyjev útočil raketami na Krym. Spustili letecký poplach 02 - Modified: 2024-01-21 20:53:42 - Feat.: 1 - Title: V Rusku si pripomenuli sté výročie úmrtia boľševického vodcu Lenina. Oslavujú ho v televízii 03 - Modified: 2024-01-21 18:24:13 - Feat.: 1 - Title: Nehodu ruského súkromného lietadla prežili štyria ľudia, žena smerovala na ošetrenie 04 - Modified: 2024-01-21 12:08:54 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí ostreľovania trhu v Donecku stúpol na 25, tvrdí Pušilin 05 - Modified: 2024-01-21 07:35:16 - Feat.: 1 - Title: Putin dal najavo pripravenosť čoskoro navštíviť Severnú Kóreu, stretol sa s ministerkou zahraničia
01 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 02 - Modified: 2024-04-04 19:09:57 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku na ukrajinský Ňju-Jork dvaja ľudia zomreli, jeden je zranený 03 - Modified: 2024-04-04 18:00:16 - Feat.: - Title: Rusko musí pochopiť, že NATO je pripravené na dlhodobý konflikt, tvrdí poľský minister zahraničných vecí 04 - Modified: 2024-04-04 17:21:09 - Feat.: - Title: Muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku, dostal doživotie 05 - Modified: 2024-04-04 16:46:17 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. apríl 2024 23:42