Hans-Georg Maassen oslovuje priaznivcov vo svojom volebnom obvode Meiningen v Nemecku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nemecká konzervatívna skupina Werteunion podnikla krok k vytvoreniu strany

20.01.2024, 21:56
Autor:
TASRTASR

Únia hodnôt je registrovaný spolok, ktorý v roku 2017 založili konzervatívne orientovaní členovia a priaznivci Kresťanskodemokratickej únie a jej sesterskej strany, bavorskej Kresťansko-sociálnej únie.

Nemecká ultrakonzervatívna skupina, známa ako Únia hodnôt (Werteunion), podnikla v sobotu krok smerom k premene na politickú stranu. Šéf tejto skupiny Hans-Georg Maassen pritom nevylučuje ani spoluprácu s krajne pravicovou stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD), informuje agentúra DPA.

Únia hodnôt je registrovaný spolok, ktorý v roku 2017 založili konzervatívne orientovaní členovia a priaznivci Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jej sesterskej strany, bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU). So stranami únie však nie je nijako formálne spätý a je v ich rámci vnímaný kontroverzne.

Šéf spolku, bývalý riaditeľ nemeckej vnútroštátnej spravodajskej služby (Spolkového úradu na ochranu ústavy - BfV) Hans-Georg Maassen, prišiel o túto funkciu po vyjadreniach, ktorými zľahčoval násilie voči migrantom. Bol tiež ostrým kritikom ústretovej imigračnej politiky bývalej kancelárky Angely Merkelovej.

image

Na protesty proti krajnej pravici prišlo v nemeckých mestách vyše 100-tisíc ľudí

Väčšina členov spolku v sobotu podľa DPA odhlasovala, aby sa jeho názov mohol použiť na založenie politickej strany. Maassen dostal mandát, aby "inicioval založenie konzervatívno-liberálnej strany s týmto názvom," uviedol hovorca Werteunion.

Na sobotňajšom neverejnom zasadnutí členov spolku v Erfurte sa zúčastnilo niekoľko stoviek jeho členov. Samotný Maassen je dlhoročným členom CDU, ktorá však minulý rok spustila konanie, ktorým má byť zbavený členstva.

Únia hodnôt sa chce transformovať na politickú stranu, aby sa mohla zúčastniť na septembrových voľbách v Durínsku, Sasku a Brandenbursku. Prieskumy v týchto východonemeckých spolkových krajinách aktuálne vedie AfD; hlavné nemecké politické strany ale spoluprácu s týmto krajine pravicovým zoskupením vylučujú.

"Členovia únie hodnôt veľkou väčšinou hlasov podporili založenie novej rovnomennej strany.... Budeme spolupracovať so všetkými stranami..., ktoré sú pripravené na politickú zmenu v Nemecku," vyhlásil v sobotu Maassen podľa agentúry AFP.

Únia hodnôt tvrdí, že má zhruba 4000 členov, prevažne bývalých straníkov CDU alebo CSU.

image

Nemecké firmy varujú pred hrozbou extrémnej pravice pre ekonomiku

Spolok sa v ostatných týždňoch dostal aj na titulky nemeckých médií po tom, ako vyšlo najavo, že niektorí jeho členovia sa zúčastnili na novembrovej schôdzke pravicových extrémistov, kde sa hovorilo o plánoch na masové deportácie migrantov. Werteunion potvrdila, že sa na tejto schôdzke okrem predstaviteľov AfD zúčastnili aj dvaja členovia Únie hodnôt, ale údajne len ako "súkromní hostia", a nie ako zástupcovia spolku.

Správa o konaní schôdzky vyvolala vlnu masových protestov proti pravicovému extrémizmu po celom Nemecku.

Agentúra DPA pripomína, že na nemeckej politickej scéne len začiatkom januára pribudla nová strana, založená známou ľavicovou političkou a poslankyňou Bundestagu Sahrou Wagenknechtovou, ktorá v októbri opustila stranu Ľavica (Die Linke). Nová strana dostala názov Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW).

01 - Modified: 2024-05-14 12:07:45 - Feat.: - Title: Nemecko tento rok bez problémov naplní plynové zásobníky, uviedol zväz INES 02 - Modified: 2024-05-14 11:40:20 - Feat.: - Title: Hodnota ohlásených zahraničných investícií v Nemecku dosiahla vlani nový rekord 03 - Modified: 2024-05-14 14:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo v Nemecku víťazí viera v žiarivú budúcnosť 04 - Modified: 2024-05-14 10:04:24 - Feat.: - Title: Známky hospodárskeho oživenia silnejú. Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku je opäť lepšia, než sa očakávalo 05 - Modified: 2024-05-14 07:47:35 - Feat.: - Title: Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku zostalo na marcovej úrovni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 21:23