Severokórejský vodca Kim Čong-un. FOTO: KCNA
StoryEditor

Otázky a odpovede: Napätie na Kórejskom polostrove narastá, Kim Čong-un vystupňoval rétoriku

19.01.2024, 09:20
Autor:
ČTKČTK

KĽDR začiatkom tohto roka opakovane ostreľovala delostreleckými granátmi oblasť severne od ostrova Jonpchjong pri spornej námornej hranici s Južnou Kóreou.

Napätie na Kórejskom polostrove je v súčasnosti najväčšie za niekoľko posledných rokov. Severokórejský vodca Kim Čong-un vystupňoval testy severokórejských zbraní, zatiaľ čo Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko posilnili spoločné vojenské manévre.

Rastú tiež obavy zo zbrojnej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom, ktorému Severná Kórea podľa Západu dodáva zbrane pre jeho vojnu proti Ukrajine.

Severokórejské ostreľovanie

KĽDR začiatkom tohto roka opakovane ostreľovala delostreleckými granátmi oblasť severne od ostrova Jonpchjong pri spornej námornej hranici s Južnou Kóreou.

Tá v reakcii na severokórejskú delostreleckú paľbu usporiadala vlastné palebné cvičenie na mori. Kim potom označil Južnú Kóreu za štát "najviac nepriateľský" voči jeho krajine a dodal, že zhoršujúce sa v​zťahy medzi Kóreami považuje za "novú fázu zmien" a "nevyhnutnú realitu".

image

KĽDR testovala, či jej podvodné drony môžu niesť jadrové zbrane. Výsledky tají

Zároveň vyzval na posilnenie vojenských kapacít KĽDR pre vlastnú obranu aj jadrové odstrašenie. Severná Kórea následne zrušila vládne úrady, ktoré majú na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Líder KĽDR Kim okrem toho vyzval parlament krajiny na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden. V prejave pred severokórejskými poslancami Kim tiež vyhlásil, že pre KĽDR už ďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou, a vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami.

Otázky a odpovede na súčasnú situáciu v medzikórejských vzťahoch

Aká vážna je súčasná situácia?

Podľa juhokórejských analytikov ide o dôležitú zmenu v rétorike severokórejského vodcu. "KĽDR sa teraz zbavila akéhokoľvek mechanizmu, ktorý by zabránil tomu, aby sa vzájomné konflikty vymkli kontrole," povedal napríklad Hong Min z Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie v Soule. Podľa Honga môže znamenať fakt, že KĽDR označila svojho južného suseda za úhlavného nepriateľa, že sa "slová zmenia na činy".

Je reálna severokórejská invázia do Južnej Kórey?

Kim na rokovaní parlamentu okrem iného uviedol, že jeho krajina "nechce vojnu, ale nemá v úmysle sa jej vyhýbať". Ak k ozbrojenému konfliktu dôjde, MALA by KĽDR podľa Kima Južnú Kóreu úplne obsadiť.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v reakcii uviedol, že vláda v Pchjongjangu ide proti národu a proti histórii, ak nazýva Južnú Kóreu nepriateľskou krajinou. Jun zároveň zdôraznil, že Soul udržiava vysokú obrannú pripravenosť a tvrdo Severnú Kóreu potrestá, ak ho bude provokovať.

Aké môžu byť ďalšie kroky zo strany KĽDR?

Podľa Čche Ki-ila, profesora vojenských štúdií na juhokórejskej súkromnej univerzite Sangči, majú teraz obe Kórey "najvyššiu pravdepodobnosť, že sa stanú súčasťou vzájomného ozbrojeného konfliktu". Otázkou podľa neho je, či by na prípadnú ďalšiu provokáciu zo strany KĽDR, ktorá by napríklad priniesla aj obete na životoch, zareagoval Soul leteckým úderom.

Čche pripomína, že napríklad v roku 2010, keď si severokórejské ostreľovanie ostrova Jonpchjong vyžiadalo štyroch mŕtvych Juhokórejčanov, bol Soul pripravený vykonať odvetné údery stíhačkami F-15. Vtedajší prezident I Mjong-bak ale nakoniec vojenskú akciu zrušil, aby sa vyhol prípadnej eskalácii konfliktu.

V súčasnosti však už podľa expertov žiadna záruka, že pri podobnom incidente nebude použité juhokórejské letectvo, neexistuje. Následná reakcia Pchjongjangu by potom mohla viesť k skutočnej vojne.

Možnosť medzikórejského zmierenia už teda neexistuje?

Vyhliadky na vzájomné zmierenie oboch krajín boli dlho mizivé. Severokórejský vodca ale svojimi poslednými krokmi podľa bývalej analytičky CIA Kim So "nielenže zatvoril dvere na zblíženie, ale tiež ich zamkol, aby Juhokórejčania jasne vedeli, aká je jeho pozícia s ohľadom na ich vzájomné vzťahy".

Podľa analytičky je tiež možné, že líder KĽDR v súčasnosti čaká na správny moment, aby mohol vykonať siedmy jadrový test, ktorý by slúžil ako nástroj ďalšieho nátlaku a hrozieb voči nepriateľom.

Aká môže byť Kim Čong-unova motivácia na tieto kroky?

Podľa Leifa-Erika Easleyho, profesora medzinárodných štúdií na Soulskej univerzite Ewha, môže súčasná Kimova rétorika tiež znamenať snahu o upevnenie jeho postavenia a ospravedlnenie investícií do jadrového programu. Napriek vlastnej izolácii si občania KĽDR podľa Easleyho čoraz viac uvedomujú biednu ekonomickú situáciu svojej krajiny v porovnaní so Soulom.

V Južnej Kórei sa budú v apríli konať parlamentné voľby, v ktorých sa znovu pokúsi uspieť strana súčasného prezidenta Jun Sok-jola. Aj to môže zohrávať úlohu v súčasnej politike severokórejského vodcu, ktorý sa môže snažiť priebeh volieb narušiť. "Kim by sa mohol pred voľbami pokúsiť nejakým spôsobom potrestať Junovu administratívu za jeho doterajšiu politiku voči Pchjongjangu," povedal Easley.

01 - Modified: 2024-01-19 12:38:07 - Feat.: 1 - Title: KĽDR testovala, či jej podvodné drony môžu niesť jadrové zbrane. Soul varuje pred drvivou odpoveďou 02 - Modified: 2024-01-18 22:14:56 - Feat.: 1 - Title: Spolupráca s Ruskom môže radikálne zmeniť povahu hrozby zo strany KĽDR, tvrdia Američania 03 - Modified: 2024-01-18 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: „Prekliate“ granáty z KĽDR trápia ruských vojakov, delostrelci sa na ne sťažujú
01 - Modified: 2024-04-29 07:47:33 - Feat.: - Title: Severná Kórea umiestnila nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne, tvrdí Soul 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 04 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:42