Na archívnej snímke z 13. marca 2014 prieskumné lietadlo AWACS štartuje z nemeckého Geilenkirchenu. FOTO: TASR/DSA
StoryEditor

Pohľad božieho oka. Ako francúzski piloti sledujú Ukrajinu aj Rusko

18.01.2024, 19:00
Autor:
ČTKČTK
  • V diaľke je Ukrajina, ktorá bojuje o prežitie.
  • Pri pohľade z kokpitu lietadla francúzskeho letectva letiaceho nad susedným Rumunskom sa zdá, že v zasneženej krajine panuje mier.
  • Zdanie však klame, napísala agentúra AP v reportáži z paluby lietadla včasnej výstrahy a riadenia, známeho ako AWACS.

Mŕtvi z vojny, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, zničené ukrajinské mestá a zdevastovaná krajina, ktorá sa stala bojiskom, nie sú voľným okom cez mraky vidieť. Ale francúzski vojenskí technici monitorujúci obrazovky, na ktorých sa počas nečinnosti zobrazuje varovanie „tajné“, majú oveľa prenikavejší pohľad.

S výkonným radarom na trupe, ktorý sa otočí šesťkrát za minútu, a trupom vyplneným sledovacím zariadením, dokáže lietadlo zaznamenať štarty rakiet, letecké bombardovanie a ďalšie aktivity v konflikte.

Video: Pohľad do tajných pozorovacích letov, ktoré monitorujú Rusko a Ukrajinu

Blíži sa druhé výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z 24. februára 2022 a agentúra AP získala vzácny prístup na palubu lietadla označeného anglickou skratkou AWACS, vytvorenú zo slov Airborne Warning and Control System.

Pohľad až na Krym

S dvadsaťšesť členmi posádky a novinárom na palube sa stroj vydal zo stredného Francúzska na desaťhodinovú prieskumnú misiu do rumunského vzdušného priestoru a späť, pričom elektronickými očami sledoval južnú Ukrajinu a Čierne more, vrátane Ruskom okupovaného ukrajinského polostrova Krym.

Lietadlo s hrdým galským kohútom na chvostovej ploche krúžilo s autopilotom vo výške 34 tisíc stôp, teda približne 10 kilometrov, a poskytovalo v reálnom čase spravodajské poznatky veliteľom na zemi.

Misia týchto lietadiel podnikaná na východnom krídle Severoatlantickej aliancie vytýčila neprekročiteľnú čiaru na európskom nebi. Trvalá prítomnosť lietadla vysoko nad východným Rumunskom, odkiaľ stroj vidí na ruské sily a je pre ruské sily tiež viditeľný, ukazuje, ako intenzívne NATO dohliada na svoje hranice a na Rusko a tiež, že je pripravené v prípade potreby zasiahnuť, ak by hrozilo, že sa ruská agresia rozšíri mimo Ukrajiny.

Pravidelné pozorovacie lety, spolu s patrolami stíhačiek, pozemnými radarmi, raketovými batériami a ďalšou technikou, ktorú má NATO k dispozícii, tvorí to, čo veliteľ francúzskej eskadry AWACS označil za „štít“ proti akémukoľvek potenciálnemu prieniku.

„Konečným cieľom je samozrejme odstrašenie, aby nevypukol žiadny konflikt,“ povedal veliteľ, podplukovník Richard, ktorého AP smela rovnako ako iných francúzskych vojakov uviesť iba hodnosťou a krstným menom. „Musíme ukázať, že máme štít, ukázať ostatným krajinám, že NATO znamená kolektívnu obranu,“ pokračoval. „Máme schopnosť všetko zistiť. Nie sme tu kvôli konfliktu. Sme tu, aby sme ukázali, že sme prítomní a pripravení,“ dodal.

image

Rusko nemôže byť porazené, Ukrajinu čaká osud Afganistanu, vyhlásil Lavrov

Vieme, že nás vidia. A oni vedia, že my vidíme ich

Štyri francúzske lietadlá AWACS patria medzi rad prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel, ktoré zhromažďujú informácie pre NATO a jeho členské štáty. Francúzsky AWACS typu E-3F so svojimi charakteristickými čiernobielymi radarovými kopulami podľa podplukovníka Richarda „dohliadne“ stovky kilometrov ďaleko. Ďalšiemu upresneniu sa však vyhol.

Lietadlá E-3 sú upravené stroje Boeing 707. Toto pôvodne civilné dopravné lietadlo prvýkrát vzlietla v roku 1957, ale v roku 2013 prestal komerčne prepravovať cestujúcich, takže E-3 sú tiež lietajúcimi príkladmi histórie letectva.

Zatiaľ čo lietadlo krúžilo a sledovalo okolie, posádka odhalila vzdialené ruské lietadlo včasného varovania letiaceho nad Azovským morom, mnoho stoviek kilometrov ďaleko.

Ruské lietadlo zrejme tiež zistilo prítomnosť francúzskeho lietadla AWACS, pretože senzory nainštalované na trupe zachytili signály ruského radaru. „Vieme, že nás vidia, a oni vedia, že my vidíme ich. Dá sa povedať, že je to istý druh dialógu,“ poznamenal druhý pilot, major Romain.

image

Putin chystá eskaláciu v Pobaltí, varujú analytici. Máme tri roky, tuší Estónsko

NATO má tiež vlastnú flotilu štrnástich lietadiel AWACS, rovnako typu E-3. Tie podľa Aliancie môžu odhaliť nízko letiace ciele na vzdialenosť až 400 kilometrov, v prípade vysoko letiacich cieľov ešte o ďalších 120 kilometrov ďalej. Hovorí sa, že jeden AWACS dokáže sledovať oblasť s veľkosťou Poľska a tri môžu pokryť celú strednú Európu.

Francúzske stroje AWACS, schopné dvanásťhodinových letov bez doplňovania paliva, sa neobmedzujú iba na misie pre NATO. Očakáva sa, že budú nasadené v rámci rozsiahlej operácie zaisťujúcej bezpečnosť pre olympijské hry v Paríži. Môžu svojimi radarmi obstarať to, čo podplukovník Richard nazval „pohľadom božieho oka“.

Ruskí piloti občas dávali najavo, že sa im nepáči, keď ich niekto sleduje. V roku 2022 vypustila ruská stíhačka raketu blízko britského prieskumného lietadla RC-135 Rivet Joint, ktorý letel nad medzinárodnými vodami Čierneho mora. Americká vláda zverejnila v marci 2023 zábery ruskej stíhačky, ktorá vypustila palivo na prieskumný dron amerického letectva. Dron sa zrútil do Čierneho mora.

Lietadlá Rivet Joint sú obzvlášť schopné špionážne lietadlá a Rusi ich schopnosť monitorovať vojnu proti Ukrajine „naozaj nenávidia“, uviedol Justin Bronk z londýnskeho analytického strediska Royal United Services Institute.

image

Rusko chce ukrajinské zbrojovky zrovnať so zemou. Vie, že sa rozbiehajú naplno

Ako funguje Rusko vo vojne

Okrem zhromažďovania spravodajských informácií v reálnom čase, ktoré by teoreticky mohli zdieľať s ukrajinskými partnermi, tieto lietadlá poskytujú „fantastický pohľad na to, ako ruské sily skutočne fungujú v skutočnej vojne“, povedal Bronk v telefonickom rozhovore. "Samozrejme, že Rusi zúria," dodal.

NATO tiež vysiela stíhačky, aby zachytili ruské lety. Uvádza sa, že spojenecké lietadlá v roku 2022 podnikli viac ako 500 vzletov, aby zachytili ruské lietadlá, ktoré sa odvážili blízko k vzdušnému priestoru NATO. V roku 2023 počet takýchto vzletov podľa Aliancie klesol na viac ako 300.

Tento pokles možno čiastočne vysvetliť posilnením ukrajinskej protivzdušnej obrany. Hrozba zostrelenia zjavne urobila ruských pilotov opatrnejšími. NATO tiež vlani zaznamenalo menší počet pilotovaných ruských letov nad západnou časťou Čierneho mora. NATO tvrdí, že prevažná časť vzdušných stretnutí medzi lietadlami NATO a Ruska bola bezpečná a profesionálna a že ruské stroje sa len zriedka a krátkodobo dopustili narušenia vzdušného priestoru Aliancie.

Na palube francúzskeho lietadla druhý pilot povedal, že ruské lietadlá už francúzske AWACS dlho „nezachytili“. Pokiaľ by sa tak stalo, francúzski piloti sa pokúsia zmierniť akékoľvek napätie. „Naše rozkazy znejú, že máme zostať pasívni. Civilne povedané - slušní,“ dodal major Romain.

01 - Modified: 2024-01-18 07:52:42 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že neďaleko Moskvy zostrelilo ukrajinský dron 02 - Modified: 2024-01-17 22:50:15 - Feat.: 1 - Title: Ruské vzdušné údery zabili v Charkovskej oblasti civilistku, uviedol činiteľ 03 - Modified: 2024-01-17 22:36:04 - Feat.: 1 - Title: Patová situácia blokuje pomoc pre Kyjev. Biden rokoval s lídrami strán v Kongrese o dohode o migrácii 04 - Modified: 2024-01-17 22:26:43 - Feat.: 1 - Title: Nemecký Bundestag zamietol uznesenie s výzvou na dodávku riadených striel Taurus Ukrajine 05 - Modified: 2024-01-17 21:22:35 - Feat.: 1 - Title: Bez pomoci Rusko dobyje Ukrajinu. Nasledovať bude vojna Moskvy a NATO, povedal Zelenskyj v Davose
01 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 02 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 03 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 04 - Modified: 2024-05-09 12:30:13 - Feat.: - Title: Bývalý veliteľ Zalužnyj skončil v ukrajinskej armáde. Bude veľvyslancom v Londýne 05 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:51