Ilstračná fotografia. Pick-up s kmeňovými priaznivcami skupiny Husíov pochoduje počas protestu proti nedávnym útokom vedeným USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA opäť udreli v Jemene, mierili na protilodné balistické strely povstalcov

16.01.2024, 19:11
Autor:
ČTKČTK

Dôvodom zásahu bolo, že rakety boli pripravované k útokom na obchodné lode v regióne.

Americká armáda dnes uskutočnila ďalší úder v Jemene, ktorého cieľom sa stali protilodné strely v oblastiach ovládaných húsíjskými povstalcami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov.

Ide o ďalší z niekoľkých odvetných úderov, ktorými Spojené štáty spolu s Britániou od minulého týždňa reagujú na útoky šiitských rebelov podporovaných Iránom na lodnú dopravu v Červenom mori.

Predstavitelia Spojených štátov, ktorí s Reuters hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, uviedli, že cieľom dnešného úderu boli štyri protilodné balistické strely. Dôvodom zásahu podľa jedného z nich bolo, že tieto rakety boli pripravované k útokom na obchodné lode v regióne.

Médiá o tomto americkom údere doteraz neinformovali.

image

Útoky na lode v Červenom mori zvyšujú náklady európskych pražiarní kávy, obchodníci sa však neboja nedostatku

V pondelok Húsíovci zasiahli protilodnou balistickou strelou nákladnú kontajnerovú loď Gibraltár Eagle amerického majiteľa, ktorá sa plavila v Adenskom zálive južne od Jemenu. Incident sa obišiel bez zranení a väčších škôd.

Dnes popoludní sa povstalci tiež prihlásili k dnešnému útoku na grécku obchodnú loď Zografia, ktorá plávala z Vietnamu do Izraela. Aj tento incident si vyžiadal iba hmotné škody a loď po zásahu pokračovala v plavbe.

Húsíovci pokračujú na útoky na nákladné lode plaviace sa na kľúčovej námornej trase v Červenom mori aj po tom, ako americký prezident Joe Biden minulý týždeň nariadil údery na ich pozície, ktoré by ochromili ich útočné schopnosti.

Prvá vlna asi 60 americko-britských vzdušných a námorných úderov, ktoré mierili hlavne na radary a odpaľovacie miesta rakiet, prišla v noci zo štvrtka na piatok.

image

Táto vojna bude. Americký bezpečnostný analytik vysvetľuje, prečo Washington musí zaútočiť na Irán

Husíovia ovládajú veľkú časť Jemenu na severozápade krajiny vrátane hlavného mesta Saná a väčšinu jemenského pobrežia Červeného mora. Tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela v Pásme Gazy a že útočia len na lode, ktoré majú nejakú väzbu na Izrael alebo plávajú do izraelských prístavov.

V pondelok v reakcii na údery Spojených štátov a Británie vyhlásili, že svoje "legitímne" ciele v Červenom mori rozširujú o americké a britské plavidlá.

01 - Modified: 2024-05-13 12:00:54 - Feat.: - Title: Handzuš pomenoval pre HN dve slabiny Slovákov. Čo môže rozhodnúť proti Američanom? 02 - Modified: 2024-05-13 05:30:31 - Feat.: - Title: Americký vojak zadržaný vo Vladivostoku podal odvolanie proti väzbe 03 - Modified: 2024-05-12 14:23:57 - Feat.: - Title: V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska 04 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 05 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 14:21