Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy je podľa Blinkena príliš vysoký

09.01.2024, 21:48
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty odmietajú akékoľvek úvahy o presídlení Palestínčanov z Pásma Gazy, vyhlásil šéf americkej diplomacie. Podľa neho by sa obyvatelia, ktorí utiekli kvôli bojom, mali vrátiť domov, až na to budú podmienky.

Počet civilistov, ktorí denne umierajú pri bojoch v pásme Gazy, je príliš vysoký. Dnes to po rokovaní s izraelskými predstaviteľmi povedal americký minister zahraničia Antony Blinken.

Obvinenie Izraela z genocídy ale označil za neopodstatnené, píšu agentúry. Blinken ďalej povedal, že Spojené štáty odmietajú akékoľvek úvahy o presídlení Palestínčanov z Pásma Gazy. Podľa neho by sa obyvatelia, ktorí utiekli kvôli bojom, mali vrátiť domov, až na to budú podmienky.

Blinken označil za neopodstatnené podanie Juhoafrickej republiky na Medzinárodný súdny dvor v Haagu, v ktorom africký štát žiada, aby sa Izrael spovedal z genocídy a ďalších zločinov spáchaných počas úderov v Pásme Gazy. "Počet mŕtvych civilistov v Pásme Gazy, a to hlavne detí, je príliš vysoký," uviedol Blinken, podľa ktorého Pásma Gazy potrebuje väčšie dodávky jedla, vody a humanitárnej pomoci.

image

Šéf britskej diplomacie Cameron sa obáva, že Izrael mohol v Gaze porušiť medzinárodné právo

Blinken dnes rokoval v Izraeli s prezidentom Jicchakom Herzogom, premiérom Benjaminom Netanjahuom aj ďalšími predstaviteľmi. Zopakoval im podporu izraelskej snahe, aby sa nemohli opakovať útoky zo 7. októbra, keď príslušníci hnutia Hamas a ďalších palestínskych organizácií napadli izraelské územie.

Blinken uviedol, že Spojené štáty odmietajú všetky úvahy o vysídlení Palestínčanov z Pásma Gazy. O možnom vysťahovaní veľkej časti Palestínčanov hovorili predstavitelia krajne pravicových strán, ktoré zasadajú vo vláde. "Palestínskym civilistom sa musí dovoliť vrátiť domov, až to umožnia podmienky," uviedol Blinken.

Americký minister zahraničia vyzval Izrael, aby prestal podnikať kroky, ktoré podkopávajú schopnosť Palestínčanov si vládnuť sami.

Vyzval tiež Palestínsku autonómiu, ktorá pôsobí na Západnom brehu Jordánu, aby sa reformovala. Spojené štáty zastávajú postoj, že by Pásmu Gazy mala vládnuť po konflikte obmenená Palestínska autonómia, čo však rad izraelských činiteľov odmieta. Blinken tiež zopakoval, že arabské krajiny sú ochotné investovať do rekonštrukcie Pásma Gazy. Podľa neho je však podmienkou, že vznikne konkrétna cesta k vytvoreniu palestínskeho štátu.

image

Arabskí vodcovia nechcú rozšírenie konfliktu, nie je to ani v záujme Izraela, tvrdí Blinken

Blinken povedal, že s izraelskými predstaviteľmi hovoril o situácii na severe Izraela ao tom, ako predísť rozšíreniu konfliktu do ostatných krajín. O tom sa hovorí v súvislosti s Libanonom, kde pôsobí hnutie Hizballáh, proti ktorého predstaviteľom vykonáva Izrael údery. Hizballáh, ktorý má podporu Iránu, útočí na izraelské územie a armádu.

Blinken je v Izraeli v rámci svojej štvrtej cesty na Blízky východ od vypuknutia bojov medzi Izraelom a hnutím Hamas na začiatku vlaňajšieho októbra. Pred Izraelom navštívil významné krajiny v regióne, napríklad Turecko, Jordánsko, Katar, Spojené arabské emiráty a Saudskú Arábiu. Predstavitelia týchto krajín uviedli, že je dôležité, aby sa konflikt nerozšíril do ďalších krajín v regióne, uviedol predtým Blinken.

Podľa palestínskych úradov, ktoré v pásme Gazy kontroluje hnutie Hamas, pri izraelských úderoch na toto územie zomrelo vyše 23-tisíc ľudí a 59-tisíc Palestínčanov bolo zranených.

01 - Modified: 2024-01-08 17:45:26 - Feat.: 1 - Title: Zvrat v Gaze. Konflikt s Hamasom vstúpil do menej intenzívnej fázy, tvrdí hovorca izraelskej armády 02 - Modified: 2024-01-07 21:43:59 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu chce poslať ministrov na detektor lži kvôli úniku informácií z rokovania 03 - Modified: 2024-01-07 20:58:11 - Feat.: 1 - Title: Palestínski civilisti by mali mať možnosť návratu do domovov v Gaze, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-01-07 10:54:15 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty sa musia zasadiť o okamžité prímerie v Gaze, povedal jordánsky kráľ Blinkenovi 05 - Modified: 2024-01-06 17:39:45 - Feat.: 1 - Title: Blinken rokoval v Turecku, hovoril aj o riziku rozšírenia konfliktu v Gaze
01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 11:32:08 - Feat.: - Title: Núdzový plán pre prípad operácie v Rafahu je iba náplasťou, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:34