Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zelenskyj usporiadal poradu vrchného velenia armády, rokoval tiež s prezidentmi Poľska a Rumunska

09.01.2024, 19:25
Autor:
ČTKČTK

Práve osobná prítomnosť veliteľov podľa serveru RBK-Ukrajina svedčí o dôležitosti prejednávaných problémov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na porade vrchného velenia preberal s veliteľmi hlavných úsekov frontu a operácií zásobovania vojska muníciou a drony a tiež posilnenie protivzdušnej obrany krajiny. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti. Práve osobná prítomnosť veliteľov podľa serveru RBK-Ukrajina svedčí o dôležitosti prejednávaných problémov. Ukrajinský prezident dnes telefonicky hovoril aj so svojimi náprotivkami v Rumunsku a Poľsku as belgickým premiérom.

"Robíme všetko, aby sme vojakom zabezpečili všetko nevyhnutné na splnenie úloh," napísal Zelenskyj. Na základe analýzy posledných ruských vzdušných útokov dohodol s veliteľmi aj ďalšie kroky na posilnenie ochrany ukrajinských miest, obcí, podnikov a objektov kritickej infraštruktúry.

RBK-Ukrajina v tejto súvislosti pripomenul, že poskytnutie protiraketového systému Patriot západnými spojencami umožnilo ukrajinskej protivzdušnej obrane podľa hovorcu letectva počas minulého roka zostreliť 25 ruských hypersonických rakiet Kindžal.

image

Extrémne chladné počasie na Ukrajine spôsobilo výpadky v dodávkach elektriny. Šetrite, odkazuje prevádzkovateľ

Zelenskyj dnes telefonicky hovoril s rumunským prezidentom Klausom Johannisom, ktorý rozhovor o bezpečnostnej situácii, podpore Ukrajiny, prioritách dvojstranných vzťahov a strategickom partnerstve potvrdil na sieti X.

Zelenskyj poďakoval Bukurešti za podporu pri rozhodnutí Európskej únie začať prístupové rokovania s Ukrajinou a za výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16. S Johannisom sa tiež dohodol na začatí práce na poskytnutí bilaterálnych bezpečnostných záruk.

To podľa portálu znamená, že Rumunsko je ďalší z členských krajín NATO ochotných poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky. Server pripomenul, že ešte vlani v júli skupina vyspelých krajín G7 prijala deklaráciu sľubujúcu Ukrajine záruky bezpečnosti. K tej sa medzitým pripojili viac ako tri desiatky krajín.

Niekoľko štátov tiež začalo rokovať s Ukrajinou o bezpečnostných zárukách na bilaterálnej úrovni, napríklad vlani v novembri začali rokovania s Nemeckom a minulý mesiac sa konalo druhé kolo rozhovorov s Britániou. Zelenskyj v pondelok do delegácie pre rokovania o bezpečnostných zárukách menoval aj šéfov vojenskej a civilnej rozviedky, dodal RBK-Ukrajina.

image

Priemerná cena ruskej ropy Urals vlani klesla, bola však nad sankčným stropom

Zelenskyj tiež rokoval s poľským prezidentom Andrzejom Dudom o poľskej podpore obranných potrieb Ukrajiny, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na komuniké ukrajinskej prezidentskej kancelárie. sa podľa agentúry nezmienila o blokádach pohraničných priechodov s Ukrajinou poľskými roľníkmi a dopravcami, ktoré začali už v novembri a spôsobili značné narušenie ukrajinskej ekonomiky.

"Naša spoločná hranica by mala byť skutočnou európskou hranicou. Hranicou jednoty. Medzi našimi národmi by nemali byť žiadne hranice," uviedol Zelenskyj podľa komuniké. Zdôraznil tiež potrebu posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Zelenskyj sa očakáva na ekonomickom fóre v Davose, kde by mal byť jedným z hlavných rečníkov. Akcia sa má konať od 15. do 19. januára.

01 - Modified: 2024-01-08 13:57:37 - Feat.: 1 - Title: Zelenská: Realita vojny sa dá zmeniť len zbraňami 02 - Modified: 2024-01-07 13:17:17 - Feat.: 1 - Title: Ruskú agresiu na Ukrajine možno poraziť, vyhlásil Zelenskyj. Situácia na bojisku je podľa neho stabilná 03 - Modified: 2024-01-07 10:04:51 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žil na začiatku vojny v kryte o starom chlebe a konzervách, opísal novinár vo svojej knihe 04 - Modified: 2024-01-06 14:56:24 - Feat.: 1 - Title: Dánsko dodá Ukrajine stíhačky F-16 až po ukončení výcviku ukrajinských pilotov
01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 04 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 05 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:48