Členovia Hizballáhu počas vojenského cvičenia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hizballáh prekvapivým úderom zasiahol „oči“ Izraela. Situácia sa vyhrocuje

09.01.2024, 09:43
Autor:
jhrjhr
  • V dôsledku vypuknutia vojny medzi Izraelom a Hamasom sa rozhoreli strety aj na izraelsko-libanonskej hranici.
  • Radikálne hnutie Hizballáh naposledy poškodilo izraelskú základňu na vrchu Meron.
  • Libanonská skupina využíva staršie protitankové strely, ako je Sager, Tufan alebo Kornet.

Izraelská armáda priznala, že libanonské radikálne hnutie Hizballáh poškodilo strelami jej citlivú základňu na vrchu Meron, využívanú na monitorovanie severnej časti Izraela i Libanonu. Izraelské médiá poukazujú na to, že izraelská armáda nemá prostriedky podobné Železnej kopule na ochranu takýchto zariadení. „Teraz sa situácia vyhrotí,“ varujú zdroje z bezpečnostných kruhov.

​Hizballáh vypálil na základňu na kopci Meron, ktorá sa nachádza asi osem kilometrov od libanonských hraníc, viac ako 40 rakiet.

VIDEO: Izraelský útok zabil veliteľa Hizballáhu, tvrdia zdroje

Libanonská skupina využíva staršie protitankové strely, ako je Sager, Tufan alebo Kornet. Okrem toho má však k dispozícii aj modernejšie protitankové strely ako Kornet-EM, schopné údajne dosiahnuť až 10 kilometrov.

„Čelíme výzve, na ktorú nie sme pripravení“

Hizballáh zverejnil aj videá útoku. Je na nich vidieť, že protitankovými riadenými strelami zasiahol dve radarové kopule, ktoré poskytujú Izraelu letecký obraz oblasti, vrátane časti územia Libanonu.

Armáda potvrdila, že časť detekčnej infraštruktúry v oddelení riadenia letovej prevádzky bola poškodená. Hovorca izraelských obranných síl Daniel Hagari uviedol, že škody na základni budú opravené.

„Vďaka prípravám v predstihu oddelenie naďalej funguje. Má v zálohe ďalšie systémy,“ povedal portálu Times of Israel s tým, že armáda incident vyšetruje, aby zabránila podobným útokom. „Čelíme na severe výzve, na ktorú sme pripravení.“

image

Izraelská armáda eliminovala operatívca Hamasu odpaľujúceho rakety zo Sýrie

Základňa izraelského letectva na vrchu Meron je jedným z najdôležitejších miest na kontrolu vzdušného priestoru na severe Izraela. Pre jej monitorovanie Libanonu a Sýrie ju prezývajú „Oči štátu,“ uvádza francúzsky denník Le Monde.

Denník Haarec podotýka, že Izrael síce dokáže zachytiť rakety alebo strely s vysokou dráhou letu systémom Železná kupola (Iron Dome), ale nedokáže si poradiť s protitankovými strelami letiacimi v malej výške. Obrnené transportéry a tanky chránia aktívny obranný systém Trophy, ktorý začal Izrael používať v reakcii na druhú libanonskú vojnu, kedy sa Hizballáhu darilo ničiť jeho obrnené vozidlá.

Podľa Haarecu nie je jasné, prečo izraelská armáda citlivé zariadenie neobklopila rovnakými plotmi, ktoré inštalovala pozdĺž severnej hranice. Tie slúžia na zadržanie protitankových striel.

„Hizballáh bude za svoje činy pykať“

Hizballáh útok na zariadenie označil ako „prvotnú odvetu“ za izraelský úder, ktorý minulý týždeň v Bejrúte zabil zástupca šéfa Hamasu Sáliha Arúrího a ďalších šesť predstaviteľov tohto palestínskeho hnutia. Izrael sa síce k útoku na Arúrího verejne neprihlásil, ale nepochybuje sa o tom, že jeho cieľom malo byť ukázať Hamasu, že sa nemôže cítiť bezpečne ani v okolí Bejrútu, ktorý platí za jeho útočisko.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády generálporučík Herzovi Halevi v nedeľu vyhlásil, že libanonské hnutie bude za svoje činy pykať. „Hizballáh sa rozhodol vstúpiť do tejto vojny a my na ňom vymáhame stále vyššie ceny. Včera zaplatil siedmimi mŕtvymi, zaplatil aj dvoma veľmi, veľmi dôležitými cieľmi a my navyšujeme cenu, ktorú platí,“ povedal.

image

Izrael pri údere na juhu Libanonu zabil veliteľa elitných jednotiek Hizballáhu

V pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje z bezpečnostných kruhov uviedla, že pri izraelskom údere na juhu Libanonu bol zabitý Visám Tavíl, zástupca veliteľa jednotky v rámci práporu Radván, elitných jednotiek Hizballáhu. „Toto je veľmi bolestný úder,“ citovala agentúra Reuters jeden zo zdrojov. „Teraz sa situácia vyhrotí,“ uviedol druhý zdroj.

Od 8. októbra sa v dôsledku vypuknutia vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy rozhoreli strety aj na izraelsko-libanonskej hranici, Izrael pri vzdušných úderoch v južnom Libanone zabil vyše 130 bojovníkov Hizballáhu. Ďalších 19 bolo usmrtených na území Sýrie.​

01 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Gaza stojí na zbrojnom sklade. Teroristi mali výbušniny aj pod luxusným rezortom 02 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Túto dedinu nedostanete. Hitler vábi do Bavorska extrémistov, miestni idú do boja 03 - Modified: 2024-01-08 22:46:48 - Feat.: 1 - Title: Izraelský súd neumožnil vstup novinárov do Pásma Gazy bez dohľadu armády 04 - Modified: 2024-01-08 17:45:26 - Feat.: 1 - Title: Zvrat v Gaze. Konflikt s Hamasom vstúpil do menej intenzívnej fázy, tvrdí hovorca izraelskej armády 05 - Modified: 2024-01-08 15:53:20 - Feat.: 1 - Title: Kontajnerový gigant zastavuje rezervácie lodí do Izraela pre útoky v Červenom mori. Trase sa vyhnú 06 - Modified: 2024-01-08 13:44:48 - Feat.: 1 - Title: Scholz je otvorený vývozu stíhačiek Eurofighter do Saudskej Arábie
01 - Modified: 2024-04-09 14:22:52 - Feat.: - Title: Nemecko na medzinárodnom súde odmietlo obvinenia z napomáhania genocíde v Gaze 02 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:39 - Feat.: - Title: Francúzsko pripúšťa uvalenie sankcií, aby Izrael povolil viac pomoci pre Gazu 04 - Modified: 2024-04-09 07:53:17 - Feat.: - Title: Turecko uvalilo obmedzenia na obchod s Izraelom za vojnu v Gaze 05 - Modified: 2024-04-09 06:34:11 - Feat.: - Title: Návrh na prímerie v Pásme Gazy nevyhovuje požiadavkám hnutia Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 06:27