Palestínčania utekajú počas pozemnej ofenzívy izraelskej armády v centrálnom pásme Gazy. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Francúzsko s Jordánskom zhodili letecky do Gazy sedem ton humanitárnej pomoci

05.01.2024, 22:17
Autor:
ČTKČTK

Distribúcia je čoraz ťažšia a podľa organizácií OSN v oblasti hrozí hladomor.

Francúzsko spolu s Jordánskom vo štvrtok večer z lietadiel zhodilo sedem ton humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, kde už takmer tri mesiace vedie Izrael vojnu s palestínskym hnutím Hamas.

O spoločnej operácii francúzskej a jordánskej armády dnes informoval francúzsky prezident Emmanuel Macron na sieti X. Distribúcia humanitárnej pomoci v Pásme Gazy je čoraz ťažšia a podľa organizácií OSN tam hrozí hladomor.

Kritická situácia v Gaze

"Humanitárne organizácie čelia nemožnej misii, keď majú doručiť viac ako dvom miliónom ľudí v Gaze pomoc, zatiaľ čo ich pracovníkov zabíjajú, pokračujú výpadky telekomunikačného spojenia, cesty sú zničené, na humanitárne konvoje sa strieľa," uviedol zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Práve on už koncom decembra upozorňoval, že distribúcia pomoci v Pásme Gazy je už takmer nemožná.

"Humanitárna situácia v Gaze je kritická," uviedol aj francúzsky prezident Macron na sieti X. "V ťažkých podmienkach Francúzsko a Jordánsko dopravili letecky pomoc obyvateľstvu a tým, ktorí im pomáhajú," dodal.

Náklad zhodili na paletách s padákmi

Podľa Elyzejského paláca, ktorý citovala agentúra AFP, bol náklad zhodený na paletách s padákmi tak, aby pristál v bezpečnej oblasti čo najbližšie k zamýšľanému adresátovi. Tým bol jordánska poľná nemocnica v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy.

Jordánsko takto zhodilo humanitárnu pomoc do Pásma Gazy v terajšej vojne už niekoľkokrát, prvýkrát vlani začiatkom novembra. V prípade Francúzska išlo o prvý takýto spôsob doručenia. Francúzsko posielalo do Pásma Gazy od októbra pomoc pozemnou cestou.

Izrael v odvete za útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra zahájil masívne bombardovanie Pásma Gazy a jeho blokádu, zastavil dodávky energie, pohonných hmôt a potravín i vody. Dodávky vody neskôr v menšej miere obnovil a humanitárnu pomoc do oblasti púšťa len v obmedzenom množstve.

Väčšina nemocníc v Pásme Gazy je mimo prevádzky a z asi 2,4 milióna obyvateľov je vysídlených asi 85 percent. Približne milión z nich prebýva na juhu v oblasti Rafahu pri hraniciach s Egyptom, veľká časť ľudí spí v provizórnych stanoch a každý deň bojuje o prežitie. Majú strach, že ak ich nezabijú bomby, zomrú od hladu.

Do Pásma Gazy sa denne dostáva iba okolo stovky kamiónov s pomocou, zatiaľ čo pred vojnou to bolo asi 500 denne. Situáciu nezlepšila ani rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN z 22. decembra, ktorá vyzvala k väčšej humanitárnej pomoci Pásmu Gazy, nie však k prímeriu či aspoň dočasnému zastaveniu bojov.

01 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 02 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-04-28 15:30:00 - Feat.: - Title: Delegáciu Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 05 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:05