Španielsky premiér Pedro Sánchez. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielski socialisti podali trestné oznámenie za "lynčovanie" figuríny premiéra

05.01.2024, 20:33
Autor:
TASRTASR

Na silvestrovskom proteste visela zo semafora obesená figurína v obleku predstavujúca Pedra Sáncheza. Demonštranti do nej udierali, kopali a fackovali ju.

Španielski vládnuci socialisti v piatok oznámili, že podali trestné oznámenie za "lynčovanie" figuríny premiéra Pedra Sáncheza počas krajne pravicového zhromaždenia na Silvestra, uvádza agentúra AFP.

Prípad sa stal po niekoľkých týždňoch napätia, ktoré vyvoláva Sánchezov návrat k moci, keďže si zabezpečil podporu katalánskych separatistov, a to výmenou za sporný zákon o amnestii súvisiacej s ich neúspešným pokusom o nezávislosť z roku 2017.

Návrh zákona o amnestii podnietil nedávno tisíce pravicových a krajne pravicových protestujúcich, aby vyšli do ulíc. Zhromaždenia pred sídlom socialistickej strany v Madride sa často zvrhli do potýčok s políciou.

Na jednom proteste na Silvestra visela zo semafora obesená figurína v obleku predstavujúca premiéra a demonštranti do nej udierali, kopali a fackovali ju, pričom skandovali heslá proti Sánchezovi.

V trestnom oznámení podanom na prokuratúre, ktorého kópiu mala možnosť vidieť aj agentúra AFP, socialistická strana žiada vyšetrovateľov, aby zistili totožnosť "ľudí zodpovedných za výrobu figuríny predstavujúcej premiéra a aj osôb, ktoré riadili lynč".

image

Nemecký minister hospodárstva uviazol na trajekte, rozhnevaní farmári mu z neho nedovolili vystúpiť

Minulý mesiac strana podala trestné oznámenia na lídra krajne pravicovej strany Vox Santiaga Abascala za jeho výroky, v ktorých naznačoval, že Sánchez skončí tak ako diktátori a že bude obesený "za nohy". V trestnom oznámení je obviňovaný z podnecovania nenávisti a násilia voči Sánchezovi a jeho strane.

V najnovšom oznámení strana uviedla, že incident pred jej sídlom na Silvestra zašiel "o krok ďalej", keď bol použitý aj jazyk minulosti, napríklad "Šťastný rok 1936".

Zmienka o roku 1936 súvisela so začiatkom občianskej vojny v Španielsku, keď vojenský puč proti republikánskej vláde riadenej socialistami vyvolal trojročný konflikt a vyústil do takmer 40-ročnej diktatúry pod vedením Francisca Franca, ktorá trvala do roku 1975.

01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 03 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky 04 - Modified: 2024-04-26 09:16:32 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v Španielsku vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný rok 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:08