Poliak Tomasz Komenda si odsedel 18 rokov za znásilnenie a vraždu, ktorú nespáchal. Po vykonaní testov DNA ho súd pustil na slobodu. (15. marca 2018). FOTO: Profimedia
StoryEditor

Nevinný Poliak si odsedel 18 rokov za znásilnenie. Za justičný omyl pykať nikto nebude

04.01.2024, 16:28
Autor:
ČTKČTK

Tomasz Komenda po prepustení na slobodu uviedol mená šiestich ľudí, ktorí sa podľa jeho názoru pričinili o to, že strávil skoro dve desaťročia za mrežami.

Poľská prokuratúra, ktorá skoro šesť rokov zisťovala, kto zavinil neoprávnené zatknutie a odsúdenie Tomasza Komendu, celý prípad ukončila. Znamená to, že nikto neponesie zodpovednosť za to, že nevinný človek strávil vo väzení 18 rokov – ani policajti, ani prokurátori, ani znalci, ani sudcovia. Komenda sa proti rozhodnutiu prokuratúry môže odvolať.

Prokuratúra ukončila konanie, ktoré mohlo skončiť potrestaním prokurátorov a sudcov, pretože zistila, že si pri svojom rozhodovaní neuvedomovali nezrovnalosti v posudkoch znalcov. Ani znalci pritom neponesú zodpovednosť, pretože vyšetrovateľom sa nepodarilo preukázať, že by nesprávne posudky vypracovali úmyselne.

Neboli si vedomí chýb

Prokuratúra tiež odložila vyšetrovanie šikanovania odsúdeného Komendu vo väzení, pretože sa páchateľov nepodarilo vypátrať, respektíve chýbali dôkazy na ich usvedčenie, napísal poľský portál Onet.

Vzniesť obvinenia kvôli nesprávnemu zatknutiu a odsúdeniu sa nepodarilo tiež kvôli premlčaniu, nedostatku dôkazov či úmrtiam, ako napríklad susedky, ktorá svojimi výpoveďami obvinenému priťažila. Nikto z policajtov, prokurátorov a sudcov tiež neponesie zodpovednosť ani za utajovanie dôkazov o Komendovej nevine, za falošné obvinenia a právoplatné odsúdenie.

"Nikto nebude trestne stíhaný," konštatoval Tomasz Szczepanek z prokuratúry v Lodži, ktorá justičný omyl vyšetrovala. "Žiadny z prokurátorov a sudcov si nebol vedomý chybného spôsobu získania dôkazov, ktoré poslúžili na obvinenie Tomasza Komendu a jeho odsúdenie," dodal.

Sám Komenda po prepustení na slobodu uviedol mená šiestich ľudí, ktorí sa podľa jeho názoru pričinili o to, že strávil skoro dve desaťročia za mrežami. Išlo o dvoch bývalých policajtov, z nich jeden bol medzitým odsúdený za úplatkárstvo, a dvoch prokurátorov, z ktorých jeden bol medzitým prepustený kvôli šoférovaniu v opitosti. Komenda tiež poukázal na svojho obhajcu a na spomínanú susedku.

Alibi a testy DNA

Komenda bol zatknutý v roku 2000 ako podozrivý zo znásilnenia a vraždy pätnásťročného dievčaťa na silvestrovskej dedinskej diskotéke neďaleko Vroclavu na prelome rokov 1996 a 1997. Odsúdený bol najprv na 15 rokov väzenia. Neskôr mu bol trest zvýšený na 25 rokov, hoci trval na svojej nevine.

Na naliehanie rodiny prokuratúra prípad preskúmala a dospela k záveru, že odsúdený nemohol zločin spáchať. Komenda bol zbavený viny po tom, čo okrem iného nové testy DNA ukázali, že sa na činoch nepodieľal.

Komenda, ktorý mal v čase vraždy 18 rokov, bol odsúdený napriek tomu, že mal jednoznačné alibi - v čase zločinu bol od miesta jeho spáchania vzdialený pol hodiny jazdy autom. Potvrdilo to 12 svedkov, s ktorými oslavoval koniec roka. V roku 2018 bol zbavený viny a prepustený. Súd mu vo februári 2021 priznal rekordné odškodnenie vo výške 13 miliónov zlotých (takmer tri milióny eur).

Koncom toho istého roku bol za znásilnenie a vraždu dievčaťa odsúdený na 25 rokov iný muž, uvádzaný v médiách ako Ireneusz M., ďalší odsúdený Norbert Basiura, ktorý súhlasil so zverejnením svojho mena a ktorý v rozhovoroch s novinármi trvá na svojej nevine, dostal 15 rokov.

Na zločine sa podľa vyšetrovateľov podieľali tri osoby, ale tretieho páchateľa sa nepodarilo vypátrať, podotkol Onet.

01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 05 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:32